Antigona, regele Lear, Orfeu şi Euridice - în stagiunea 2008/2009 (Galerie Foto)

"Orfeu şi Euridice" de Alexandru Darie, "Lear" de Andrei Şerban, "Antigona", în regia lui Claudiu Goga şi "Hamlet", pus în scenă de Lazslo Bocsardi, sunt câteva dintre noutăţile pe care instituţiile de teatru bucureştene le pregătesc publicului, în stagiunea 2008/2009.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Antigona, regele Lear, Orfeu şi Euridice - în stagiunea 2008/2009 (Galerie Foto)

Imagine din spectacolul "Lear", în regia lui Andrei Şerban (Imagine: www.bulandra.ro)

Bulandra, Nottara, Odeonul, Masca, Teatrul de Comedie, Teatrul "tinerilor" Metropolis, Teatrul Foarte Mic, dar şi Naţionalul bucureştean sunt în pregătiri pentru stagiunea 2008/2009, când doresc să aducă în faţa publicului spectacole noi, montări inedite, dar şi spectacole deja consacrate.

Nici lucrările de reabilitare şi restaurare, care vor debuta la sfârşitul anului la cea mai mare instituţie de spectacole din Bucureşti, Teatrul Naţional, nici Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat la Bucureşti şi Cluj, între 15 octombrie şi 15 decembrie, de Teatrul Bulandra împreună cu Uniunea Teatrelor din Europa nu vor împiedica instituţiile să aducă pe scenă spectacole noi.

Astfel, Teatrul Bulandra îşi deschide stagiunea la jumătate lunii septembrie, dar premierele toamnei, "Orfeu şi Euridice" în regia lui Alexandru Darie şi "Lear" de Andrei Şerban se vor lăsa aşteptate până în octombrie, respectiv noiembrie, când vor fi prezentate în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor Europene.

Teatrul de Comedie va aduce, în noua stagiune, "Ioana şi focul", un spectacol realizat după un text de Matei Vişniec, piesa fiind pusă în scenă pentru prima dată în România. Spectacolul este regizat de Cătălina Buzoianu şi o are în rolul principal pe Dorina Chiriac, după cum a declarat pentru MEDIAFAX directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă.

Comedia pregăteşte pentru stagiunea care urmează şi "O noapte furtunoasă", în regia lui Horaţiu Mălăele, cu actori precum Delia Seceleanu, Dragoş Huluba şi Mirela Zeţa, dar şi "Casa Zoikăi" după Mihail Bulgakov, regizat de Alexandru Tocilescu, din distribuţia căruia face parte Virginia Mirea.

Deşi va intra în renovări la sfârşitul acestui an şi va avea o parte din săli închise, Teatrul Naţional Bucureşti nu renunţă la spectacolele cu public.

Astfel, Naţionalul bucureştean va începe stagiunea cu "Şapte dintr-o lovitură", în regia Liei Bugnar, spectacol ce a fost conceput special pentru cei şapte actori tineri care au fost angajaţi, recent, de TNB, şi cu spectacolul "Încă-i bine", în regia Rodicăi Popescu-Bitănescu. Cele două montări vor avea reprezentaţii la Sala Atelier, respectiv Sala 99 a Teatrului Naţional.

Planurile de spectacole TNB includ nume mari ale scenei româneşti. Astfel, pentru repertoriul Sălii Mari este în discuţie spectacolul "Duelul" după Cehov, în regia lui Alexandru Dabija. De asemenea, Radu Beligan se va întoarce pe scenă în stagiunea următoare, Naţionalul reluând "Egoistul" şi "Take, Ianke şi Cadâr".

Data de 1 septembrie va marca debutul stagiunii şi la Teatrul Nottara, prin spectacolul "Antigona", în regia lui Claudiu Goga.

Montarea va fi urmată, în octombrie, de o piesă chinezească - "Rinocerul" - regizat de Mihai Lungeanu. De asemenea, potrivit directorului instituţiei, Mircea Diaconu, printre premierele Teatrului Nottara se numără şi "Opera de trei parale" de Bertold Brecht, în regia Dianei Lupescu şi "Noul locatar" după Eugene Ionesco, în regia lui Tompa Gabor.

Teatrul Odeon prezintă cea dintâi premieră a stagiunii, "Extrem", în regia lui Sorin Militaru, pe 26 septembrie. Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Crina Mureşan, Antoaneta Zaharia, Nicoleta Lefter şi Mihai Suma.

Următorul nou spectacol al Odeonului, "Epopeea lui Ghilgameş", în regia lui Dragoş Galgoţiu, va fi prezentat în decembrie. Din distribuţia spectacolului fac parte Tudor Aaron Istodor (Ghilgameş), Constantin Cojocaru (Utnapishtim) şi Gabriel Pintilei (Orbul).

După ce, în stagiunea 2007/2008, Teatrul Metropolis a prezentat spectacole după texte contemporane, în stagiunea 2008/2009, instituţia de spectacole îşi propune să aducă în faţa publicului "texte clasice într-o viziune contemporană", a declarat pentru MEDIAFAX directorul instituţiei, George Ivaşcu.

Astfel, în stagiunea următoare vor avea loc premiere ale unor spectacole precum "Imnul" de Alice Barb, cu Mihai Constantin şi Luminiţa Gheorghiu în rolurile principale, iar în septembrie se va începe lucrul la "Hamlet", un spectacol în regia lui Lazslo Bocsardi, cu o distribuţie de excepţie care îi include pe Marius Stănescu, în rolul lui Hamlet, Victor Rebengiuc şi Coca Bloos.

Directorul Metropolis a mai declarat că actorul Radu Beligan, cel care a tăiat panglica la inaugurarea noului sediu Metropolis, în noiembrie 2007, a acceptat să joace într-un spectacol al teatrului. Astfel, Beligan va urca pe scenă, în spectacolul "Sfârşit de partidă", după Samuel Beckett, în regia lui Alexandru Tocilescu. De altfel, cunoscutul actor va fi numit director onorific al teatrului la începutul stagiunii viitoare.

Nici Teatrul Mic nu duce lipsă de nume mari. Astfel, instituţia de spectacole pregăteşte, pentru stagiunea 2008/2009, spectacolul "Furtuna", după textul omonim al lui Shakespeare, în regia Cătălinei Buzoianu, şi "Future", după un text de Gianina Cărbunariu, care semnează şi regia.

La Teatrul Foarte Mic este în pregătire spectacolul "Interzis sub 18 ani", după un text de Mihaela Michailov, în regia Ioanei Păun.

Teatrul Masca continuă stagiunea 2008/2009 pe cele două direcţii care au consacrat instituţia: spectacole tip Commedia dell' Arte în sălile teatrului, dublate de spectacole de stradă.

Astfel, Masca va include, în stagiunea viitoare, un nou spectacol de stradă, "Măturătoarele", care va fi prezentat pentru prima dată publicului bucureştean pe 22 august, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Masca, Mihai Mălaimare.

Pe 10 octombrie va fi prezentat la Masca un spectacol în tradiţia Commedia dell'Arte, realizat de regizorul italian Modesto Michele Casarin, urmat de premiera unui spectacol de panteater, realizat de coregrafa Vava Ştefănescu. În plus, pe 31 octombrie, Mihai Mălaimare va regiza spectacolul "Acul cumetrei Gurton", după textul lui William Stevenson.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici