- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.04.2013, 20:18)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antena 3, amendată de CNA pentru limbajul injurios şi ameninţările lui Badea la adresa ziariştilor
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, joi, Antena 3 cu 10.000 de lei, pentru mai multe ediţii ale emisiunii "În gura presei", în care realizatorul Mircea Badea a folosit, potrivit membrilor Consiliului, un "limbaj injurios" şi a adus "ameninţări" la adresa unor jurnalişti.
Urmărește
1327 afișări
Antena3, amendată de CNA pentru limbajul injurios şi ameninţările lui Badea la adresa ziariştilor (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)
CNA a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "În gura presei", ediţiile difuzate pe Antena 3 în perioada 13 martie - 3 aprilie. De asemenea, CNA a monitorizat o serie de intervenţii ale lui Mircea Badea la finalul emisiunii "Sinteza zilei", în care Badea vorbea cu Mihai Gâdea despre subiectele pe care le va aborda în emisiunea "În gura presei".
Astfel, membrii CNA au vizionat mai multe fragmente din emisiunile "În gura presei" în care Mircea Badea ironiza mediatizarea alegerilor de la Vatican pentru noul papă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
4iG, compania prin care anturajul premierului ungar Viktor Orban controlează sectoare strategice din Ungaria şi regiune, face un salt mare în industria dronelor
Totodată, CNA a analizat discuţia lui Mircea Badea cu Mihai Gâdea din emisiunea "Sinteza zilei" din 27 martie. Atunci, Badea spunea, referindu-se la Robert Turcescu, realizator la B1 TV, şi Mircea Marian, jurnalist la Evenimentul zilei: "milogii ăia doi, starul rock şi cu forma aia de viaţă... Cum se numeşte? Mircea Marean".
De asemenea, CNA a analizat modul în care a abordat Mircea Badea nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef la DNA. Astfel, într-o ediţie a emisiunii "În gura presei", Badea a spus că, dacă premierul Victor Ponta o nominalizează pe Kovesi, pleacă din emisiune: "Plec, mă duc în Piaţa Victoriei, mă dezbrac, îmi pun penele, mă duc la poarta Guvernului. Deschide! Sunt eu, cetăţeanul. Vin ăia de la SPP. 'Ce doriţi!' Toată lumea la o parte. Se dau ăia la o parte. Mă duc aşa cu penele pe mine. Mă duc în birou la Ponta, dau uşa de perete, îl iau de guler, îl scot şi-l dau afară. Deci îl dau afară (...)".
Pe de altă parte, la sfârşitul emisiunii "Sinteza Zilei" difuzată de Antena 3 pe 1 aprilie, într-un dialog cu Mihai Gâdea, Mircea Badea a spus: "Mă uit că propagandiştii băsişti suferă că nu-i iubim. Este incredibil! Domnul Tapalabă, domnul Clismăneanu... ei au înţeles că, dacă eu am spus că-i urăsc şi că dacă o să am ocazia să le fac rău, o să le fac, ei au înţeles că e cu violenţă. Pentru că în mintea lor retardă, nivelată, de intelectuali, desigur, băsişti, ei suprapun făcutul de rău cu violenţa, pentru că este singura formă pe care creierul lor unidimensional, neted de patinează musca, o percep (...)".
În acest context, Mircea Badea a făcut referire la un text postat de Robert Turcescu pe pagina lui de Facebook, comentând: "Domnişoară băsistă caut domn generos. Pupincuristbăsist, turcelist caut avocat curajos. Să vedem şi noi cine e avocatul curajos? Ca să-i dau în judecată, că aşa nu se mai poate şi ne face şi demenţi. Şi dacă am fi demenţi, presupun că am fi, mă, măcar nu suntem preşedinţi de ţară, ştii?". După pauza publicitară, în emisiunea "În gura presei" din aceeaşi zi, Mircea Badea a continuat să comenteze acest subiect.
În ediţia din 2 aprilie a emisiunii "În gura presei", după ce s-a referit la procedura de numire a procurorului, Mircea Badea şi-a exprimat opinia în legătură cu preşedintele Băsescu, dar şi despre o parte a presei care l-ar susţine şi despre cetăţenii care îl mai simpatizează pe acesta: "Nu mai poate nimeni din ţara asta cu Băsescu, în afară de câţiva bolnavi mintal, spălaţi pe creier, defecţi mintal. Sunt ăia interesaţi să ia bani, că altfel nu reuşesc să trăiască. Ăştia, Mircea Marean, ăştia nimeni în drum, Tapalabă. Trei flintici, trei agarici, ăştia sunt plătiţi. Dar eu vorbesc de cetăţeni din România. Mai sunt foarte puţini băsişti. Repet, ăia bolnavi mintal".
Totodată, Mircea Badea a spus în legătură cu numirea Codruţei Kovesi la DNA că "propaganda lui Băsescu a avut un discurs dement", menţionând că s-a uitat la B1TV şi la "Coteţul lui Ghiţă": "Poate că, la un moment dat, un atac cerebral repetat îi mai salvează din chinuri. Adică, în momentul în care o minte este dementă, poate că atacul cerebral o face să-şi mai revină. Mă gândesc şi eu, le vreau binele".
De asemenea, Mircea Badea s-a referit la ziarişti spunând: "Ştiţi de ce nu mai există presa din România? Pentru că ziariştii sunt foarte proşti". Totodată, Badea a afirmat că va profita de fiecare ocazie pe care o va avea pentru a-i face rău lui Robert Turcescu, dar în final a spus că nu s-a referit la "violenţa fizică".
Prezentă la şedinţa CNA de joi, Mirela Bomboe, reprezentanta postului Antena 3, a spus că programul "În gura presei" este un pamflet, telespectatorii fiind "avertizaţi" încă din debutul emisiunii de acest lucru. "Realizatorul îşi exprimă opiniile pe fapte din realitatea imediată. Discursul realizatorului cuprinde foarte multe elemente de ficţiune, de exagerare, judecăţi de valoare şi multe cazuri nu au legătură cu realitatea. În libertatea de exprimare şi marja de apreciere este mult mai largă în cazul satirei", a spus Bomboe.
În schimb, Valentin Jucan, membru al CNA, a spus că "pamfletul este o specie literară în versuri sau în proză".
"Pamfletul a fost preluat de către jurnalişti. Acestea sunt trăsăturile lui indiferent de forma de exprimare. E evident că Mircea Badea a avut o prestaţie artistică", a mai spus Bomboe.
Ulterior, Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a pus o serie de întrebări Mirelei Bomboe, spunând că vrea să identifice până unde poate merge "pamfletul".
Laura Georgescu s-a referit în primul rând la afirmaţia lui Mircea Badea potrivit căreia "toţi ziariştii sunt proşti". "Este un enunţ denigrator", a spus Georgescu.
În schimb, Mirela Bomboe a spus că nu este un enunţ care poate fi adresat unei persoane. "Este opinia lui (...) Este evident o exagerare, dar nu considerăm că este un limbaj injurios câtă vreme nu se individualizează", a spus Bomboe.
"Sunt de acord că este o emisiune de autor", i-a răspus Laura Georgescu. Ea a făcut referire şi la o altă afirmaţie a lui Badea, care a spus despre procurorul Daniel Morar că are un "palmares al ticăloşiei".
După ce reprezentanta Antenei 1 a ieşit din sala de şedinţe, membrii CNA au început deliberările, care au durat circa o oră.
"Suntem în momentul în care s-a deschis cutia de atac al jurnalistului către alt jurnalist (...) În calitate de autoritate de reglementare, nu vom accepta să se omoare între ei (...) Fie el pamflet, banc, satiră, cu scopul de a agita şi de a provoca (...). Eu zic să fim atenţi şi să ne amintim că suntem o autoritate de reglementare (...) Nu alergăm după încercarea de a căuta adevărul în spusele realizatorului. Este clar că este o emisiune de autor, se şi râde (...) Caut să văd dacă nu cumva se întâmplă ceva mai grav", a spus Laura Georgescu.
Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că de CNA depinde "să clasifice acest gen de jurnalism". Nu ştiu cât este pamflet. Eu cred că, dacă noi nu reacţionăm, cum nu am reacţionat până acum, vom ajunge ca toate emisiunile, inclusiv cele de la ora 17.00, să fie denumite ca fiind pamflete (...) şi se va spune acolo orice despre oricine. Cine defineşte pamfletul? Radiodifuzorul? În Legea audiovizualului pamfletul nu este scutit de niciun fel de reglementare", a spus Narcisa Iorga, precizând că Mircea Badea a spus de multe ori că nu e de acord "cu aberaţia că emisiunea lui este pamflet". "Eu nu sunt de acord să punem sub umbrela pamflet toate mizeriile care se difuzează pe post, inclusiv la ore accesibile minorilor", a mai spus Iorga.
Pe de altă parte, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a atras atenţia că pe ordinea de zi a şedinţei a joi s-a aflat şi emisiunea "Lumea lui Banciu" de la B1 TV şi nu a fost sancţionată. În respectiva emisiune, Radu Banciu vorbea despre decesul actriţei Irina Petrescu, spunând, printre altele, că "nu este o pierdere pentru teatrul românesc". Radu Călin Cristea a făcut referire şi la alte ediţii ale emisiunii în care, de exemplu, Radu Banciu folosea un limbaj denigrator la adresa etniei maghiare.
"Ar trebui să fim consecvenţi cu noi înşine şi să judecăm toate cazurile de acest gen cu aceeaşi măsură", a spus Radu Călin Cristea. Ulterior, el a dat definiţia "pamfletului".
"Nu cred că cei doi sunt comparabili. Nu cred că Banciu vrea să fie un arbitru al politicii româneşti (...) Banciu este un satirist mult mai mult decât cel despre care vorbim noi (Badea, n.r.) (...) Există un fel de violenţă implicită şi care merge până la un fel de îndemn la violenţă în unele pamflete, pe care nu le regăseşti la Banciu", a spus Christian Mititelu, un alt membru al CNA.
"Domnul Mititelu vorbeşte despre un arbitru al politicii româneşti. Nici gând, domnul Mititelu, nu va fi niciodată aşa ceva. Este un mercenar în primul rând al breslei ziariştilor. Hai să ne gândim un pic (...) Întotdeauna execută", a spus, în schimb, Laura Georgescu.
Ea a atras atenţia că în emisiunea "În gura presei" "s-a repetat episodul cu jurnalistul care a suferit un atac cerebral". "Are tendinţa să repete (...) Îi ameninţă el cu un atac cerebral, tot sub satiră, tot sub pamflet sau cum?!", a întrebat retoric Laura Georgescu.
La rândul său, Narcisa Iorga a fost de părere că Mircea Badea a folosit "un limbaj injurios în foarte multe ediţii" ale emisiunii "În gura presei".
Pe de altă parte, Monica Gubernat, un alt membru al Consiliului, a fost de aceeaşi părere cu Radu Călin Cristea. "Ori facem unitar ceva ori nu facem nimic, nu în funcţie de cum ne simţim noi în ziua respectivă", a spus Monica Gubernat, referindu-se la emisiunile "În gura presei" şi "Lumea lui Banciu".
"Mi se pare normal să reacţionăm. Se atacă jurnaliştii între ei", i-a răspuns Laura Georgescu.
"Când oamenii politici se atacă între ei, iar moderatorul nu-şi face datoria şi nu păţeşte nimic (...) Când ungurii au fost jigniţi cu apelativul de 'bozgori', nu a fost o problemă. Despre ce vorbim? A jignit mult mai mulţi oameni", a spus Monica Gubernat referindu-se la Radu Banciu.
În schimb, Laura Georgescu a spus că îşi asumă ea aplicarea unei sancţiuni postului Antena 3 pentru emisiunea lui Mircea Badea.
"O fac eu. Vreau să lucreze cu mine Mircea Badea diseară, cu mine Georgescu. Vreau să aflu exact şi ce lapte am băut, dacă am băut vreodată. Cre'că de proastă ce sunt, am băut doar bere", a spus ironic Laura Georgescu.
Ulterior, Laura Georgescu a propus aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei postului Antena 3.
În schimb, Narcisa Iorga i-a spus: "La 10.000 de lei nici nu vă bagă în seamă. Credeţi-mă. Ştacheta este 15.000 de lei, dacă vreţi să vă atace, după 15.000 de lei începe. Credeţi-mă din experienţa mea de patru ani de CNA".
Iorga a spus că nu va vota o sancţiune aşa mică, precizând că va face o propunere de amendă mai mare. Însă, Laura Georgescu a rugat-o: "Lăsaţi-mă pe mine să mă devoreze în direct". "Vă rog eu, nu-mi luaţi gloria", a adăugat ea ironic.
Ulterior, Narcisa Iorga nu a mai făcut nicio propunere, iar propunerea Laurei Georgescu - amendă de 10.000 de lei - a fost aprobată cu 8 voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea). Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au votat "împotrivă".
Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", a articolului 32, alineatul 1 din Cod - "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor" şi a articolului 40, alineatul 3 din Cod - "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".
La finalul şedinţei CNA, întrebată de presă pentru care ediţii ale emisiunii "În gura presei" a fost sancţionat postul Antena 3, Laura Georgescu a spus că pentru toate cele vizionate în şedinţa de joi a Consiliului, fără a preciza cu exactitate.
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe