Animaţii premiate la festivaluri internaţionale, selectate în competiţia Anim'est

Cinci lungmetraje din Japonia, Cehia, Spania şi Franţa, nominalizate şi premiate la festivaluri importante, au fost selectate în competiţia Anim'est de anul acesta, care va avea loc în perioada 2 - 11 octombrie, la Bucureşti, iar pentru marele trofeu vor concura producţii din 60 de ţări.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Animaţii premiate la festivaluri internaţionale, selectate în competiţia Anim'est

Anim'est (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Animaţia japoneză "Jobanni no shima/Giovanni's island" (regia Mizuho Nishikubo), selectată la festivalurile Fantasia, Moscova şi Zagreb, şi distinsă cu menţiunea specială a juriului la Annecy, este desenată de mână şi aduce în atenţia publicului un crâmpei necunoscut de istorie a Japoniei, ilustrând povestea a doi puşti ce sunt nevoiţi să părăsească insula Shikotan, unde au copilărit, când aceasta este ocupată ilegal de Rusia, după cel de-al Doilea Război Mondial. Naraţiunea realistă se împleteşte cuceritor cu faptele filtrate de imaginaţia de copil, animaţia fiind destinată publicului de toate vârstele.

Animatorul ceh Jan Balej, câştigătorul premiului pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie la ediţia Anim'est din 2007, revine anul acesta cu un nou titlu, "Malá z rybárny/ Little from the Fish Shop", o adaptare modernă, pe gustul publicului adult, după "Mica sirenă", a lui Hans Christian Andersen. Animaţia stop-motion urmăreşte îndeaproape firul narativ al poveştii clasice, însă îl transpune în prezent şi îl presară cu dileme morale specifice zilelor noastre.

Din Spania soseşte la Anim'est debutul în lungmetraj al lui Samuel Ortí Martí, un stop-motion cu plastilină numit "Pos Eso/ Possessed". Este o comedie neagră cu accente horror, destinată, de asemena, publicului adult, despre o faimoasă dansatoare de flamenco care încearcă să îşi salveze fiul posedat de forţe malefice.

"Adama" (Franţa), de Simon Rouby, este un alt lungmetraj de debut care a fost selectat în competiţia festivalului anul acesta. Regizorul a fost prezent în competiţia studenţească a ediţiei Anim'est din 2007 cu scurtmetrajul de diplomă "Le Presage". Filmul, nominalizat la marele premiu la Annecy anul acesta, îmbină într-o manieră inovatoare animaţia 2D şi 3D, pentru a ilustra povestea micuţului african Adama, care porneşte în căutarea fratelui său prin Europa Primului Război Mondial.

Competiţia de lungmetraj este completată de "Tout en haut du monde / Long Way North" (Franţa - Danemarca), de Rémi Chayé, o producţie Sacrebleu, studioul invitat la Anim'est în 2010. Animaţia predominant 2D votată, anul acesta, drept favorita publicului la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy, prezintă povestea unei tinere aristocrate ce trăieşte în Saint-Petersburg la sfârşitul secolului al XIX-lea, un scenariu ce aminteşte de celebrul "Doctor Jivago", al lui David Lean.

Anul acesta, în competiţia pentru marele trofeu Anim'est s-au înscris 1.207 scurtmetraje din peste 60 de ţări, potrivit organizatorilor.

Publicul va putea viziona, printre altele, producţiile "Ernie Biscuit", de Adam Elliot, regizorul filmelor "Mary and Max" şi "Harvey Krumpet, A single Life", animaţia olandeză nominalizată anul acesta la premiul Oscar, "Sonámbulo / The Sleepwalker", de Theodore Ushev, "Splintertime", cel mai recent scurtmetraj al artistului olandez Rosto, fost membru al juriului Anim'est, "World of Tomorrow", câştigătorul Marelui Premiu la Sundance, în regia lui Don Hertzfeldt, "Mi ne mozhem zhit bez kosmosa/ We Can’t Live Without Cosmos", animaţia câştigătoare a marelui premiu la Annecy, în regia rusului Konstantin Bronzit, şi "L'attesa del maggio/ The Wait of May", cel mai recent scurtmetraj al lui Simone Massi, câştigătorul trofeului Anim'est în 2008.

Cele mai mari şcoli de animaţie din lume, precum Gobelins, La Poudrière, Filmakademie, Royal College of Art, Tokyo University of the Arts şi National Film and Television School London sunt prezente şi anul acesta la Anim'est, cu cele mai bune filme de absolvire. În secţiunea competiţională dedicată filmelor studenţeşti, publicul Anim'est va avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai nonconformiste şi proaspete scurtmetraje de animaţie.

Invitatul ediţiei de anul acesta a festivalului este Kōji Yamamura, unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi ai momentului, care deţine un portofoliu impresionant de scurtmetraje ce îmbină cu măiestrie tehnici 2D şi 3D, utilizând, cu precădere, desenul de mână şi animaţia stop-motion cu plastilină.

Abonamentele pentru cea de-a zecea ediţie Anim'est au fost puse în vânzare în număr limitat pe eventbook.ro. Preţul unui abonament este de 250 lei şi oferă acces la toate proiecţiile şi evenimentele festivalului. Biletele pentru proiecţii individuale vor putea fi achiziţionate de pe acelaşi site în perioada următoare.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti - ArCuB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici