APADOR-CH cere respingerea proiectului de modificare a Legii audiovizualului iniţiat de Turcan

APADOR-CH protestează şi solicită respingerea propunerii de modificare a Legii audiovizualului iniţiată de Raluca Turcan, Brînduşa Novac, Mariana Chircu şi Cezar Preda, din cauză că respectivul proiect afectează libertatea editorială a presei audiovizuale, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
18 afișări

Potrivit APADOR-CH, prin propunerea legislativă de modificare a Legii audiovizualului "este afectată libertatea editorială a presei audiovizuale, în special prin intervenţia în conţinutul dezbaterilor publice în chestiuni de interes general".

"Spre exemplu, art. 213 din propunere prevede obligaţia de imparţialitate a realizatorului/moderatorului dezbaterilor pe chestiuni de interes public (politice, economice, sociale, culturale). Dar, dezbaterile presupun şi exprimarea unor opinii, iar opiniile, prin chiar natura lor, sunt subiective, deci întotdeauna parţiale. Fiecare persoană, inclusiv realizatorul/moderatorul, are dreptul la propriile opinii şi la exprimarea liberă a acestora", se arată în comunicat.

Totodată, APADOR-CH spune că "art. 216 din propunere prevede că în programele de ştiri trebuie ţinut cont de ponderea partidelor parlamentare, iar în cazul dezbaterilor, numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal".

"APADOR-CH reaminteşte că libertatea editorială este componenta esenţială a libertăţii presei şi este garantată prin art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În acest context, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului statuează că, în legătură cu chestiuni de interes public, există dreptul de a exprima/răspândi şi judecăţi de valoare care deranjează, şochează sau ofensează, precum şi dreptul de a recurge la o doză de exagerare şi/sau provocare", se mai spune în comunicat.

În plus, APADOR-CH precizează că, potrivit jurisprudenţei CEDO, "critica politică este în mod vădit o chestiune de interes public, iar critica politicienilor şi a Guvernului reprezintă cele mai protejate forme de liberă exprimare, garantate prin art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului".

Totodată, APADOR-CH spune că a constatat "cu îngrijorare că excesul de reglementare transformă legea audiovizualului într-un act normativ care conţine aproape la fel de multe contravenţii şi amenzi ca şi codul rutier". "Practic, devine din ce în ce mai greu ca un radiodifuzor să mai întreprindă o acţiune, fără ca aceasta să nu constitutie o contravenţie", mai spune APADOR-CH.

"APADOR-CH contestă şi intenţia iniţiatorilor propunerii legislative de a translata anumite prevederi din codul audiovizual în conţinutul legii audiovizualului, întrucât prin acest procedeu se tinde la îngreunarea procedurilor de corectare a unor prevederi care afectează dreptul la liberă exprimare (modificarea legii este mai greoaie şi mai complicată decât modificarea codului audiovizual, adoptat prin decizie a Consiliului Naţional al Audiovizualului)", mai spune APADOR-CH.

Vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda şi deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac au depus, săptămâna trecută, la Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002.

Acest proiect legislativ a fost însă retras de iniţiatori şi înlocuit cu un altul, depus joi dimineaţă la Parlament. "A fost un viciu în procedura de depunere şi am făcut o solicitare să înlocuim iniţiativa noastră cu o altă iniţiativă. Am fost sesizaţi că a ajuns la Biroul Permanent o altă formă decât cea pe care am convenit-o noi. Azi-dimineaţă am depus noua iniţiativă legislativă la Biroul Permanent", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor.

Ea a precizat că noua formă a iniţiativei legislative cuprinde câteva modificări. Astfel, articolul 82 din iniţiativa legislativă iniţială, care reglementează principiul "must carry" şi care prevedea că televiziunile comerciale nu ar mai fi fost obligatorii la retransmisie în grilele cabliştilor, şi articolul 91, alineatul 1, care prevedea creşterea masivă a pragului minim al sancţiunilor pe care CNA le putea aplica, au fost eliminate din noua iniţiativă legislativă, depusă joi dimineaţa la Parlament.

Potrivit Ralucăi Turcan, prevederile referitoare la "must carry" şi cele referitoare la sancţiunile pe care le poate aplica CNA au rămas aşa cum sunt ele prevăzute în prezent în Legea audiovizualului.

În schimb, celelalte prevederi ale noii iniţiative legislative au rămas la fel cum erau în proiectul legislativ depus iniţial, a mai spus Raluca Turcan.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în 1990. Misiunea APADOR-CH este aceea de a determina creşterea gradului de conştientizare şi respectare a drepturilor omului şi a principiului preeminenţei legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici