- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.06.2016, 07:00)
- Marina Manastîrlî
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anunţ de proporţii: Toate cercetările ştiinţifice vor fi cu acces liber
Unii dintre cei mai proeminenţi lideri mondiali au anunţat o iniţiativă conform căreia documentele ştiinţifice europene să fie puse la dispoziţie în mod liber pentru toată lumea până în anul 2020.
Urmărește
2300 afișări
Anunţ de proporţii: Toate cercetările ştiinţifice vor fi cu acces liber (Imagine: Shutterstock)
În cele din urmă, angajamentul se bazează pe trei principii esenţiale: "schimbul de cunoştinţe în mod liber", "accesul liber" şi "reutilizarea datelor din cercetare", scrie Descoperă.
Acest lucru ar transforma în totalitate modelul de abonament care prevede plata pentru utilizarea mai multor reviste ştiinţifice. De asemenea, acest lucru ar submina practica comună a rapoartelor de eliberare sub embargo (o metodă care permite revistelor ştiinţifice să favorizeze anumiţi comunicatori ştiinţifici şi membri ai mass-media în detrimentul altora).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
În cele din urmă, această decizie vine ca urmare a unei reuniuni a Consiliului de Competitivitate, care include ministere de ştiinţă, de inovaţii, comerţ şi industrie. Statele membre ale Uniunii Europene sunt membre ale acordului cu privire la valoarea şi angajamentul acestui nou obiectiv al accesului deschis.
În cazul în care obiectivul va fi îndeplinit către 2020, milioane de oameni (literalmente) ar avea acces liber la cunoştinţele şi informaţiile oferite de experţii în fizică, astronomie, matematică, inginerie, biologie ... lucru care ar face ştiinţele accesibile publicului larg.
"Aceasta este o decizie care va schimba viaţa. Aşa cum este valabil pentru toate marile revoluţii, obiectivul va fi dificil de realizat, va fi nevoie de multă supraveghere şi planificare", a declarat şeful european de ştiinţă Carlos Moedas.
"Mijloacele sunt încă oarecum vagi, dar determinarea de a atinge obiectivul de a avea toate articolele ştiinţifice accesibile în mod liber, până în 2020, este binevenită", afirmă Stevan Harnad, de la Universitatea Quebec din Canada, care optează de mult timp pentru accesul liber.
Până acum, Consiliul a oferit prea puţine detalii legate de modul în care ţările vor face tranziţia completă pentru a deschide accesul şi pentru a respecta termenul limită.
”Nu este deloc o ambiţie uşoară”, notează, într-o declaraţie, reprezentanţii Ligii Universităţilor Europene de Cercetare.
Şi, în timp ce acesta nu va fi un drum uşor, oficialii guvernamentali olandezi afirmă că şi-au asumat sarcina.
"Aceasta nu este o lege, este o orientare politică pentru cele 28 de guverne. Cel mai important lucru este că există un consens", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Competitivitate.
Citeşte şi: Cercetări pentru generarea unui cortex cerebral uman în laborator, derulate de un neurobiolog român - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe