- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.10.2013, 17:48)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antena 3, obligată de CNA să îi acorde dreptul la replică lui David Eugen în cazul Roşia Montană
CNA a decis că Antena 3 trebuie să îi acorde dreptul la replică lui David Eugen, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, după ce în emisiunea "Sinteza zilei" a fost prezentat un extras din cartea funciară privind un teren pe care acesta îl deţine pe teritoriul comunei Roşia Montană.
Urmărește
436 afișări
Antena 3, obligată de CNA să îi acorde dreptul la replică lui David Eugen în cazul Roşia Montană
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, o adresă primită de la David Eugen, potrivit căreia Antena 3 nu i-a acordat dreptul la replică.
Potrivit CNA, în ediţia din data de 11 septembrie a emisiunii "Sinteza Zilei", Mihai Gâdea a prezentat un extras din cartea funciară a perimetrului Roşia Montană care indică faptul că, printre localnicii care deţin terenuri în acea zonă, şi care ar urma să fie despăgubiţi în cazul în care proiectul minier va fi demarat, se numără fostul preşedinte al Institului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, vicepreşedintele ICR Mircea Mihăieş, dar şi asociaţia Greenpeace Ungaria.
"În cadrul emisiunii Antena 3 «Sinteza zilei» din data 11 septembrie 2013, mai precis în intervalul 22.58 - 23.01, moderatorul emisiunii, domnul Mihai Gâdea, a prezentat un extras de carte funciară privind un teren aflat în proprietatea mea de pe teritoriul comunei Roşia Montană. Extrasul de carte funciară a fost prezentat în ciuda faptului că numai eu sunt îndreptăţit să solicit şi să întrebuinţez un asemenea extras de carte funciară şi în ciuda faptului că nu mi-am dat acordul pentru prezentarea sa în emisiunea sus arătată. Operaţiunile de vânzare-cumpărare înscrise în cartea funciară au fost abolut legale, iar drepturile de proprietate sunt exercitate asupra acestui teren cu bună credinţă şi în condiţii depline de legalitate", spune Eugen David în adresa transmisă CNA.
În adresă se mai spune că în emisiune a fost sugerată "existenţa unor operaţiuni de tranzacţionare a unor terenuri la Roşia Montană, în special pe seama unor persoane cu interese străine şi al căror scop imoral ar fi acela al blocării proiectului de minerit de la Roşia Montană".
Eugen David mai spune în adresă că, în anul 2006, a vândut către mai multe personalităţi publice şi organizaţii mai mulţi metri pătraţi dintr-un teren aflat în proprietatea sa la Roşia Montană. "Aceste operaţiuni de vânzare-cumpărare au fost înscrise în cartea funciară şi au fost realizate în condiţii depline de legalitate. Acţiunea mea a făcut parte dintr-o campanie publică pentru salvarea Roşiei Montane prin care mai multe personalităţi publice şi-au arătat susţinerea faţă de cetăţenii din Roşia Montană aflaţi în pericolul de a-şi vedea proprietăţile expropriate pentru a face loc unui proiect privat ilegal şi destructiv. Acest fapt nu a reieşit din emisiunea arătata, ci, dimpotrivă, s-a încercat în mod tendenţios conturarea unei teorii a unor interese obscure de speculă imobiliară la Roşia Montană", mai spune Eugen David în adresa transmisă CNA.
În şedinţa de miercuri a CNA, membrii Consiliului au analizat mai multe emisiuni de la Antena 3 şi mai multe reclamaţii primite de la Administraţia Prezidenţială, dar şi de la Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2.
În urma numeroaselor discuţii, doar propunerea Narcisei Iorga de acordare a dreptului la replică în cazul informaţiilor privind cartea funciară din emisiunea "Sinteza zilei" din data de 11 septembrie a îndeplinit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată.
Potrivit Narcisei Iorga, "a fost voit indusă părerea" că există o carte funciară din care reiese că "oameni din afară" au interese imobiliare la Roşia Montană. "Domnul Mihai Gâdea, directorul Antena 3, prezintă de la distanţă un document incontestabil şi vorbeşte despre oameni care nu sunt din Roşia Montană şi îl antrenează pe primul ministru în această discuţie", a explicat Narcisa Iorga. Ea a mai spus că în emisiune nu a fost explicat faptul că Horia Roman Patapievici şi asociaţia Greenpeace deţin în mod simbolic câţiva metri de pământ în Roşia Montană.
Şi Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că, deşi informaţiile prezentate sunt din surse oficiale, "felul în care au fost folosite datele arată rea-credinţă". "Dacă ar fi fost de bună-credinţă şi-ar fi pus întrebarea dacă sunt oameni care vor chiar să câştige bani (cei care au cumpărat câţiva metri de pământ în Roşia Montană, n.r.)", a spus şi Christian Mititelu.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a mai propus aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei televiziunii Antena 3, pentru mai multe emisiuni în care a fost încălcată legislaţia audiovizualului.
Iorga a făcut referire la "acuzaţiile aduse lui Nicolae Onţanu" în emisiunea "Sinteza zilei" din 8 septembrie, în care a fost comentat subiectul câinilor maidanezi în contextul decesului copilului Ionuţ Anghel. În acest context, s-a vorbit despre "jaful lui Onţanu", fără a fi aduse însă dovezi, a spus Iorga.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a făcut referire şi la alte ediţii ale emisiunii "Sinteza zilei", în care s-a spus că "Băsescu vrea să închidă Antena 3", fără să fie prezentate dovezi.
De asemenea, Narcisa Iorga a spus că a propus aplicarea unei amenzi în cuantum de 20.000 de lei având în vedere faptul că, în ultimul an, Antena 3 a avut "mai multe sancţiuni pentru că nu a respectat pluralismul şi principiile informării corecte".
Propunerea sa nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. În acest context, Narcisa Iorga le-a cerut celorlalţi membri ai CNA prezenţi la şedinţă să îşi motiveze votul şi să spună de ce au votat împotriva aplicării sancţiunii, având în vedere numărul mare de acuzaţii "fără dovezi" aduse în emisiunea de la Antena 3. Ulterior, Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe a CNA.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe