- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.04.2012, 16:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antena Group pierde 15% din piaţa de distribuţie, odată cu scoaterea Antena 1 şi 3 de pe Digi
Antena Group a pierdut aproape 15% din piaţa de distribuţie TV din România, odată cu scoaterea televiziunilor sale de pe platforma Digi a RCS&RDS, au declarat, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din piaţa media.
Urmărește
2023 afișări
Antena Group pierde 15% din piaţa de distribuţie, odată cu scoaterea Antena 1 şi 3 de pe Digi (Imagine: Shutterstock)
Piaţa de distribuţie TV din România este estimată în prezent la circa 5,5 milioane de abonaţi (cablu şi DTH/ satelit). Dintre aceştia, RCS&RDS are circa un milion de abonaţi la platforma sa de satelit Digi, au mai spus aceleaşi surse.
Astfel, este de aşteptat ca impactul asupra audienţei televiziunilor Antena Group să fie semnificativ în urma deciziei RCS&RDS de a scoate, începând cu noaptea de joi spre vineri, televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma de satelit Digi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
În acest moment, niciuna dintre televiziunile operate de Antena Group sau de grupul media Intact nu mai este difuzată pe platforma Digi a RCS&RDS.
Până la momentul difuzării acestei ştiri, Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit circa 35 de reclamaţii (scrise şi telefonice) cu privire la scoaterea de pe platforma Digi a televiziunilor Antena 1, Antena 3 şi Euforia.
RCS & RDS, o companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, a anunţat că, din data de 20 aprilie 2012, nu mai transmite pe platforma sa de satelit Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Cele trei televiziuni sunt parte a Antena Group, entitate din cadrul Intact Media Group.
"RCS & RDS îşi anunţă abonaţii serviciilor de televiziune prin satelit, că din data de 20 aprilie 2012, nu mai poate transmite programele Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor. RCS & RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry)", se spune într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX de către RCS&RDS.
Totodată, RCS&RDS consideră Antena Group "integral responsabilă pentru privarea abonaţilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmări Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV".
"Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale. Considerăm că, în acest mod, Antena Group plasează interesele grupului mult deasupra interesului telespectatorilor care doresc să urmărească aceste canale şi că responsabilitatea pentru privarea abonaţilor Digi TV de posibilitatea de a le urmări revine integral Antena Group. Totodată, ne asigurăm abonaţii că pentru noi, interesul lor primează şi că în ceea ce ne priveşte, avem întreaga disponibilitate pentru a introduce în grila Digi TV, programe de interes pentru publicul larg", a mai spus RCS&RDS.
În plus, RCS&RDS a precizat că "abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu".
De cealaltă parte, Intact Media Group a transmis, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, în noaptea de joi spre vineri, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă.
"Divizia TV Intact Media Group îşi manifestă dezacordul privind practicile necomerciale ale RCS&RDS. Compania de cablu a decis, fără a-şi informa în prealabil partenerii sau abonaţii, să scoată de pe platforma de satelit posturile Antena 1 şi Antena 3, începând cu ora 00.00 a zilei de 20 aprilie. Intact se afla în discuţii pentru distribuţia în reţeaua Digi a posturilor din grup încă din martie anul curent", a mai spus Intact Media Group.
Potrivit comunicatului, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie. "Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu. Conform prevederilor art. 82 alin. 1 din Legea audiovizualului şi art. 13 alin. 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit, retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori. Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să îşi distribuie conţinutul posturilor TV în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit", se spune în comunicatul Intact.
Totodată, în comunicat se spune că "reaua credinţă dovedită de RCS&RDS în relaţia cu Intact şi abonaţii săi este cu atât mai pregnantă cu cât posturile străine sunt retransmise pe sume considerabile, în condiţiile în care audienţa şi relevanţa naţională a acestora sunt semnificativ reduse faţă de posturile Intact".
De cealaltă parte, RCS&RDS a transmis, într-o reacţie remisă MEDIAFAX, după comunicatul Antena Group, că Antena Group a declarat libere la retransmisie posturile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care pentru cablu distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită. Nu există niciun argument pentru a face o discriminare între retransmiterea pe DTH (platforme de satelit, n.r.) şi retransmiterea prin cablu a acestor programe, modalităţile de transmitere a programelor fiind substituibile. Nu există niciun argument ca abonaţii de televiziune prin satelit să trebuiască să plătească mai mult decât abonaţii serviciilor prin cablu", au spus reprezentanţii RCS&RDS.
Potrivit acestora, până la recenta solicitare a Antena Group de plata de către RCS&RDS a unor sume de peste 7 milioane de euro pe an, Antena Group a interpretat în acelaşi fel cu compania de telecomunicaţii Legea Audiovizualului. "(...) şi a fost de acord să transmitem aceste posturi conform regulilor de retransmitere a posturilor libere la retransmisie", mai spune RCS&RDS.
Nu există niciun argument pentru a face o discriminare între retransmiterea pe DTH (platforme de satelit, n.r.) şi retransmiterea prin cablu a acestor programe, modalităţile de transmitere a programelor fiind substituibile. Nu există niciun argument ca abonaţii de televiziune prin satelit să trebuiască să plătească mai mult decât abonaţii serviciilor prin cablu", au spus reprezentanţii RCS&RDS.
Potrivit acestora, până la recenta solicitare a Antena Group de plata de către RCS&RDS a unor sume de peste 7 milioane de euro pe an, Antena Group a interpretat în acelaşi fel cu compania de telecomunicaţii Legea Audiovizualului. "(...) şi a fost de acord să transmitem aceste posturi conform regulilor de retransmitere a posturilor libere la retransmisie", mai spune RCS&RDS.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe