- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.10.2015, 14:28)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 2.000 de salariaţi şi foşti angajaţi, în procese de muncă cu TVR. Ei cer indexarea salariilor
Aproape 2.000 de salariaţi şi foşti angajaţi ai TVR aşteaptă verdictele la Curtea de Apel Bucureşti pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, în procese prin care vor să li se majoreze salariile de bază cu indicii de creştere a preţurilor de consum, comunicaţi de INS.
Urmărește
1830 afișări
Aproape 2.000 de salariaţi şi foşti angajaţi, în procese de muncă cu TVR. Ei cer indexarea salariilor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Această cifră a fost comunicată, joi, de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, starea economică precară a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) este consecinţa "accentuării politizării TVR", iar "exerciţiul administrării SRTv, asumat de un partid sau altul, s-a materializat într-un management politic". "Pe fondul presiunilor politice şi al deteriorării situaţiei financiare, alături de publicul telespectator, salariaţii au avut de suferit cel mai mult. Practic, salariile lor au fost îngheţate, fiind văduvite de indexările garantate de Contractele colective de muncă", spune MediaSind.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Conform comunicatului, la iniţiativa sindicatelor afiliate MediaSind din SRTv - Sindicatul 2002 din SRTv şi Sindicatul Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND - "au fost solicitate în justiţie aceste drepturi băneşti, pe care administraţia TVR a refuzat, ani la rândul, să le acorde angajaţilor săi".
Astfel, Tribunalul Bucureşti a recunoscut, pe 9 octombrie, pentru 233 de salariaţi/ foşti salariaţi ai SRTv dreptul acestora asupra creanţei istorice reprezentând diferenţele salariale rezultate în urma majorării salariilor de bază cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică aferenţi anilor 2008 - 2011 şi primului trimestru al anului 2012, conform Contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul TVR pe anii 2010 - 2012. De asemenea, instanţa a obligat TVR la plata către reclamanţi a sumei de 21.800 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată, onorariu de avocat. Decizia Tribunalului Bucureşti în acest dosar nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti, potrivit informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor de judecată.
Pe de altă parte, cei mai mulţi salariaţi ai TVR - aproximativ 1.100 de persoane - sunt reprezentaţi în instanţă de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Română. Aceste alte procese aflate pe rolurile instanţelor au tot obiectul majorării salariilor lor de bază cu indicii de creştere a preţurilor de consum, comunicaţi de INS. Pe de altă parte, există şi angajaţi sau foşti angajaţi ai TVR care au dat în nume personal în judecată televiziunea publică, cerând acelaşi lucru.
"Noi avem un dosar mare, cu 720 de angajaţi, şi avem mai multe procese de câte zece angajaţi. Cu totul şi cu totul avem undeva spre 1.100 de membri de sindicat care au dat în judecată Televiziunea Română. Până în momentul de faţă, decizii definitive s-au dat doar în patru procese de câte 10 angajaţi, trei au fost câştigate şi la Curtea de Apel, iar unul a fost piedut", a declarat Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV, contactat joi de agenţia MEDIAFAX.
În cazul dosarului cu 720 de salariaţi ai SRTv, Tribunalul Bucureşti a admis, în martie 2015, cererea de chemare în judecată şi a dispus obligarea Televiziunii Române la majorarea salariilor de bază ale acestora începând cu 7 aprilie 2012, cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de INS aferenţi anilor 2008-2011 şi primul trimestru al anului 2012. Decizia instanţei în acest caz nu este însă definitivă.
"Am câştigat, dar instituţia a făcut apel, iar data apelului nu a fost stabilită încă", a explicat Dragoş Bocanaciu.
Pe de altă parte, în privinţa procesului pierdut definitiv, în condiţiile în care alte trei procese care vizau aceleaşi speţe au fost câştigate definitiv, Dragoş Bocanaciu a precizat că SPUSTV va încerca să schimbe hotărârea negativă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
"Apelul pierdut va fi înaintat la CEDO. Dosarele care vor fi pierdute la apel - sperăm noi să fie cât mai puţine - vor fi înaintate la CEDO. Noi (SPUSTV, n.r.) am înaintat această speţă şi celor de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în ideea că mi se pare o discriminare ca, în interiorul aceleiaşi instituţii, unii (angajaţi, n.r.) să beneficieze de o decizie, iar alţii nu, în condiţiile în care practic în faţa legii toţi ar trebui să fim egali. Şi dacă legea se aplică unor persoane, ar trebui aplicată tuturor din acelaşi grup social sau profesional. Dar, în fine, trăim în România şi această justiţie de multe ori ne oferă situaţii bizare", a spus Dragoş Bocanaciu.
El a precizat că în acest sens, SPUSTV discută deja cu un avocat pentru reprezentarea la CEDO a angajaţilor TVR care pierd procesele de indexare a salariilor lor, în instanţe din România.
"E o întreagă ciudăţenie cu sistemul ăsta legislativ din România, pentru că nu înţeleg cum aceleaşi dosare, aceleaşi speţe, aceleaşi documente, aceleaşi situaţii sunt judecate diferit în funcţie de completele de judecată, în funcţie de judecători. Este bizar", a spus Bocanaciu.
De asemenea, Dragoş Bocanaciu a subliniat că pentru toţi cei aproximativ 1.100 de salariaţi, membri de sindicat, pe care îi reprezintă în instanţă SPUS TV, acest sindicat a suportat peste 65% din costul procesului. "Şi, spre deosebire de alte procese (în care angajaţi şi foşti angajaţi ai TVR sunt reprezentaţi de alte sindicate decât SPUSTV, n.r.), avocatul sindicatului nostru nu percepe onorariu de succes, pentru că nu mi se pare corect ca să se îmbogăţească sindicatul sau altcineva de pe urma oamenilor", a mai afirmat Bocanaciu.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: TVR va scoate la concurs toate posturile de directori numiţi interimar de Stelian Tănase
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe