- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (13.03.2011, 16:14)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angela Gheorghiu: Unii spun că am o fire dificilă, dar cine sunt ei?
Soprana Angela Gheorghiu a declarat, într-un interviu recent, că ea este persoana care decide când trebuie să se retragă din proiectele în care nu crede, precizând că nu i se poate impune să facă un lucru care-i displace, fapt care i-a adus însă multe critici, informează express.co.uk.
Urmărește
386 afișări
Angela Gheorghiu: Unii spun că am o fire dificilă, dar cine sunt ei? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Soprana română Angela Gheorghiu a explicat în interviul pentru express.co.uk motivele care au determinat-o să se retragă recent din distribuţiile spectacolelor "Faust" şi "Romeo şi Julieta".
Deşi este considerată cea mai faimoasă soprană din lume la ora actuală, dar şi una dintre cele mai frumoase cântăreţe de operă, Angela Gheorghiu are "o anumită reputaţie", notează jurnalista Brigit Grant de la express.co.uk.
Astfel, jurnalista trece în revistă câteva dintre poreclele atribuite sopranei Angela Gheorghiu. "Diva din iad" este unul dintre cele mai amabile lucruri pe care anumite persoane le spun despre artista română, notează jurnalista Brigit Grant. Printre celelalte porecle ale divei se numără "Cruella De Vil", "Draculette", dar şi "Madame Ceauşescu" - un apelativ destul de dur, ţinând cont că soţia fostului dictator român este o figură extrem de urâtă în ţara artistei, care a crescut sub regimul comunist, mai scrie jurnalista de la express.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Există însă anumite motive care au condus la apariţia acestor porecle, printre care faptul că Angela Gheorghiu nu ar avea niciun respect pentru ceilalţi cântăreţi din distribuţia unor spectacole, faptul că îşi anulează concertele şi îşi dezamăgeşte publicul. Totodată, express.co.uk notează că Angela Gheorghiu i-a determinat pe câţiva directori muzicali "să îşi smulgă părul din cap" din cauza discuţiilor divergente pe care aceştia le-au avut cu celebra soprană.
Astfel, Angela Gheorghiu s-a retras din distribuţia spectacolului "Faust" de la Metropolitan Opera din New York, din "motive artistice", după cum a anunţat, luni, instituţia americană, citată de New York Times. Angela Gheorghiu urma să joace rolul Marguerite în noua producţie "Faust", de Charles Gounod. La momentul respectiv, managerul lui Gheorghiu, Jack Mastroianni, a declarat că sopranei nu îi place punerea în scenă, în regia lui Des McAnuff. Acesta a mutat acţiunea spectacolului din tipicul secol XIX în timpul Primului Război Mondial. "Acest concept îi dădea un sentiment de disconfort", a spus Mastroianni.
Anunţul retragerii din "Faust" a venit la aproximativ o săptămână după ce Angela Gheorghiu s-a retras brusc, invocând "motive medicale", şi din distribuţia spectacolului "Romeo şi Julieta", pus în scenă la Metropolitan Opera din New York.
În interviul din express.co.uk, jurnalista Brigit Grant a ajuns destul de repede la concluzia că soprana română are opinii categorice şi că nu suportă "proştii" sau, în orice caz, persoanele care îndrăznesc să dirijeze o operă compusă într-o limbă pe care ei nu o vorbesc. "Nici nu ai putea să îndrăzneşti să joci o piesă de Shakeaspeare dacă nu vorbeşti limba engleză", a declarat Angela Gheorghiu.
"Am cunoscut câţiva directori care nu vorbeau deloc italiană sau franceză. Cum ar putea ei să construiască o operă în acele limbi? Odată, am văzut un astfel de director, la Paris, citind rezumatul scris pe spatele unui CD de-al meu cu «Traviata». Nu ştia nimic despre Verdi, nici despre Alexandre Dumas, autorul romanului «Dama cu camelii» pe baza căruia a fost construită «Traviata». Nu cred în astfel de abordări. Eu vorbesc toate limbile în care cânt. Dacă vrei să devii avocat, atunci înveţi legile", a adăugat soprana.
Vocea Angelei Gheorghiu a fost descrisă în express.co.uk ca fiind "onctuoasă şi uşoară ca un fulg, cu un miez de oţel". Personalitatea ei însă s-a format în perioada în care soprana trăia în România comunistă, într-o epocă în care nimeni nu avea dreptul să aibă o opinie.
"Rezultatul acestui lucru este faptul că eu nu sunt o persoană căreia să-i poţi spune să facă un lucru iar eu fac imediat acel lucru. Unii spun că am o fire dificilă, dar cine sunt ei? Cine e cu mine pe scenă când cânt? Nimeni! Dacă nu sunt punctuală, dacă mă retrag din anumite proiecte în ale căror concepte eu nu cred, este decizia mea. Cel mai important lucru pentru un artist este rezultatul final. Iar acesta trebuie să fie unul bun", a explicat Angela Gheorghiu pentru express.co.uk.
Întrebată de jurnalista Brigit Grant de la express.co.uk dacă, din cauza virusurilor care circulă în această perioadă a anului, nu ar fi mai bine să poarte o mască pentru a-şi proteja vocea în timp ce călătoreşte, Angela Gheorghiu a început să râdă şi a spus că ea nu este Michael Jackson.
De altfel, renumita soprană a dezvăluit că a participat la un concert "Michael Jackson and Friends", organizat la Munchen, însă nu a schimbat decât câteva cuvinte cu megastarul american în holul unui hotel. "Nu pot avea o conversaţie cu cineva care nu cunoaşte nimic despre operă", a declarat Angela Gheorghiu, referindu-se la întâlnirea cu Michael Jackson. "Prefer să mă întâlnesc cu cineva care este cu adevărat interesat de munca mea".
Se pare însă că Sting a fost atât de interesat de cariera şi proiectele sopranei din România încât a început el însuşi să cânte operă. De altfel, Angela Gheorghiu are doar lucruri bune de spus despre celebrul cântăreţ britanic şi despre soţia acestuia Trudi Styler, despre care afirmă că "au rămas în relaţii foarte apropiate". "El a cântat în opera «Don Giovanni» de Mozart, în limba italiană, la Kennedy Center din Washington. A fost foarte bun şi era bine pregătit. Am fost şocată", a declarat Angela Gheorghiu.
În acelaşi interviu, pentru express.co.uk, soprana română a anunţat că s-a împăcat cu soţul ei, tenorul Roberto Alagna, de care anunţase în trecut că va divorţa.
Angela Gheorghiu va cânta în iulie, la Londra, în două proiecte importante puse în scenă la Royal Opera House - "Tosca" şi "Faust". Soprana română va susţine, tot în acest an, un mult aşteptat concert la sala O2 din Londra, alături de celebrul tenor Placido Domingo. "Lui Roberto îi vine să-l omoare", a glumit artista română. "Însă acest lucru nu se va petrece acum", a adăugat, tot în glumă, celebra soprană.
În sezonul trecut, Angela Gheorghiu s-a retras, printre altele, din distribuţia spectacolului "Carmen", pus în scenă special pentru ea la Metropolitan Opera. Ea a invocat atunci "probleme maritale", cu soţul ei Roberto Alagna, dar şi "lipsa de pregătire dramatică" pentru acest rol.
Totodată, Chicago Lyric Opera a concediat-o în 2007, când urma să apară în rolul Mimi din "Bohema" lui Giacomo Puccini, pentru că lipsise de la mai multe repetiţii.
De asemenea, o dispută cu reprezentanţii Met Opera privind scenografia i-a făcut pe aceştia să-şi retragă oferta făcută cuplului Gheorghiu - Alagna de a juca în "Traviata" de Giuseppe Verdi, în urmă cu câţiva ani. Gheorghiu a fost înlocuită şi în spectacolul "Carmen" al Met Opera în timpul unui turneu în Japonia, pentru că a refuzat să poarte o perucă blondă.
Angela Gheorghiu este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.
Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001.
Totodată, anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe