„Sunt un copil al acestei prietenii, chiar dacă era mai incitant când eram tânăr. Prima mea maşină a fost un (Citroën) 2CV, iar primele studii le-am făcut la Paris”, a declarat realizatorul Wim Wenders la sosirea la ambasadă, notând că în prezent „există o anumită indiferenţă, dar nu este de mirare după 50 de ani de mariaj”.
De partea franceză, Michel Hazanavicius, regizorul filmului „The Artist”, Thierry Frémaux, delegat general la Festivlul de la Cannes, Fabien Lévy, compozitor, şi Renaud Capuçon, directorul artistic al Festivalului de Paşte din Aix-en-Provence, participă la această reuniune cu uşile închise.
În afară de Wim Wenders, între alte personalităţi germane au fost invitaţi directorul Berlinalei Dieter Kosslick, scenaristul de teatru Thomas Ostermeier, editorul Andreas Rötzer, coregrafa Sacha Waltz şi directoarea revistelor culturale germane Dussmann, Julia Claren.
„Este vorba despre dezbaterea unor mize culturale franco-germane şi europene, ca protecţia drepturilor creatorilor pe Internet, şi despre mize din economia digitală”, a precizat un membru al anturajului lui Hollande.
Franţa şi Germania sărbătoresc marţi, într-un Berlin în care a nins, o jumătate de secol de la semnarea, la 22 ianuarie 1963, a Tratatului de la Elysée de către generalul de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer, care a pecetluit reconcilierea celor doi „inamici ereditari” după Război.
Preşedintele François Hollande şi cancelarul Angela Merkel, la vremea respectivă în vârstă de opt ani, amândoi, urmează să sărbătorească marţi acest gest istoric cu fast.
Guvernele francez şi german se vor reuni într-o şedinţă de Consiliu de Miniştri, la sediul Cancelariei. Preşedintele şi cancelarul vor susţine ulterior o conferinţă de presă comună.
În mod excepţional, parlamentarii francezi şi germani se vor reuni în cadrul unei dezbateri de două ore, sub cupola de sticlă a Reichstagului.