Anul European al Dialogului Intercultural, lansat la Bucureşti

Programul 2008 – Anul European al Dialogului Intercultural (AEDI) a fost lansat, miercuri, la Bucureşti, în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurată la sediul Ministerului Culturii şi Cultelor, unde au fost prezentate principalele obiective ale proiectului iniţiat de către Uniunea Europeană.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Anul European al Dialogului Intercultural, lansat la Bucureşti

Anul European al Dialogului Intercultural, lansat la Bucureşti

De asemenea, lansarea programului este marcată şi printr-o serie de evenimente organizate la Bucureşti şi Cluj, de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Ţăranului Român.

"Uniunea Europeană a făcut efortul de a oferi o temă unificatoare a acestui demers cultural", a declarat Virgil Niţulescu, secretar general al MCC, în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului AEDI.

"Decizia de a organiza acest an al dialogului intercultural a fost luată în 2006", a precizat Karel Bartak, şeful departamentului Comunicare şi Valorificarea Rezultatelor din cadrul Directoratului General Educaţie şi Cultură al Comisiei Europene. "Scopul este de a crea un sentiment de nevoie permanentă de comunicare, de dialog. Suntem convinşi că diversitatea culturală este benefică pentru creativitate", a mai spus el.

De asemenea, Attila Marko, secretar de stat, şeful Departamentului pentru Relaţii Interetnice din subordinea Guvernului României, a ţinut să sublinieze faptul că rolul României este unul "deosebit de important". "România trebuie să devină exportator de bune practici în acest program. Trebuie arătată valoarea care există în acest context", a mai spus Marko.

Tot miercuri, pentru a marca lansarea programului AEDI, la Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti lansează Standul dialogului intercultural, în cadrul Salonului de carte şi presă, în timp ce, la Clubul Ţăranului Român, va avea loc o proiecţie de filme pe teme de dialog intercultural.

La Cluj, Muzeul Naţional de Artă va organiza un atelier de lucru cu reprezentanţii muzeelor din cadrul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, iar Casa Tranzit şi British Council vor prezenta programele derulate în cadrul AEDI şi vor proiecta filme pe teme de diversitate etnică.

MCC a anunţat, anul trecut, că a elaborat o strategie, prezentată în septembrie 2007 Consiliului Europei, care prevede finanţarea şi organizarea unor acţiuni şi proiecte culturale care să aducă în atenţia publicului conceptele de diversitate culturală şi de dialog intercultural.

Astfel, Ministerul va finanţa mai multe proiecte derulate de operatori culturali sau de instituţiile statului, fiind preconizată alocarea unui buget de 3-4 milioane euro.

Pentru anul 2008, Dialogul Intercultural a fost definit ca cea mai sigură cale spre o mai bună înţelegere şi convieţuire între cei 500 de milioane de cetăţeni europeni. Uniunea Europeană a identificat mai multe arii tematice, unde dialogul intercultural este prezent zi de zi, şi anume: cultura, educaţia, migraţia, minorităţile, religia şi tineretul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici