"Apocalipsa după şoferi", un film care vrea să schimbe mentalitatea şoferilor

Alexandru Solomon a lansat, joi seară, filmul "Apocalipsa după şoferi", un documentar despre circulaţia din Bucureşti şi despre urmările pe care le poate avea violenţa în trafic, pelicula fiind dedicată memoriei lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu, decedaţi într-un accident de maşină în 2006.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului "Apocalipsa după şoferi", un film care vrea să schimbe mentalitatea şoferilor

"Apocalipsa după şoferi", un film care vrea să schimbe mentalitatea şoferilor (Imagine: www.hbo.ro)

"Apocalipsa după şoferi" - un documentar de 52 de minute care îi surprinde pe câţiva dintre participanţii la traficul "apocaliptic" din Bucureşti - a fost lansat de regizorul Alexandru Solomon, producătorul Ada Solomon şi de Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România, în cadrul unei eveniment organizat la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Filmul, produs de HBO şi Hi Film Productions, intră în culisele traficulului din Bucureşti, prezentat din perspectiva a cinci şoferi, pe care Alexandru Solomon, care semnează regia şi imaginea filmului, i-a însoţit prin oraş, pe drumurile lor zilnice. Filmaţi numai în maşină şi întotdeauna în trafic, cei cinci protagonişti ai documentarului - Valerică Damian, Gentimir Cristian, Pal Karoly, Gina Raso, Mihai Vîrtopeanu - împărtăşesc câte ceva din ce înseamnă viaţa de şofer în Bucureştiul anului 2008, fiecare vorbind despre propriile drame şi probleme.

"M-au interesat mai degrabă urmele violenţei asupra oamenilor, decât violenţa în sine (...) Cred că cei cinci oameni care sunt prezenţi în filmul acesta ştiu să vorbească despre problemele lor legate de circulaţie într-un fel remarcabil, într-un fel pe care eu nu l-aş fi putut scrie", a declarat Alexandru Solomon, după proiecţia filmului.

Domnul Damian, care conduce de 10 ani o Dacie 1300, a avut o fiică, Bianca, copilul murind într-un accident de maşină, la vârsta de 27 de ani. Karcsi, paralizat de la mijloc în jos, tot în urma unui accident, modifică maşini pentru persoanele cu handicap locomotor. Mihai e poliţist în Bucureşti de 17 ani şi a prins toată "evoluţia" traficului post-'89. Genti livrează comenzi de la 11 dimineaţa la 12 noaptea şi conduce, în medie, cam 150 km pe zi, în timp ce Gina, peruancă şi mamă a trei copii, consideră că traficul din Bucureşti e un haos.

Deşi a dorit să prezinte în film şi perspectiva unei persoane care ucis o altă persoană, într-un accident de maşină, Alexandru Solomon a spus că nu a reuşit să găsească pe cineva care să-şi dorească să participe la proiect. "Am încercat să fac asta, să găsesc un om care are la activ un accident cu victimă mortală şi nu am reuşit să găsesc un asemenea om doritor să participe la film. Este şi de înţeles", a explicat regizorul.

Toţi cei cinci protagonişti ai "Apocalipsei după şoferi" au fost prezenţi la lansarea documentarului, unde au vizionat pentru prima dată pelicula.

"Situaţia e ceva mai tragică. Întâmplarea a fost ca fiica mea să-şi piardă viaţa şi mulţumesc domnului Solomon pentru faptul că s-a gândit să pună în peliculă această întâmplare. Am speranţa că cineva, totuşi, poate să facă dreptate. Nu doresc absolut nimic decât să-şi primească pedeapsa pe care o merită, dar el este încă liber", a spus Valerică Damian, tatăl care şi-a pierdut fiica într-un accident de circulaţie.

"Îmi pare rău că nu ai putut să dai tot ce am filmat, doamne care consumă alcool la volan ...", a spus poliţistul Mihai, care s-a grăbit să plece de la eveniment, pentru că urma să intre în tura de noapte.

Deşi este convins că traficul nu se va schimba în urma acestui film, Alexandru Solomon speră că documentarul ar putea modifica puţin mentalitatea şoferilor. "Nu cred că traficul se va schimba sau infrastructura, în urma acestui film, dar mentalitatea ar putea să se schimbe puţin. Cred că este un element esenţial ce ni se întâmplă nouă, Apocalipsa după şoferi (...) Mi-e limpede că de numărul maşinilor nu vom scăpa, dar am putea schimba ceva, celelalte lucruri, cei care poartă o culpă să şi-o ispăşească, cei care încalcă o regulă să fie aduşi pe drumul corect", a spus Solomon.

Amuzat, Alexandru Solomon a spus că a invitat la vizionarea filmului şi primari din Bucureşti. "Noi am invitat în seara asta toţi primarii posibili din Bucureşti, nu au venit, dar eu cred că soluţiile se cunosc, problema nu este asta, problema este că cineva trebuie să aplice aceste soluţii şi să aibă nu numai dorinţa, ci şi interesul să le aplice, dincolo de SF-ul unor autostrăzi suspendate", a spus regizorul.

Documentarul "Apocalipsa după şoferi" va avea premiera pe 18 decembrie, de la ora 20.00, la HBO România, urmând să fie exportat şi în regiune, la celelalte canale HBO din Europa Centrală şi de Est, după cum a declarat Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România.

"El va fi difuzat şi în celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, unde există HBO, sunt 12 teritorii. Varianta internaţională este deja gata, probabil că va intra probabil undeva la începutul lui 2009", a spus Carmen Harabagiu.

În plus, filmul va fi prezentat şi la festivalurile din ţară şi străinătate, dar nu şi în cinematografe, pentru că, potrivit regizorului, durata şi concepţia lui nu permite acest lucru. "Cred că publicul larg îl va vedea la HBO. Nu este un film de cinema (...). Îl trimitem la festivaluri, asta am făcut deja, nu ştim unde va intra, pentru că filmul e foarte proaspăt. Nu am avut timp să avem şi răspunsuri de la festivaluri", a spus Alexandru Solomon.

Pentru realizarea filmului, Alexandru Solomon a pornit de la statistici: un sfert din ziua fiecărui bucureştean se pierde în trafic; în medie, fiecare locuitor al oraşului petrece trei ore şi jumătate în maşină; anual, sunt înmatriculate circa 130.000 de automobile noi în Bucureşti; în primele zece luni ale lui 2008, au fost înregistrate 1.000 de accidente grave, în care şi-au pierdut viaţa 117 persoane, au suferit leziuni grave alte 944 şi au existat alte 3.146 accidente uşoare, soldate cu 3.655 de răniţi uşor; în ultimii 17 ani, 2.800 de oameni au murit în accidente de maşină numai în Bucureşti, iar alţi 15.000 au fost grav răniţi; peste 90% din cazurile de ucidere din culpă primesc soluţii cu suspendare, ceea ce înseamnă că autorii accidentelor nu fac nicio zi de închisoare şi, în cele mai multe cazuri, au dreptul să conducă în continuare o maşină.

Totodată, filmul este dedicat memoriei regizorului Cristian Nemescu şi sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.

"Vrem să fie cât mai văzut. L-am făcut ca să atragem atenţia şi nu ca să ne facem un capriciu. L-am făcut pentru că mai mult decât ce ştim să facem nu putem să facem nici pentru Cristi, nici pentru Oto (Andrei Toncu, n.r.) şi nici pentru alţi îngeri care au plecat prea departe ca să mai poată vedea ce se întâmplă pe străzi", a spus Ada Solomon, producătorul filmului din partea Hi Film Productions.

Filmul "Apocalipsa după şoferi" a primit un credit de dezvoltare, de 10.000 de lei, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, în sesiunea de finanţare iulie-august 2007. Producătorii executivi ai "Apocalipsei după şoferi" sunt Ada Solomon (Hi Film Productions) şi Carmen Harabagiu şi Andrei Creţulescu (producători delegaţi HBO România). Documentarea şi producţia filmului sunt semnate de Ilinca Belciu, în timp ce montajul aparţine lui Cătălin F. Cristuţiu, muzica - Einstürzende Neubauten, montaj şi mixaj de sunet - Pavel Cuzuioc şi Constantin Grăjdian.

Regizorul Alexandru Solomon face filme de 17 ani. Prima lui coproducţie internaţională, "Marele jaf comunist", a avut premiera la IDFA Amsterdam în 2004 şi a fost difuzată de mai multe televiziuni internaţionale, printre care BBC, Arte, France 2. Solomon a mai regizat documentarele "Viaţă de câine", "Franzela exilului" şi "Război pe calea undelor". În prezent, regizorul lucrează la o altă producţie de gen, "Capitalism - reţeta noastră".

HBO a început în acest an producţia în România. În acest sens, pe 23 octombrie, HBO România a lansat prima producţie realizată în România, un serial de stand-up comedy, denumit "Stand-Up Café". Totodată, pe 27 noiembrie, pe HBO a fost difuzat în premieră filmul lui Tudor Giurgiu, "Nunţi, muzici şi casete video", primul documentar produs de televiziunea HBO în România.

Scopul debutului producţiei pe piaţa românească este o mai bună localizare, după cum a declarat, pe 23 octombrie, Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România. Ea a precizat că, în momentul de faţă, HBO România are circa 500.000 de abonaţi.

Postul american Home Box Office s-a lansat în Europa Centrală în 1991, asigurând programe de televiziune premium şi posturi din segmentul de bază pentru platforme de televiziune prin cablu, Direct-to-Home şi MMDS. HBO CE, subsidiară a Home Box Office Inc., Disney şi Sony Pictures Entertainement, asigură programe de televiziune premium şi canale din segmentul de bază în 11 ţări din regiune, incluzând Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Moldova, Slovenia şi Croaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici