- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.11.2009, 13:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antena 3, amendată pentru lipsa de imparţialitate a Gabrielei Vrânceanu Firea
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 5.000 de lei Antena 3, pentru emisiunea electorală "Ştirea zilei" din 23 octombrie, în care moderatoarea programului, Gabriela Vrânceanu Firea, nu a respectat legislaţia audiovizuală privind imparţialitatea.
Urmărește
122 afișări
Antena 3, amendată pentru lipsa de imparţialitate a Gabrielei Vrânceanu Firea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunile electorale difuzate de Antena 3 în perioada 23 - 29 octombrie. Analiza s-a făcut în urma solicitării lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.
"După 10 zile de campanie (...), majoritatea emisiunilor de dezbatere, mai ales pe cele două posturi principale de ştiri, nu respectă nici măcat un alineat din Decizia CNA (nr. 853 din 29 septembrie 2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui României, n.r.). Nu mai vorbesc de faptul că sunt unii moderatori care devin principalii acuzatori", a spus Ioan Onisei. "Să o spună pe post că este o emisiune de înjurat Băsescu, ca să ştim şi noi", a afirmat Onisei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"Mie mi se pare că nu întâmplător, de pildă, domnul director Oancea (Sorin Oancea, directorul general Antena 3, n.r.) nu a dat curs unei întâlniri cu noi, pentru că probabil nu poate să ne spună că radiodifuzorul va putea respecta Decizia 853. N-am găsit, din păcate, pentru public o emisiune de dezbatere care să se desfăşoare în parametrii normalului, în rigorile Deciziei noastre", a spus Onisei.
El a făcut referire la emisiunea "Ştirea zilei" din 23 octombrie, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea. În respectiva emisiune s-a comentat o ştire, apărută în Gardianul, despre Omar Hayssam. În acest context a fost prezentat un reportaj despre răpirea celor trei jurnalişti şi despre posibila legătură dintre Traian Băsescu şi Omar Hayssam. În emisiune au fost invitaţi Norica Nicolai, Cristian Pârvulescu, Gheorghe Flutur şi Victor Ponta.
Onisei a spus că, în finalul emisiunii, Gabriela Vrânceanu Firea nu a fost imparţială, mai ales în discuţia cu Gheorghe Flutur. El a făcut referire la afirmaţia lui Firea: "Apa minerală Bucovina, Felix Tătaru, GMP, Traian Băsescu, PDL..., păi, haideţi, s-o spunem (...) Şi apa minerală este bună, şi murdărirea este bună, vom trăi bine ... Traian Băsescu, trei mandate".
Onisei a fost susţinut de membrii CNA, Gelu Trandafir, Narcisa Iorga şi Dan Grigore.
În privinţa emisiunii "Ştirea zilei", Gelu Trandafir a spus: "Nu cred că reuşeşte să aibă o dezbatere imparţială. Văd că moderatorii nu-şi îndeplinesc datoria de a asigura cât de cât o dezbatere civilizată", a spus Gelu Trandafir.
"În campania electorală eu cred că este o dovadă minimă de onestitate faţă de public să asiguri un echilibru. În presa scrisă dezbaterea e mult mai calmă, mult mai normală, mult mai echilibrată, în audiovizual, unde există reglementări, mie mi se pare mai mare vacarmul", a mai spus Gelu Trandafir. El a făcut referire la atitudinea moderatorilor, care nu asigură dezbateri echilibrate şi imparţiale. "Mi se pare o falsificare a ideii de pluralism, care e periculoasă pentru democraţie", a susţinut Trandafir.
Alte păreri au avut Răsvan Popescu, preşedintele CNA, Mihai Mălaimare şi Grigore Zanc.
"Asta este lumea politică românească, sunt şase împotriva unuia", a spus Mihai Mălaimare. El a fost contrazis de Narcisa Iorga: "Vorbim despre atitudinea moderatorului faţă de unul care este minoritar", a spus Narcisa Iorga.
"Eu cred că este un caz mai special, al unui eveniment neelucidat. Punctele de vedere se prezintă în emisiune", a spus Răsvan Popescu, făcând referire la cazul Hayssam.
Pe de altă parte, Mihai Mălaimare a propus şi monitorizarea emisiunile electorale de la B1 TV. "Putem să avem parti pris-uri, dar atunci când le avem pe toate pe masă este altceva", a spus Mălaimare.
CNA a analizat şi emisiunea "Ştirea zilei" difuzată pe 26 octombrie la Antena 3, în care a fost invitat Crin Antonescu. Pe ecran a fost postat titlul "Parfum de crin la Cotroceni". Potrivit lui Ioan Onisei, moderatoarea emisiunii, Gabriela Vrânceanu Firea, a citat greşit dintr-o declaraţie a lui Antonescu, spunând că preşedintele PNL l-a comparat pe Traian Băsescu cu Hitler.
Pe de altă parte, Răsvan Popescu a spus că Antonescu şi-a explicat comparaţia chiar în respectiva emisiune. Totuşi, Onisei a susţinut că atitudinea moderatorului este gravă.
"Eu am făcut astfel de emisiuni. Dacă aveam un CNA atunci, cu Onisei pe cap (...), merita să ne dăm demisia cu toţi", a spus Răsvan Popescu. Această afirmaţie l-a supărat pe Ioan Onisei, care i-a spus preşedintelui CNA că tocmai a făcut o afirmaţie în care spunea că el nu respectă legea. Ulterior, Onisei a părăsit sala de şedinţe a Consiliului, fapt care l-a determinat pe Popescu să afirme: "Am spus că am un coleg care exagerează", a spus Popescu.
După circa 15 minute, Onisei a revenit în sala de consiliu, iar Răsvan Popescu a spus: "Îmi pare rău că diferenţele în care am fost formaţi - eu ca jurnalist, tu ca jurist - au dus la divergenţe între noi". "Este o diferenţă între jurnalişti. Îmi dau seama că aceste norme juridice nu se pot aplica cu şublerul. E o discuţie încinsă, în care moderatorul reacţionează mai mult sau mai puţin inspirat. În ultimul timp s-a ajuns la conflicte deschise între moderatori şi invitaţi. Unii reacţionează mai moderat, alţii mai apăsat, atmosfera este extem de tensionată (...) Faptul că se mai enervează câte un moderator, nu-l scoate în afara legii", a încercat să explice Răvan Popescu.
"Tocmai de aceea nu trebuie să găsim noi scuze moderatorilor", i-a răspuns Narcisa Iorga.
"Amestecăm mere cu pere, cazul Hayssam, care e o poveste importantă, cu scopul aflării adevărului, cu invitarea candidaţilor în emisiuni", a mai spus Popescu.
CNA a analizat şi "Ştirea zilei" din 27 octombrie, în care au fost invitaţi Adriana Săftoiu, Cozmin Guşă, Alin Teodorescu şi Monica Macovei. În emisiune a fost difuzat un material preluat de pe site-ul basescupresedinte.ro, constând în nişte imagini prelucrate în care cotracandidaţii lui Băsescu erau prezentaţi în ipostaze nefavorabile. Potrivit CNA, după prezentarea materialului a urmat o discuţie în care Guşă, Teodorescu şi Săftoiu, dar şi moderatoarea au adus acuze şi critici modului în care înţelege preşedintele să lovească contracandidaţii. Totodată, pe parcursul emisiunii, Guşă i-a adus acuzaţii Monicăi Macovei, moderatoarea neintervenind, potrivit CNA.
În plus, Consiliul a analizat şi emisiunea "Sinteza zilei" din 26 octombrie, în care Mihai Gâdea i-a avut ca invitaţi pe Mircea Badea, Mugur Ciuvică, Victor Ciutacu şi Radu Tudor. Pe ecran a fost postat titlul "Suntem urmaşii lui Traian Băsescu", fiind preluat dintr-o declaraţie a Elenei Udrea. În emisiune s-a discutat, potrivit CNA, despre sediul de campanie al lui Băsescu.
"Este o emisiune clară, în care este prezentată poziţia postului faţă de Traian Băsescu. Deşi postul niciodată nu a vrut să-şi asume această opinie", a spus Gelu Trandafir.
O altă emisiune analizată de CNA a fost "La ordinea zilei" din 29 octombrie, moderată de Dana Grecu, în care au fost invitaţi Valeriu Tabără, Marian Petrache, Radu Tudor şi Cosmin Nicula.
În deschiderea emisiunii a fost prezentat textul unei scrisori a lui Omar Hayssam către Yassin, persoana delegată din partea preşedintelui să ţină legătura cu acesta. Totodată, Ovidiu Ohanesian, care a intrat în direct prin telefon, a afirmat că "profesorul" este Traian Băsescu, conform probelor adunate de el, şi că în următoarele zile vor ieşi la iveală alte documente importante, potrivit CNA. Radu Tudor a avut aceeaşi părere, prezentând pe parcursul emisiunii documente publicate până în prezent în presă şi din care ar reieşi conexiunea Traian Băsescu - "profesor".
În cele din urmă, Narcisa Iorga a propus amendarea postului Antena 3 cu 10.000 de lei, pentru încălcarea art. 3 din Decizia CNA nr. 853, potrivit căreia "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant".
"După părerea mea, moderatorii nu au tratat candidaţii în mod corect şi echidistant", a spus Narcisa Iorga, care a făcut referire la emisiunile "Ştirea zilei" din 27 octombrie, "Ordinea zilei" din 29 octombrie, "Sinteza zilei" din 26 octombrie şi "Ştirea zilei" din 23 octombrie.
Răsvan Popescu i-a explicat Narcisei Iorga că membrii CNA au sancţionat deja Antena 3, cu somaţie publică, tot pentru aceste emisiuni, în şedinţa de joia trecută, tot pentru încălcarea art. 3 din Decizia CNA nr. 853.
"Am dat o somaţie invocând o chestiune strict cantitativă", a spus Ioan Onisei, care a propus coroborarea art. 3 din Decizia CNA nr. 853 cu art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate" şi a art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului - "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".
"Eu cred că ne concentrăm prea mult asupra unui singur post", a spus Răsvan Popescu.
Propunerea Narcisei Iorga a primit doar patru voturi din partea membrilor Consiliului, insuficient pentru a fi aplicată.
Pe de altă parte, Attila Szasz a propus amendarea Antena 3 cu 5.000 de lei pentru emisiunea "Ştirea zilei" din 23 octombrie, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea, pentru încălcarea art. 71 din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".
"Ea (Gabriela Vrânceanu Firea, n.r.) spune cum să nu votezi sau cum să votezi", a spus Attila Szasz.
Propunerea lui Szasz a fost adoptată de membrii CNA.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe