- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.09.2013, 14:10)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anunţurile privind licitaţiile Guerrilla şi The Money Channel, retrase de administratorul Realitatea
Anunţurile de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla şi The Money Channel au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL, după ce membrii CNA au spus, marţi, că vânzarea la licitaţie a respectivelor licenţe este ilegală.
Urmărește
302 afișări
Anunţurile privind licitaţiile Guerrilla şi The Money Channel, retrase de administratorul Realitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a anunţat în cursul şedinţei de marţi că anunţurile respective au fost scoase de pe site-ul HM Expert IPURL.
Potrivit Laurei Georgescu, este posibil ca anunţuri privind scoaterea la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla şi The Money Channel să fie publicate la sediul HM Expert IPURL şi, implicit, este posibil ca licitaţia să fie totuşi organizată.
Societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla şi licenţa audiovizuală a televiziunii The Money Channel. Potrivit unor anunţuri postate luni pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile se vor desfăşura săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Anunţul vânzării la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla şi The Money Channel a fost analizat în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
CNA a decis, marţi dimineaţă, că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla şi ale televiziunii The Money Channel este ilegală, precizând că aceste licenţe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacţionate prin licitaţie.
Prezentă la şedinţa CNA de marţi, Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a declarat că şi ea a aflat din presă de anunţul administratorului judiciar privind vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla şi ale The Money Channel. "Nu am putut să o contactez pe doamna administrator judiciar, nici nu stă în prerogativele mele acest lucru (...) Ar trebui să înţelegeţi situaţia şi să separăm lucrurile, partea redacţională de cea administrativă", a spus Mura Frânculescu.
Ea i-a rugat pe membrii CNA ca, în cazul în care decid să discute în şedinţă subiectul vânzării la licitaţie a acestor licenţe, să îi solicite să vină în faţa Consiliului administratorului judiciar al Realitatea Media, "pentru a explica neclarităţile".
Narcisa Iorga, membru al CNA, a întrebat-o pe Mura Frânculescu cum priveşte respectivul anunţ despre vânzarea la licitaţie.
"Legea audiovizualului stipulează foarte clar ce înseamnă cedarea de licenţe, nu vânzarea de licenţe (...) Eu cred că lucrurile astea trebuie decise în adunările generale ale creditorilor şi acolo trebuie să se decidă şi să se discute", a spus Mura Frânculescu.
Narcisa Iorga a atras atenţia că în Legea audiovizualului se vorbeşte "despre cedarea de licenţe, nu de vânzare prin licitaţie".
"Şi pentru cedare e nevoie de acordul prealabil al Consiliului", a spus, la rândul său, Răsvan Popescu, membru al CNA.
Însă Christian Mititelu, membru al Consiliului, i-a întrebat pe restul membrilor CNA: "Cunoaşteţi vreun caz în care cineva a cedat vreo licenţă fără să primească ceva în schimb? Este regretabil ce se întâmplă. Nu s-au anunţat licitaţii, dar, de fapt, au fost tranzacţii".
În schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că a început o investigaţie pe cont propriu în acest caz şi a aflat că "pe piaţa radiourilor există oferte foarte clare de bani" trimise Mihaelei Hamza, reprezentantul administratorului judiciar al Realitatea Media.
Laura Georgescu a mai spus că Mihaela Hamza ar trebui să fie invitată joi, la CNA, pentru o discuţie. Laura Georgescu a mai spus că, pe 26 septembrie, există posibilitatea să se schimbe comitetul creditorilor Realitatea Media. "De asta are această grabă să susţină licenţa, pentru că civilizat ar fi fost să notifice Consiliul că va scoate la licitaţie aceste licenţe, care sunt bunuri ale patrimoniului naţional, public (...) Pe 26 septembrie putem să asistăm la o răsturnare de situaţie (la Realitatea Media, n.r.)", a mai spus Laura Georgescu.
În schimb, Narcisa Iorga a propus ca CNA să se adreseze judecătorului sindic, care gestionează situaţia Realitatea Media, şi să îl informeze că această scoatere la licitaţie a unor licenţe nu poate avea loc.
"Licenţa este un act juridic emis de o autoritate a statului (...) Lichidatorul judiciar nu cred că are dreptul să pună în vânzare un bun, un drept public al statului român (...) De ce nu vinde CNA aceste licenţe, să se facă venit la bugetul de stat sau chiar la propriul buget? Sunt legi în ţara asta care interzic vânzarea bunurilor publice. Aşa şi eu îmi fac un site şi o să scot la vânzare Piaţa Unirii. Pot să fac acest lucru?", a mai spus Narcisa Iorga.
Mult mai tranşant a fost Lorand Turos, membru al CNA, care a spus că vânzarea licenţelor audiovizuale la licitaţie este ilegală.
"E foarte clar, este ilegal. Dacă ei îşi asumă să încalce articolul 56 din Legea audiovizualului, trebuie să îşi asume şi consecinţele articolului 57", a spus Lorand Turos.
Potrivit articolului 56 din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat".
Totodată, articolul 57 din Lege prevede că Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu ca urmare a încălcării prevederilor articolului 56.
"Eu cred că legea nu interzice în mod expres cedarea licenţelor contra cost. Ideea este că totul trebuie făcut cu acordul CNA, pentru că noi, când acordăm o licenţă, trebuie să avem în vedere interesul public şi aprobăm o grilă, un format. Noi trebuie să avem garanţia că acea grilă, acea structură de program va continua ori, dacă se schimbă, se schimbă cu acordul prealabil al Consiliului (...) În cazul în care se organizează o licitaţie, CNA este deja pus în faţa faptei împlinite, noi nu mai avem cum să intervenim. Ca urmare, organizarea unei licitaţii privind licenţele este o încălcare a articolului 56, ca urmare, obligă Consiliul să retragă acele licenţe. Administratorul judiciar numit de judecătorul sindic pentru a salva compania de faliment, prin acest demers, face un deserviciu mare companiei", a mai spus Lorand Turos.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că această licitaţie nu trebuie să aibă loc, pentru că în acest fel Radio Guerrilla va dispărea. "Radio Guerrilla a participat la un concurs, a obţinut nişte licenţe pentru o grilă de programe, pentru un program asumat. Se vede că acum va dispărea Radio Guerrilla. Radio Guerrilla este un mijloc de comunicare cu o anumită prestanţă în mediul audiovizual. Sunteţi de acord să dispară un astfel de radio? (...) Nu mă interesează ce face acest lichidator cu fondul de comerţ, dar mă interesează ce se întâmplă cu acest post de radio şi acest post de radio va dispărea atunci când vor fi scoase la licitaţie toate licenţele lui", a spus Iorga.
Şi Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că Legea audiovizualului permite CNA să retragă, în aceste condiţii, licenţele scoase la licitaţie.
În schimb, Răsvan Popescu, membru al CNA, a spus că "este evident că scoaterea aceasta a licenţelor la licitaţie este o formă în afara Legii audiovizualului". "Nu puteau să o facă fără acordul CNA şi acest acord nici măcar nu a fost solicitat. Cred şi eu că ar trebui invitat acest administrator judiciar în faţa Consiliului şi ulterior vom vedea ce avem de făcut. Deocamdată este un anunţ. Ulterior unei eventuale tranzacţii, am putea să vorbim despre retragerea licenţelor", a spus Popescu.
Laura Georgescu a atras atenţia că invitarea la CNA a reprezentantului administratorului judiciar nu va împiedica organizarea licitaţiei. "Invitarea nu o să ducă la nimic", a spus Georgescu.
În cele din urmă, Laura Georgescu a propus ca membrii CNA să emită un comunicat de presă în care să anunţe public intenţia Consiliului de a retrage licenţele Radio Guerrilla şi The Money Channel, în cazul tranzacţionării lor prin licitaţie publică.
Propunerea a fost adoptată cu zece voturi "pentru" (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu). Valentin Jucan a votat "împotriva" aceste propuneri.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe