- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.10.2010, 13:43)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antena 1 contestă decizia CNA de amendare a postului pentru "Acces Direct"
Antena 1 va contesta în instanţă decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de amendare a postului cu 50.000 de lei pentru emisiunea "Acces Direct", considerând sancţiunea "subiectivă şi netemeinică".
Urmărește
102 afișări
Antena 1 contestă decizia CNA de amendare a postului cu 50.000 de lei pentru "Acces Direct" (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Postul de televiziune Antena 1, parte a Intact Media Group, va contesta decizia CNA de sancţionare a emisiunii «Acces Direct» cu amendă în cuantum de 50.000 lei, între sancţiunea aplicată şi presupusele încălcări ale reglementărilor existând o diferenţă semnificativă de proporţii", se arată în comunicat.
Potrivit comunicatului, în ediţiile din 6 şi 7 octombrie, "Acces Direct" a preluat un material din presa mondenă, iar în platoul emisiunii au fost prezente personaje vizate direct de subiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Imaginile difuzate nu au inclus scene de nuditate sau de sex, limbajul folosit în cadrul emisiunii nu a avut, în niciun moment, caracter obscen. Simona Gherghe, moderatoarea emisiunii, a condus cu profesionalism discuţia. În calitate de jurnalist, Simona Gherghe a realizat sute de transmisiuni live, reportaje şi interviuri, editare sau chiar montare de ştiri", se mai spune în comunicat.
"Faţă de toate aceste aspecte, postul de televiziune Antena 1 va contesta în instanţă decizia CNA în considerarea disproporţionalităţii sancţiunii aplicate faţă de conţinutul emisiunii, decizia în cauză fiind evident subiectivă şi netemeinică", se precizează în comunicat.
CNA a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze postul Antena 1 cu 50.000 de lei pentru emisiunea "Acces Direct" din 6 şi 7 octombrie, în timpul căreia a fost difuzat un material filmat în care omul de afaceri Irinel Columbeanu apare în ipostaze erotice în compania unor femei, în casa lui.
Potrivit CNA, Antena 1 a difuzat pe 6 şi 7 octombrie, de la ora 17.00, emisiunea "Acces Direct", moderată de Simona Gherghe. Unul dintre subiectele discutate în cadrul acestor ediţii a fost legat de un material filmat în care omul de afaceri Irinel Columbeanu apare în ipostaze erotice într-un jacuzzi, în casa acestuia, în compania unor tinere. Emisiunea a fost difuzată cu semnul de avertizare AP (acordul părinţilor).
În emisiunea din 7 octombrie, în emisiune a fost invitată şi Monica Columbeanu, care a vorbit despre înregistrarea în care apare soţul ei. În studio au fost prezente şi cele două femei, care s-au filmat cu Irinel Columbeanu în ipostaze intime. Au fost reluate, în cadrul emisiunii, secvenţe din înregistrarea respectivă.
Membrii CNA au făcut foarte multe comentarii negative la adresa emisiunii "Acces Direct", care, potrivit acestora, continuă să difuzeze informaţii nepotrivite pentru intervalul orar 17.00 - 19.00
"Nu se pot difuza imagini cu camera ascunsă, chiar dacă nu sunt făcute de radiodifuzor, fără ca persoana să fie întrebată", a spus Narcisa Iorga, membru CNA. Ea a precizat că aceste imagini au ca obiect viaţa privată, un alt fapt interzis de legislaţia audiovizualului.
Astfel, Narcisa Iorga a propus o amendă de 50.000 de lei, în condiţiile în care Antena 1 a mai avut amenzi şi o întrerupere a emisiei pentru 10 minute pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale.
"Filmarea cu camera ascunsă nu era realizată de noi", a explicat Albert Pânzaru, reprezentantul postului Antena 1. "În ceea ce priveşte faptul că nu avem acceptul lui Irinel Columbeanu, nu-l pot exclude, întrucât nu au avut comentarii nefavorabile din partea acestuia. Tratarea acestui subiect în maniera aceasta o punem pe lipsa de experienţă a Simonei. Vorbim despre o greşeală - şi a existat o perioadă mare de timp, emisiunile fiind zilnice - pe care o echipă şi o persoană fără experienţă (în emisiunile de divertisment, n.r.) au reuşit să o facă", a spus Albert Pânzaru.
Totodată, el a considerat că propunerea de amendare a postului Antena 1 cu 50.000 de lei este nejustificat de mare, având în vedere că în materialul prezentat pe 6 şi 7 octombrie la "Acces Direct" "nici măcar nu este prezentată nuditate".
În schimb, Attila Szasz, membru al CNA, a spus că prin difuzarea înregistrării cu Irinel Columbeanu s-au încălcat în mod clar mai multe articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. "Eu cred că sunt nişte articole foarte clare încălcate. Nu cred că este vorba despre o greşeală, este încălcată legislaţia cu bună ştiinţă. Nu poţi să încalci accidental aceste articole", a spus Attila Szasz.
Mult mai radicali au fost Mihai Mălaimare şi Dan Grigore, membri ai CNA.
"Este o emisiune mizerabilă. Aţi intrat în rândul televiziunilor mizerabile cu această emisiune", a spus Mihai Mălaimare. În acelaşi timp, Dan Grigore a afirmat: "Suntem obligaţi să vedem nişte gunoaie".
Pe de altă parte, un alt membru al CNA, Grigore Zanc, a propus sancţionarea postului Antena 1 cu 10.000 de lei, precizând că precedenta sancţiune a postului a fost o somaţie publică.
Doar propunerea Narcisei Iorga - de amendare a postului Antena 1 cu 50.000 de lei - a întrunit numărul necesar de voturi (minimum şase) pentru a putea fi aplicată. În mod concret, propunerea Narcisei Iorga a primit şapte voturi pentru (Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Mihai Mălaimare) şi trei împotrivă (Grigore Zanc, Cristina Trepcea şi Constantin Duţu).
Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 36 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale. (2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia. (3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) situaţiile în care sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii: a) existenţa unui interes public justificat; b) existenţa unei legături semnificative şi clare între viaţa privată şi de familie a persoanei şi interesul public justificat. (4) Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora. (5) Nu pot fi difuzate emisiuni de divertisment, gen camera ascunsă sau farse, care au ca obiect viaţa privată".
Totodată, amenda s-a dat şi pentru încălcarea de către Antena 1 a articolului 37 din Cod - "1) Este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia. (2) Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unei proprietăţi private, fără acordul proprietarului. (3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2) situaţiile în care imaginile difuzate: a) pot preveni săvârşirea unei infracţiuni; b) surprind sau pot proba săvârşirea unei infracţiuni; c) protejează sănătatea publică; d) surprind fapte care prezintă un interes public justificat" - şi a articolului 38 - "Este interzisă difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public".
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe