Antena 3 şi Antena 1, amendate cu 30.000 de lei din cauza emisiunii lui Mircea Badea

CNA a amendat Antena 3, cu 20.000 de lei, şi Antena 1, cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii "În gura presei", în care realizatorul Mircea Badea a folosit un limbaj injurios şi care, în cazul reluării de la Antena 1, a încălcat şi legislaţia privind protecţia minorilor, conform membrilor Consiliului.

Urmărește
614 afișări
Imaginea articolului Antena 3 şi Antena 1, amendate cu 30.000 de lei din cauza emisiunii lui Mircea Badea

Antena 3 şi Antena 1, amendate cu 30.000 de lei din cauza emisiunii lui Mircea Badea (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aplicat iniţial, în şedinţa de marţi, doar o sancţiune de 10.000 de lei postului Antena 1, toate sancţiunile propuse într-o primă fază în cazul Antena 3 - somaţie publică, amendă de 15.000 de lei, din nou somaţie publică şi apoi o amendă de 10.000 de lei - neîntrunind numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.

Sancţiunea de 10.000 de lei în cazul Antena 1 a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2, din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", şi a articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Amenda de 10.000 de lei a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Christian Mititelu), în timp ce "împotrivă" au votat Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Sancţiunea a fost aplicată pentru difuzarea în reluare pe Antena 1, între orele 10.50 - 11.40, a mai multor ediţii ale emisiunii "În gura presei" difuzate la Antena 3 pe 14 octombrie, 8 decembrie, 12, 13, 14, 15 şi 21 ianuarie şi 6 şi 11 februarie. CNA a primit nouă reclamaţii ca urmare a difuzării acestor emisiuni, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de marţi.

Membrii CNA au considerat că în aceste emisiuni realizatorul Mircea Badea a folosit un limbaj injurios. CNA a considerat agravant faptul că emisiunea este difuzată în reluare la Antena 1, fapt care a încălcat legislaţia audiovizualului.

De exemplu, potrivit CNA, în ediţia din 14 octombrie, Mircea Badea a făcut referire la un articol publicat în Jurnalul Naţional cu titlul "Jurnalul şi Antena 3 sunt «pernicioase»! Lucian Papici s-a antepronunţat în 2012; după un an, trimite ziarul şi A3 în instanţă!", în care procurorul Papici spune că citeşte doar Evenimentul zilei, România liberă şi Dilema veche, ca să nu se "încarce negativ", iar din grila de programe a scos posturile Antena 3, Realitatea şi OTV, adică "pe cele pernicioase" şi "inadecvate structurii lui de personalitate". Mircea Badea a spus că astfel de afirmaţii sunt "încă o confirmare a faptului că justiţia acolo unde contează, la nivel foarte înalt (DNA, anumită parte a CSJ) este controlată de TrTraian Băsescu În aceeaşi emisiune, Mircea Badea a mai spus că la DNA este o "purificare doctrinară".

În ediţia din 21 ianuarie, Mircea Badea a folosit expresii precum "trepaneţi", referindu-se la agenţi STS sub acoperire, "poliţiştii boschetari" şi "boschetarii", "unul cu cap de porc", "gunoiul ăla", potrivit monitorizării CNA.

Expresii similare au fost folosite de Mircea Badea şi în celelalte emisiuni monitorizate, potrivit CNA.

Iniţial, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a propus şi aplicarea unei somaţii publice Antena 3, pentru emisiunile monitorizate, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

Neaplicarea niciunei sancţiuni în cazul Antena 3 i-a nemulţumit pe mai mulţi membri ai CNA. Astfel, Monica Gubernat a cerut rediscutarea acestui subiect, considerând că este incorect să fie sancţionată doar televiziunea Antena 1 pentru reluarea unei emisiuni difuzate în direct la Antena 3.

Pe de altă parte, alţi membri ai CNA, Christian Mititelu, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, au considerat că este insuficientă doar o somaţie publică în cazul Antena 3.

Potrivit lui Christian Mititelu, sferele la care s-a ridicat Mircea Badea sunt "peste competenţele" membrilor CNA. "Cred că sunt şi alte instituţii care pot interveni în situaţia asta (...) Sunt două judecătoare care sunt tot timpul nominalizate (de Mircea Badea, n.r.), care nu ştiu ce au făcut (...) Este rar să vezi o ţară în care judecătorii sunt nominalizaţi în felul acesta (...) Această emisiune care s-a autointitulat pamflet - şi am fost de acord în principiu cu această definiţie a acestui gen de televiziune - devine de foarte multe ori o defulare de ură şi de violenţă la adresa unor adversari şi percepuţi adversari, ziarişti sau politicieni (...) Se vede şi o alunecare în vulgaritate condamnabilă mai ales că este o emisiune care se reia dimineaţa la o oră care este accesibilă minorilor", a spus Mititelu.

"Mie mi-a plăcut analiza socio-politică a domnului Mititelu", a afirmat, ironic, Florin Gabrea.

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a considerat că este incorectă reluarea votului la Antena 3 în aceeaşi şedinţă a CNA. "Eu consider că, în clipa în care Consiliul a dat un vot, are responsabilitatea acelui vot. Subiectul poate fi reportat în şedinţa viitoare", a spus Cristea.

Însă, ceilalţi şapte membri ai CNA prezenţi la şedinţa de marţi au votat pentru rediscutarea subiectului Antena 3 în cursul şedinţei.

Monica Gubernat a spus că ar fi bine ca membrii CNA să vadă ce afirmaţii face şi Radu Banciu, moderatorul emisiunii "Lumea lui Banciu", difuzată la postul B1 TV, într-un interval orar similar celui în care este difuzat programul "În gura presei" de la Antena 3. La fel ca în cazul emisiunii "În gura presei", care este reluată dimineaţa pe Antena 1, emisiunea "Lumea lui Banciu" este difuzată în reluare dimineaţa pe postul B1 TV.

Monica Gubernat a propus, de altfel, aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei în cazul Antena 3, pentru "În gura presei", şi a unei amenzi de 20.000 de lei în cazul B1 TV, pentru emisiunea "Lumea lui Banciu", ediţiile din 19 şi 30 decembrie, 22 ianuarie, 21 februarie şi 9 martie.

"Nu putem să votăm la pachet ca procedură", a spus membrul Valentin Jucan.

Şi Florin Gabrea, un alt membru al CNA, a spus că Mircea Badea şi Radu Banciu "nu sunt egali niciodată". "Două posturi de televiziune sunt aşezate ca la un meci de box, ca Rambo cu domnul de la Ucraina, în care sunt puşi faţă în faţă, neapărat trebuie să fie egali. Nu sunt egali niciodată. Nu au cum să fie egale două persoane, decât dacă sunt două găini. De aceea nu ajungem la niciun liman, pentru că ne străduim să vedem cum am putea face să meargă în oraş ideea că i-am pedepsit pe amândoi la fel", a spus Gabrea.

"Păi eu asta vreau", a spus Monica Gubernat. Ulterior, ea şi-a retras propunerea de amendare a Antena 3 şi B1, cu câte 20.0000 de lei. "Au fost emisiuni nesancţionate la Banciu, cu injurii grave", a spus, însă, Gubernat.

Au urmat alte trei propuneri de sancţiune în cazul Antena 3 (o amendă de 15.000 de lei - propusă de Florin Gabrea, somaţie publică - Răsvan Popescu şi 10.000 de lei - Laura Georgescu), însă niciuna nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

La un moment dat, membrul CNA Lorand Turos s-a ridicat de pe scaun şi a spus că este "inadmisibil" ce se întâmplă. "Aşa nu se poate lucra, mie mi-e ruşine", a spus Lorand Turos, sugerând luarea unei pauze pentru ca membrii CNA să discute între ei.

După această pauză, care a durat în jur de 20 de minute, membrii CNA au revenit în sala de şedinţe a Consiliului, iar Laura Georgescu a propus amendarea Antena 3 cu 20.000 de lei.

Propunerea sa a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Christian Mititelu au votat "pentru" aplicarea amenzii de 20.000 de lei în cazul Antena 3, în timp ce Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă".

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 34, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Orice persoană are dreptul la propria imagine", a articolului 40, alineatul 3 din Cod - "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", a articolului 32, alineatul 1 din Cod - "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor" şi a articolului 43, alineatul 1 din Cod - "Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor".

Ulterior, CNA a luat în discuţie şi emisiunea "Lumea lui Banciu", difuzată pe 19 şi 30 decembrie, pe 22 ianuarie, 21 februarie şi 9 martie. În acest caz, CNA a primit cinci reclamaţii.

Potrivit CNA, în aceste emisiuni Radu Banciu a folosit un limbaj injurios. De exemplu, în ediţia din 21 februarie, Radu Banciu a folosit cuvinte precum "babă" şi "ţaţă" şi "ciocănitoarea asta pensionară" la adresa Marianei Câmpeanu, care, la momentul respectiv, era ministru al Muncii.

Pe de altă parte, potrivit CNA, în ediţia din 20 ianuarie, Radu Banciu a spus că prezintă un studiu al unui unui ONG francez, potrivit căruia "70% din femeile Republicii Moldova s-au prostituat cel puţin o dată între vârstele de 15 şi 25 de ani". Banciu a spus că în realitate "cifra se duce de la 9 spre 10" şi a făcut mai multe comentarii injurioase referitoare la femeile din Republica Moldova.

Laura Georgescu a propus o amendă de 15.000 de lei în cazul B1 TV, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. "Pentru" au votat Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan şi Radu Călin Cristea.

Faptul că B1 TV a scăpat, marţi, fără sancţiune a nemulţumit-o pe Monica Gubernat, i s-a adresat lui Florin Gabrea spunându-i că are "obrazul gros". "Ca de obicei sunteţi cu un obraz gros de-mi este absolut jenă (...) De asta am făcut propunerile la pachet. Nu putem să îl amendăm doar pe unul (pe Mircea Badea, n.r,), să vedem negrul din ochiul unuia, iar la celălalt (Radu Banciu, n.r.) totul este perfect. Şi mai aveţi tupeu să acuzaţi vot politic şi lipsa de imparţialitate", a spus Monica Gubernat.

Ulterior, Monica Gubernat a solicitat ca subiectul B1 TV să fie rediscutat în următoarea şedinţă a CNA. De asemenea, Monica Gubernat a solicitat şi rediscutarea amenzilor aplicate posturilor Antena 1 şi Antena 3, din cauza emisiunii lui Mircea Badea.

După încheierea şedinţei CNA, foarte nemulţumit de afirmaţiile Monicăi Gubernat, Florin Gabrea s-a dus să discute cu preşedintele CNA, Laura Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici