Apel pentru salvarea culturii, lansat de organizatorii Festivalului Naţional de Teatru

Organizatorii Festivalului Naţional de Teatru (FNT) solicită Guvernului, într-o scrisoare deschisă, rediscutarea bugetului Ministerului Culturii, în condiţiile în care evenimentul teatral este în pericol de a fi anulat, pentru că bugetul acestuia a fost redus cu 78 la sută.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Apel pentru salvarea culturii, lansat de organizatorii Festivalului Naţional de Teatru

Apel pentru salvarea culturii, lansat de organizatorii Festivalului Naţional de Teatru

"Anunţul public făcut de ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în data de 14 aprilie cu privire la bugetul acestui minister pentru 2009 e de natură să trezească îngrijorarea întregului sector cultural şi să genereze un protest similar cu acela din educaţie", precizează documentul.

"Din acest buget reiese că domeniul cel mai afectat este acela al proiectelor culturale, bugetele tuturor evenimentelor culturale aflate pe lista de priorităţi naţionale a ministerului fiind drastic diminuate", concluzionează semnatarii, printre care se numără Victor Rebengiuc, Mihai Măniuţiu şi Nicu Alifantis.

Semnatarii au subliniat că, în condiţiile în care Festivalul Naţional de Teatru este în pericol de a fi amânat, bugetul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) trebuie rediscutat în şedinţă publică.

"Într-una dintre cele mai proaste situaţii se află Festivalul Naţional de Teatru, manifestare reprezentativă pentru mişcarea teatrală românească, cu o tradiţie neîntreruptă de 18 ani, care a primit în acest an un buget mai mic cu 78 la sută faţă de anul trecut. Reprezentanţii UNITER, producătorul evenimentului - Cristina Modreanu, director artistic al FNT, şi Aura Corbeanu, director executiv -, au anunţat în plină conferinţă de presă că ne aflăm în pragul ruperii unei tradiţii de 18 ani, fiindcă bugetul alocat este cu totul insuficient pentru organizarea festivalului.", se arată în scrisoare.

"Dat fiind că toate celelalte proiecte culturale din ţară care se bazau pe sprijinul ministerului (în afara Festivalului Enescu) sunt grav afectate de reducerile de buget, ne vedem datori, ca reprezentanţi ai lumii culturale şi ai societăţii civile, să cerem public Guvernului României, reprezentanţilor noştri din Parlament să repună în discuţie bugetul culturii şi să cheme la masa de dialog reprezentanţii evenimentelor afectate, pentru a găsi împreună calea cea mai bună de salvare a culturii vii, singura de natură să promoveze autentic şi consistent imaginea ţării noastre în context european şi mondial", se menţionează în document.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc pe 14 aprilie, la Ministerul Culturii, în timpul căreia a fost discutat bugetul, ministrul Theodor Paleologu a sugerat să se facă o dezbatere publică pe tema insuficienţei bugetului MCCPN.

Organizatorii FNT au lansat, săptămâna trecută, un apel de salvare a culturii. Textul complet al apelului este publicat pe site-ul http://www.petitieonline.ro/petitie-p47143046.html, unde există şi numele semnatarilor acestuia.

Printre susţinătorii petiţiei se numără:

UNITER - Uniunea Teatrală din România,

AICT - Asociaţia Internaţională a criticilor de Teatru - secţia română,

Centrul de Cercetare şi Creaţie teatrală "Ion Sava",

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti - UNATC,

Festivalul Internaţional "Shakespeare",

Festivalul Internaţional de Teatru Atelier de la Baia Mare,

Comitetul executiv mondial al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru,

Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF.

Festivalul Naţional de Teatru a adus în România, de-a lungul timpului, nume mari ale scenei mondiale, precum Joseph Nadj, Thomas Ostermeier, Kama Ginkas.

În 2008, primul an al mandatului selecţionerului unic Cristina Modreanu, festivalul a găzduit pentru prima dată secţiunea Romanian Showcase, un târg al producţiilor româneşti de teatru.

Citeşte şi:

Festivalul Naţional de Teatru ar putea să nu aibă loc

Bugetul MCCPN pe 2009, redus la 892,363 milioane de lei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici