Anim'est 2015 a debutat cu premiera românească a filmului "Muntele magic", de Anca Damian

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional Anim'est a debutat vineri seară, la Cinema Studio din Bucureşti, cu premiera românească a lungmetrajului de animaţie "Muntele magic", de Anca Damian, precedată de un recital semnat de violonistul Alexander Bălănescu.

Urmărește
366 afișări
Imaginea articolului Anim'est 2015 a debutat cu premiera românească a filmului "Muntele magic", de Anca Damian

Anim'est 2015 a debutat cu premiera românească a filmului "Muntele magic", de Anca Damian

La gala de deschidere a ediţiei aniversare Anim'est, dedicată muzicii, au participat profesionişti şi specialişti din industria cinematografică, atât români, cât şi străini, şi zeci de amatori ai genului.

În perioada 2 - 11 octombrie, vor avea loc proiecţii a 410 scurtmetraje şi 31 de lungmetraje de animaţie, 10 workshop-uri pentru copii, 10 masterclass-uri şi tot atâtea concerte. În acord cu tema ediţiei, vor fi proiectate mai multe filme care au ca suport muzica, precum "Pink Floyd: Zidul" (1982), de Alan Parker, "American Pop" (1981), de Ralph Bakshi, şi "Heavy Metal" (1981), de Gerald Potterton.

"Am reuşit să ajungem aici şi doar cu ajutorul echipei am putut face acest drum", a declarat Vlad Ilicevici, directorul executiv al Anim'est, în deschiderea evenimentului. "Încercăm să apropiem copiii de acest gen, la fel şi liceenii, cărora le sunt dedicate mai multe workshop-uri", a mai spus Ilicevici, menţionând că, din punct de vedere muzical, festivalul încurajează scena locală, printre invitaţii ediţiei, care vor susţine concerte la Journey Pub şi Cinema Patria, numărându-se trupele Pixels, Nightlosers şi DJ Vasile & Matze.

Seara de vineri a debutat cu proiecţia mai multor filme de prezentare a evenimentului, o retrospectivă a celor nouă ediţii de festival de până acum - care au însumat aproximativ 170.000 de spectatori, 3.912 scurtmetraje şi 205 lungmetraje -, dar şi a celor cinci ediţii de Animation Worksheep, ateliere care se defăşoară în luna mai, în afara Bucureştiului.

"Anim'est a pornit cu entuziasm, a continuat la fel şi sperăm să fie în continuare aşa. Este mai mult decât un festival, este un spaţiu social, o stare de spirit", a declarat Mihai Mitrică, selecţionerul şi directorul festivalului.

Filmul "Muntele magic" a fost prezentat chiar de regizoarea acestuia, Anca Damian, care a ţinut să specifice că pelicula este "o operă colectivă", la care a lucrat o echipă numeroasă, între membrii acesteia numărându-se 20 dintre participanţii la atelierele Animation Worksheep.

Înainte de proiecţia filmului, violonistul Alexander Bălănescu a susţinut un recital de aproximativ 45 de minute. Acesta a interpretat două lucrări proprii, însă nu din filmul "Muntele magic", pentru care a semnat coloana sonoră, "din cauză că această compoziţie este făcută pentru un grup muzical, nu solo". "Dar voi cânta ceva care are legătură cu muzica de film", a spus acesta.

Docudrama animată "Muntele magic/ Magic mountain" prezintă povestea lui Adam Jacek Winker, care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. La Festivalul de Film de la Karlovy Vary 2015, Anca Damian a primit o menţiune specială din partea juriului pentru "Muntele magic". De asemenea, filmul a fost distins cu menţiunea specială a juriului la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie de la Ottawa, Canada (16 - 20 septembrie).

Invitatul ediţiei de anul acesta a festivalului Anim'est este Kōji Yamamura, unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi ai momentului, care deţine un portofoliu impresionant de scurtmetraje, ce îmbină cu măiestrie tehnici 2D şi 3D, utilizând cu precădere desenul de mână şi animaţia stop-motion cu plastilină.

Preţul unui abonament este de 250 de lei şi oferă acces la toate proiecţiile şi evenimentele festivalului. Biletele pentru proiecţii individuale vor putea fi achiziţionate la preţul de 13 lei.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub din Bucureşti.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti - ArCuB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Mai multe informaţii despre program se găsesc pe site-ul festivalului, www.animest.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici