"Antigona" deschide Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa

"Antigona", un spectacol în regia Annei Badora, director al Teatrului Schauspielhaus din Graz, va deschide Festivalul Uniunii Teatrelor Europene (UTE), care va avea loc la Bucureşti şi Cuj, între 11 octombrie şi 21 decembrie, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului "Antigona" deschide Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa

Imagine din spectacolul "Lear", în regia lui Andrei Şerban

Primele reprezentaţii ale spectacolului "Antigona", care prezintă tragedia greacă într-o viziune modernă, vor fi montate pe 11 şi 12 octombrie pe scena Sălii Izvor a Teatrului Bulandra.

Directorul Teatrului Bulandra şi al Festivalului Uniunii Teatrelor Europene, Alexandru Darie, a menţionat că festivalul se doreşte a fi "un maraton teatral consacrat femeilor din teatru".

"Este cel mai mare festival pe care l-a organizat vreodată UTE, cu 27 de producţii şi 52 de reprezentaţii", a adăugat Darie.

Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional de Operetă şi Teatrul Naţional Bucureşti.

Printre companiile invitate la festival se numără Piccolo Teatro din Milano, cu spectacolul "Trilogia vilegiaturii" de Carlo Goldoni, Teatro de La Abadía din Spania, Maly Teatr din Sankt Petersburg, cu cel mai recent spectacol al lui Lev Dodin, "Viaţă şi destin", Teatro di Roma şi compania regizorului britanic Declan Donnellan.

În cadrul festivalului, vor fi organizate şi proiecţii de filme, printre care şi o peliculă despre femeile din viaţa lui Giorgio Strehler, fondatorul Uniunii Teatrelor Europene.

Va exista şi o expoziţie de scenografie, organizată în onoarea scenografului lui Stremeier, Enzo Frigerio.

Teatrul Bulandra va participa la festival cu două spectacole, "Lear", cu o distribuţie exclusiv feminină, care le include pe Mariana Mihuţ şi Valeria Seciu, în regia lui Andrei Şerban, şi "Orfeu şi Euridice", care combină muzica clasică şi jocul actorilor, în regia lui Alexandru Darie.

Festivalul îi dedică o secţine specială lui Andrei Şerban, care este prezent în festival cu încă două spectacole, pe lângă Lear: "Unchiul Vania" (montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj), care a obţinut trei premii UNITER anul acesta, pentru regie, cel mai bun spectacol şi cel mai bun actor în rol principal, şi "Tanacu", un spectacol despre controversatul caz al morţii unei tinere în urma unui ritual de exorcizare.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, cel mai nou membru al Uniunii Teatrelor Europene, va fi prezent la Bucureşti cu încă două spectacole, pe lângă "Unchiul Vania": "Richard al III-lea", în regia lui Tompa Gabor, şi "Gianni Schicchi" după Giacomo Puccini, în regia lui Silviu Purcărete.

Totodată, în cadrul festivalului ar putea fi organizate şi workshop-uri susţinute de mari personalităţi ale teatrului, potrivit lui Alexandru Darie existând discuţii în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici