- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.10.2011, 14:34)
- Oana Ghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anna Politkovskaia, comemorată prin proiecţii de film şi dezbateri, la Bucureşti
Jurnalista rusă Anna Politkovskaia, asasinată în urmă cu cinci ani, va fi comemorată în cadrul evenimentului "O lună cu Anna", care cuprinde proiecţii de film, lecturi publice şi mese rotunde, în Bucureşti, informează organizatorii, editura Meteor Press.
Urmărește
280 afișări
Anna Politkovskaia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Între 6 şi 27 octombrie, editura Meteor Press dedică celebrei ziariste Anna Politkovskaia o serie de evenimente menite să amintească faptul că există curaj şi verticalitate, că lupta pentru adevăr nu este în van, chiar dacă aceasta conduce la moarte uneori.
Marţi, la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul "Horia Bernea", va avea loc proiecţia filmului documentar "Letter to Anna" (2008, în regia lui Eric Bergkraut). Filmul prezintă povestea curajoasei jurnaliste Anna Politkovskaia, asasinată în octombrie 2006, în urma articolelor sale privind războiul din Cecenia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Regizorul elveţian Eric Bergkraut a lucrat cu Anna la filmul său din 2005 "Coca: Porumbelul din Cecenia/ Coca: The Dove from Chechnya" - un documentar despre activista cecenă şi apărătoarea drepturilor omului Zainap Gashaeva. Auzind despre moartea ziaristei, Bergkraut a decis să realizeze acest film, "Letter to Anna", ca un omagiu adus ei, folosind imagini pe care le avea deja şi interviuri cu cei care au cunoscut-o. După evenimentul organizat la Muzeul Ţăranului, vor vorbi Ioana Avadani, Vasile Ernu, Sorin Ilieşiu, Bedros Horasangian.
Miercuri, la ora 12.00, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (zona Panduri), va găzdui un curs deschis susţinut de profesorul universitar Lavinia Bârlogeanu.
Totodată, pe 27 octombrie, de la ora 18.30, Clubul Ţăranului găzduieşte evenimentul "Mărturii de front" - seară de lectură şi discuţii libere pe marginea cărţilor Annei Politkovskaia: "Un război murdar" (în curs de apariţie, editura Meteor Press), "Rusia lui Putin" (editura Meditaţii, 2008), "Jurnal Rusesc" (editura Meteor Press, 2010), "Doar adevărul" (editura Meteor Press, 2011).
Anna Politkovskaia era unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care denunţau încălcarea drepturilor omului în Cecenia şi care criticau deschis abuzurile regimului condus de Vladimir Putin, fost preşedinte(2000-2008) şi actual premier rus, care şi-a anunţat intenţia de a reveni la Kremlin după prezidenţialele din martie 2012.
Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista rusească Novaia Gazeta şi a acţionat ca mediator în episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, în timpul musicalului "Nord-Ost".
Numită de mulţi "conştiinţa morală pierdută a Rusiei" şi recunoscută pentru rolul ei de apărătoare a drepturilor omului până la a-şi pune în pericol propria viaţă, a fost răsplătită cu numeroase onoruri internaţionale.
Pe 7 octombrie 2006, trupul curajoasei jurnaliste şi scriitoare a fost găsit în liftul blocului unde locuia. Fusese împuşcată în cap şi în piept cu un pistol Makarov.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace