- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.02.2013, 18:02)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antena 1, Acasă TV şi Kanal D, somate public pentru emisiunile tabloide difuzate seara
CNA a decis marţi să someze public televiziunile Antena 1, Acasă TV şi Kanal D pentru emisiunile "Un Show Păcătos", "CanCan TV" şi "WoWbiz", difuzate seara în perioada 17 - 24 ianuarie, în care a fost folosit limbaj injurios, iar femeile au fost prezentate în situaţii degradante.
Urmărește
868 afișări
Antena 1, Acasă TV şi Kanal D, somate public pentru emisiunile tabloide difuzate seara (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe ediţii ale emisiunilor "CanCan TV", "Un Show Păcătos" şi "WoWbiz", difuzate în perioada 17 - 24 ianuarie.
Potrivit reprezentanţilor CNA, la "CanCan TV" a fost prezentat subiectul conflictului dintre soţia şi amanta cântăreţului de manele Nicolae Guţă. Cele două femei au folosit un limbaj vulgar, iar, la un moment dat, au început să se lovească, moment în care Adrian Artene, moderatorul emisiunii, a intervenit şi a cerut pauză publicitară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Prezent la şedinţa de marţi a CNA, Adrian Artene a spus că scopul emisiunii nu este acela de a încuraja un limbaj indecent. "Niciodată de când noi am lansat această emisiune, niciodată, nu am avut intenţia de a încuraja un limbaj indecent sau un atac la demnitatea persoanei şi de a pune în dificultate invitaţii. Am încercat să asigurăm un echilibru în dialog în măsura în care a fost posibil. Au fost situaţii în care invitaţii ne-au surprins şi pe noi", a spus Artene.
În schimb, Monica Gubernat, membru al CNA, i-a spus că în emisiune au fost invitate persoane slab educate, iar femeile au fost prezentate în impostaze degradante. "Acel comportament e cât se poate de previzibil, nu mă puteţi convinge că nu aţi încurajat comportamentul lor", a spus Gubernat.
Întrebat de Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, dacă pentru el contează doar audienţa sau şi ce model oferă în emisiune, Adrian Artene a spus: "Nu am să fiu fariseu şi am să spun că sunt două planuri, contează evident audienţa, aşa cum contează pentru realizatorul fiecărei emisiuni, dar nu putem face orice. Au existat situaţii numeroase în care noi nu am mers mai departe cu difuzarea unor filmuleţe, înregistrări, pentru a respecta regulile impuse de CNA şi de decenţă".
"Eu consider că s-a ajuns foarte jos cu genul acesta de emisiuni. Probabil că mai jos de atât nu se poate, dar e posibil să se poată", a spus Narcisa Iorga, precizând că este şi vina CNA că a permis să se ajungă foarte jos atât în privinţa limbajului folosit în acest tip de emisiuni, cât şi în privinţa modelelor prezentate în emisiuni. Totodată, Iorga a vorbit şi despre încadrarea "CanCan TV" (15), spunând că o încadrare mai bună a emisiunii în funcţie de conţinutul difuzat ar fi fost 18, fapt care ar fi impus difuzarea după ora 24.00.
În schimb, Adrian Artene a spus că la "CanCan TV" au fost prezentate şi alte modele precum Ilie Năstase şi Viorel Cataramă. "Reprezintă şi Nicolae Guţă un reper pentru publicul lui, pentru admiratorii lui. Sunt foarte mulţi telespectatori care îl privesc pe Nicolae Guţă ca pe un model. Acest model nu este fabricat de 'CanCan TV'. Nu am încercat niciodată să fabricăm modele", a spus Artene.
Pe de altă parte, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, a spus că nu este deloc creativ să faci o serie de 11-12 emisiuni despre acelaşi personaj şi cu aceiaşi invitaţi. "Se ştie de la bun început cu cine aveţi de-a face", a spus Mititelu, vorbind despre "caracterul repetitiv a tot ce se face la televiziunile din România".
În schimb, Adrian Artene a spus că o să privească discuţia pe care a avut-o cu membrii CNA ca "pe un reper" de la care va încerca să organizeze mult mai bine emisiunea "CanCan TV".
Pe de altă parte, CNA a analizat marţi şi mai multe ediţii ale emisiunii "Un Show Păcătos", de la Antena 1. În emisiunile analizate, moderatorul Dan Capatos şi invitatul permanent al acestuia, Cătălin Bordea, au făcut glume folosind un limbaj injurios. De asemenea, în emisiunea "Un Show Păcătos" a fost prezentată o dansatoare de striptease, care folosea de asemenea un limbaj vulgar. În emisiune au fost prezentate şi imagini cu femei sumar îmbrăcate sau dezbrăcate, în acest ultim caz imaginile fiind blurate.
Prezent la şedinţa de marţi a CNA, Cristian Ionescu, manager al echipei care produce "Un Show Păcătos", a spus că în emisiunile analizate a fost folosit "un tip de umor care poate să fie sau nu gustat de public". "Dar, în principiu, oamenii ştiu că abia după ora 23.00 pot să aibă un limbaj mai liber", a spus el.
În schimb, Narcisa Iorga a spus că este incorectă încadrarea emisiunii "Un Show Păcătos" cu "15", având în vedere "reprezentarea unui act sexual (în emisiune, n.r.), psihologia şi tipologia personajelor", dar şi limbajul folosit de acestea.
Pe de altă parte, CNA au analizat în şedinţa de marţi mai multe ediţii ale emisiunii "WoWbiz" de la Kanal D, în care a fost prezentată Busty Heart, femeia "cu cei puternici sâni".
Narcisa Iorga a remarcat faptul că emisiunea de la Kanal D are o încadrare şi mai mică decât cele de la Acasă TV şi Antena 1, respectiv "12".
"Începând cu noua noastră emisiune s-a decis ca tipul de conţinut să fie diferit, altul, şi în consecinţă şi restricţia a fost modificată. Sper că am reuşit în mare măsură să ne încadrăm în genul acesta de restricţie. Că există derapaje sunt aici să le discutăm (...) Ediţia în care s-a difuzat acest subiect a fost ziua în care concurenţii noştri au început emisiunea. Busty Heart este un personaj care din aceasta trăieşte şi este prezentă peste tot în lume, la tot felul de televiziuni (...) A fost o decizie editorială îndrăzneaţă, dar în limite", a spus Lucian Romaşcanu, director executiv Kanal D.
Totodată, Cătălin Băleanu, avocatul Kanal D, a spus că emisiunea în care a fost prezentată Busty Heart a început la ora 22.30."Ea a mai fost prezentă la o emisiune de maximă audienţă de după-amiază, difuzată în România, la ora 18.00. Noi am considerat că dacă la ora 18.00 nu a fost nicio problemă, la 22.30 nu va fi cu atât mai mult nicio problemă", a spus Cătălin Băleanu.
După discuţiile cu reprezentanţii radiodifuzorilor, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că trebuie să fie găsită "ecuaţia care să funcţioneze", pentru că publicul din România este "uşor mai puţin educat" decât cel din alte ţări, iar producătorii emisiunilor de acest tip au "contracte în care sunt prevăzute limite de audienţă". "Este o realitate pe care trebuie să o luăm în calcul, nu putem să facem abstracţie de ea şi să comentăm într-un glob de sticlă", a spus Laura Georgescu.
"Audienţa e unul dintre principalele poate chiar principalul scop al radiodifuzorilor, însă nu trebuie să uităm de o responsabilitate culturală (...) Trebuie să arbitrăm acest echilibru. Asta înseamnă că, indiferent de deciziile din aceste speţe separate, trebuie să ne dea de gândit. Vedem că această boală după audienţă duce la o degradare la ceea ce vedem pe televizor. Trebuie să avem o discuţie foarte serioasă cu aceşti radiodifuzori şi poate de a introduce noi reglementări. Undeva trebuie să fie un punct zero", a spus şi Lorand Turos, un alt membru al CNA.
În schimb Valentin Jucan, membru al CNA, a propus ca radiodifuzorii să plătească sume minore pentru diferite documente pe care le depun la Consiliu, suma strânsă, estimată de acesta la 15 milioane de euro, urmând să fie folosită pentru ajutarea posturilor TV şi radio să realizeze emisiuni culturale.
În cazul celor trei posturi, Jucan a propus aplicarea sancţiunii maxime posibile - 200.000 de lei -, pentru ca membrii CNA să "dea un semnal de alarmă".
În schimb, Christian Mititelu şi Narcisa Iorga au susţinut necesitatea unei ierarhizări a sancţiunilor, în funcţie de încălcările constatate la fiecare post. "Mie mi se pare că Antena1 este postul care a acţionat cel mai reprobabil, pentru că moderatorul însuşi foloseşte un limbaj nepotrivit", a spus Mititelu.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că acest tip de emisiuni ar trebui încadrate cu "18" şi mutate după ora 24.00. În funcţie de istoricul din ultimul an al sancţiunilor aplicate celor trei posturi TV, Iorga a propus sancţionarea postului Antena 1 cu întreruperea programului obişnuit pentru 3 ore, în prime-time, amendarea televiziunii Acasă TV cu 150.000 de lei, iar a Kanal D - cu 200.000 de lei.
În schimb, Laura Georgescu a spus că, din păcate, CNA nu poate acoperi prin reglementările proprii tot ce trebuie să acopere. "Nu personajele sunt problema, ele sunt multe, peste tot şi e firesc să fie, să vândă", a spus Laura Georgescu. Ea a spus că nu va susţine nicio amendă aplicată posturilor Antena 1, Acasă TV şi Kanal D, în aceste cazuri, propunând aplicarea câte unei somaţii publice în fiecare caz.
Propunerea Laurei Georgescu a nemulţumit-o pe Narcisa Iorga, care a spus că în acest caz îşi retrage propunerea pe care a făcut-o (3 ore întrerupere emisie la Antena 1, 150.000 de lei amendă la Acasă TV şi 200.000 de lei amendă la Kanal D).
"Îmi retrag propunerea. Consider că există o diferenţă majoră între declaraţiile pe care le face CNA şi sancţiunile pe care le propune aici", a spus Iorga.
Pe de altă parte, Monica Gubernat a propus aplicarea unei amenzi de 150.000 de lei postului Acasă TV şi a unor amenzi de câte 50.000 de lei posturilor Antena 1 şi Kanal D.
În urma votului membrilor, doar propunerea Laurei Georgescu, de somare publică a Antena 1, Acasă TV şi Kanal D a primit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. "Pentru" aplicarea acestor sancţiuni au votat Lorand Turos, Monica Gubernat, Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga şi Christian Mititelu au votat "împotrivă".
Sancţiunile au fost aplicate în baza articolului 18, litera b din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen", a articolului 19 din Cod, potrivit căruia "(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual; f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă; i) prezentarea femeii în ipostaze degradante; k) calitatea şi tipologia limbajului".
Sancţiunile s-au dat şi pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "(3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36