Antena 1 şi Antena 3 încep testele pentru a emite în High Definition
CNA a analizat, în şedinţa de miercuri, solicitările SC Antena 1 SA şi SC Antena 3 SA de acordare a unor licenţe audiovizuale experimentale în sistem DVB-T (televiziune digitală terestră) pentru Antena 1 şi Antena 3, în cadrul experimentului realizat de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) pe canalele 59 Bucureşti şi 54 Păltiniş-Sibiu.
Potrivit CNA, pe emiţătoarele SNR emit experimental, în prezent, mai multe posturi, printre care TVR 1, TVR 2, Naţional TV şi Realitatea TV.
CNA a aprobat solicitările până la încetarea emisiei analogice, respectiv până la intrarea în funcţiune a primelor două multiplexuri digitale prevăzute în strategia naţională de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală.
Totuşi, Gelu Trandafir, membru al CNA, a votat doar pentru acordarea licenţei pentru Antena 1 şi împotriva solicitării pentru Antena 3. „Ce este pe terestru (posturile printre care se numără şi Antena 1, n.r.) se mută pe digital, este logic, dar Antena 3 emite pe satelit. Sunt zeci de posturi care emit pe satelit”, a explicat Gelu Trandafir.
Şi Narcisa Iorga, un alt membru al Consiliului, a spus că, prin acordarea licenţei de a emite în experimentul SNR unor posturi comerciale, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii are „unele avantaje în procesul de digitalizare”. „SNR are o obligaţie doar pentru TVR, pentru că este post naţional, iar celelalte posturi comerciale beneficiază de avantajele postului public”, a precizat Narcisa Iorga.
Posturile Antena 1 şi Antena 3 fac parte din trustul media Intact, controlat de familia Voiculescu.