Antena 3, amendată pentru acuzaţii neprobate aduse de Vadim Tudor: Tot ce se întâmplă în zona Portului Constanţa e controlat de fratele lui Traian Băsescu

CNA a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 20.000 de lei Antena 3, pentru emisiunile "Q&A" din 19 februarie şi "Subiectiv" din 25 februarie, în care Corneliu Vadim Tudor a adus acuzaţii mai multor persoane, fără a prezenta probe.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată pentru acuzaţii neprobate aduse de Vadim Tudor: Tot ce se întâmplă în zona Portului Constanţa e controlat de fratele lui Traian Băsescu

Antena 3, amendată pentru acuzaţii neprobate aduse de Vadim Tudor: Tot ce se întâmplă în zona Portului Constanţa e controlat de fratele lui Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), emisiunea "Q&A" a fost difuzată în 19 februarie pe Antena 3, fiind moderată de Alessandra Stoicescu. În emisiune au fost invitaţi Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM şi europarlamentar, şi sociologul Marius Pieleanu. Titlurile emisiunii au fost: "Mandate cu profituri de milioane" şi "Brâncuşi, uitat, la el acasă".

În debutul emisiunii, Alessandra Stoicescu a spus: "Azi vom vorbi despre câştiguri, despre corupţie şi cât de sus ajunge ea în politică, în România, pentru că asta este ţara pe care o cunoaştem".

În emisiune, Corneliu Vadim Tudor a spus: "E trafic greu, e trafic de droguri, e trafic de arme, e trafic de persoane. În urmă cu aproape cinci ani, în portul Constanţa a murit un aşa-zis om de afaceri, Petrică Iordache (...) Dăduse bani la mai mulţi şefi ai Poliţiei locale, a fost lichidat de mafia rusească, în conformitate cu informaţiile pe care le-am primit noi, era traficant de droguri (...)".

Totodată, Corneliu Vadim Tudor a făcut mai multe trimiteri la Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu. El a spus că Traian Băsescu i-a pus în vedere lui Mircea Băsescu că, până în 15 martie, va fi o razie în Portul Constanţa şi trebuie să-i spună pe cine poate sacrifica dintre cei cu care colaborează. "Tot ce se întâmplă în zona Portului Constanţa e controlat de fratele lui", a spus Corneliu Vadim Tudor.

Emisiunea a continuat în acelaşi fel, Corneliu Vadim Tudor aducând acuzaţii şi altor persoane, printre care Vasile Blaga, Mihai Stânişoară, Gheorghe Flutur. Potrivit CNA, moderatoarea Alessandra Stoicescu l-a întrebat în mai multe rânduri dacă are probe.

Pe de altă parte, Antena 3 a difuzat în 25 februarie, emisiunea "Subiectiv", moderată de Răzvan Dumitrescu. Şi în acea emisiune a fost invitat Corneliu Vadim Tudor. Titlurile au fost "Blejnar, «regină» în devenire", "Cine îl protejează pe Blejnar", "Traiane, corupţia e la fel" etc.

Potrivit CNA, la fel ca în emisiunea "Q&A", în emisiunea "Subiectiv", Corneliu Vadim Tudor a făcut acuzaţii fără să le probeze. Spre exemplu, Corneliu Vadim Tudor a spus că, "în fiecare zi de 18, în fiecare lună, lui Băsescu îi vine, prin curier diplomatic, pe calea aerului, o valiză cu medicamente de 25.000 de dolari pe lună. Acum nu e bine, sunt atâţia bolnavi de cancer în România. Nu aţi vrea să aveţi şi voi medicamentele minune, să vă pună pe picioare? ".

În plus, în timpul emisiunii, Corneliu Vadim Tudor a făcut trimitere la legăturile dintre familia Băsescu şi Bercea Mondialu'.

"Poate nu ştii, gurile rele spun că acel Bercea Mondialu' ar fi intrat la Palatul Cotroceni înainte să fie arestat. Nu ştiu dacă a intrat. Dar ce căuta el în zonă, pe acolo? Ce căuta individul ăla? (...) A căutat protecţie la rudele lui, că el este rudă cu familia Băsescu. Eu de ce nu mă înrudesc cu Bercea Mondialu şi cu Berceanu Judeţeanu, ca să fac un joc de cuvinte. Tu te înrudeşti cu asemenea lumpeni, cu asemenea interlopi? Ce exemplu dau oamenii ăştia? E capul statului. Şi să mă lase în pace cu creştinarea copilului, că se încrâncenează sfinţii în icoane, în biserici, când îl auzi pe Mircea Băsescu sau pe fratele lui Traian Băsescu: am creştinat un copil. L-aţi creştinat ca după 10 ani, să bage şi ăla cuţitul în alţii. E bine aşa?". În legătură cu aceste afirmaţii, CNA a primit şi o reclamaţie.

Membrii CNA au analizat în şedinţa de joi cele două emisiuni. La şedinţa Consiliului a fost prezentă şi Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 3.

"Am numărat 12 persoane care sunt ponegrite. Intervenţiile doamnei (Alessandra Stoicescu, n.r) sunt intervenţii formale, pe un ton foarte prietenos", a spus Christian Mititelu, membru al CNA. "Din toţi europarlamentarii care reprezintă statul român, îl chemaţi pe el. E previzibil că va face întotdeauna acelaşi lucru şi că dumneavoastră nu-i puteţi ţine piept", i-a spus Christian Mititelu reprezentantei Antena 3, Mirela Bomboe, care a precizat că moderatoarea Alessandra Stoicescu a respectat legislaţia audiovizuală, cerându-i de fiecare dată lui Corneliu Vadim Tudor să prezinte dovezi.

"Moderatorii au învăţat poezia că trebuie să ceară dovezi, dar lasă invitatul să spună tot felul de acuzaţii. Legislaţia vă cere să lăsaţi interlocutorul să vorbească atâta vreme cât are dovezi", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA. Ea a precizat că, în emisiune, Corneliu Vadim Tudor a adus "acuzaţii foarte grave despre activităţi ilegale". "Nu există nicăieri asigurarea imparţialităţii, echilibrului", a spus Narcisa Iorga, referindu-se la emisiunile "Q&A" şi "Subiectiv".

Totodată, membrii CNA au considerat că afirmaţiile lui Corneliu Vadim Tudor referitoare la Bercea Mondialu' ("L-aţi creştinat ca după 10 ani, să bage şi ăla cuţitul în alţii") încalcă legislaţia audiovizualului care cere radiodifuzorilor să evite orice forme de discriminare.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 20.000 de lei, precizând că afirmaţiile făcute de Corneliu Vadim Tudor în cele două emisiuni sunt "foarte grave".

Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 71, alineatul 1, literele a, b şi c din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate; c) evitarea oricăror forme de discriminare pe considerente de rasă, etnie, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau vârstă", şi articolului 42, alineatul 3 din Cod - "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici