- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (03.02.2011, 10:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 30 de înalţi ierarhi ortodocşi, la slujba de Liturghie înaintea înmormântării IPS Bartolomeu
Aproape 30 de înalţi înalţi ierarhi ortodocşi participă, joi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la slujba de Liturghie oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înaintea slujbei de înmormântare a IPS Bartolomeu, cinci dintre ei fiind veniţi din străinătate.
Urmărește
21 afișări
Potrivit unei liste comunicate de Mitropolia Clujului, pe lângă Patriarhul Daniel, participă la Liturghie şi la slujba de înmormântare 27 de înalţi ierarhi ortodocşi din toată ţara şi din străinătate - mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Printre aceştia se numără IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, IPS Nifon, Mitropolit şi Arhiepiscop al Târgoviştei, IPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.
De asemenea, sunt veniţi din străinătate IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, PS Siluan, episcopul românilor din Ungaria, PS Timotei, episcopul Spaniei şi Portugaliei, şi PS Macarie, episcopul Europei de Nord.
La slujbă asistă şi deputatul PNL Horea Uioreanu, fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu, prinţul Paul de România şi prinţesa Lia.
Peste 200 de persoane s-au adunat, joi dimineaţă, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru a participa la slujba de Liturghie şi la cea a înmormântării Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, care vor fi oficiate de un sobor de înalţi prelaţi, în frunte cu Patriarhul BOR, PF Daniel.
Ulterior, numărul participanţilor a crescut, Catedrala Mitropolitană fiind plină de oameni, numeroase persoane aflându-se şi în afara lăcaşului de cult.
Oamenii au venit în jurul orei 8.00 la Catedrala Mitropolitană, pentru a asista la Liturghie, deşi lăcaşul de cult a fost închis la ora 7.00, pentru ca reprezentanţii Mitropoliei să facă ultimele pregătiri pentru săvârşirea serviciilor religioase.
În Piaţa Avram Iancu au fost instalate trei ecrane de mari dimensiuni, pentru ca enoriaşii să poată urmări slujbele care vor fi transmise în direct la televiziune.
De asemenea, jandarmii au instalat în piaţă garduri metalice pentru a preveni înghesuiala.
Slujba de Liturghie, care a început la ora 9.00, şi cea a înmormântării, programată de la ora 12.00, vor fi oficiate de un sobor de mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi, în frunte cu Patriarhul Daniel. După slujba de înmormântare, sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Bartolomeu va fi scos din catedrală şi purtat într-o procesiune de înconjurare a bisericii, după care va fi depus în cripta ierarhilor.
Oficialii Mitropoliei Clujului se aşteaptă ca la slujba de înmormântare să asiste peste 10.000 de persoane.
Primăria Cluj-Napoca va institui restricţii de circulaţie în zona Pieţei Avram Iancu, între orele 11.00 şi 15.00, pentru ca slujba de înmormântare să se desfăşoare în condiţii optime.
La înmormântare vor fi prezenţi, printre alţii, premierul Emil Boc, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, secretarul de stat Ministerul Culturii Nicolae Adrian Lemeni, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, oficialităţi locale şi judeţene şi parlamentari din judeţele Transilvaniei, precum şi numeroşi înalţi prelaţi.
Mitropolia Clujului va împărţi 12.000 de colaci credincioşilor care vor fi prezenţi la înmormântarea IPS Bartolomeu, ca pomană "de suflet" pentru mitropolitul trecut la cele veşnice.
Ordinea publică va fi asigurată, pe durata funeraliilor, de peste 150 de jandarmi şi peste 90 de poliţişti de la Poliţia Rutieră şi de la siguranţa publică.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.
Trupul neînsufleţit al Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seară, la Catedrala Ortodoxă din Piaţa "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, după ce o scurtă slujbă de pomenire a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.
Preoţi şi călugări de la bisericile şi mănăstirile din zona Mitropoliei Clujului au oficiat, zi şi noapte, de marţi până joi, slujbe de pomenire în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la catafalcul înaltului ierarh. Sute de credincioşi au asistat la aceste slujbe şi au mers să îi aducă un ultim omagiu IPS Bartolomeu, iar reprezentanţii autorităţilor au depus coroane de flori.
Miercuri seară, la Cluj-Napoca a ajuns preşedintele Traian Băsescu, acesta asistând la slujba de Vecernie oficiată la Catedrala Mitropolitană. La slujbă a fost prezent şi fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu.
Primăria Cluj-Napoca şi Prefectura Cluj au anunţat, marţi, instituirea a trei zile de doliu local, în perioada 1-3 februarie, în memoria IPS Bartolomeu Anania.
Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în calitate de locţiitor de mitropolit, iar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în calitate de locţiitor de arhiepiscop, până la alegerea şi întronizarea chiriarhului canonic, informa, marţi, Patriarhia Română.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult în medicină. Medicii sunt ajutați în gestionarea cazurilor dificile
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Living Apart Together” te învață cum să trăiești separat într-o relație. Ana Maria Ambrosa: „Este o alegere care reflectă evoluția relațiilor contemporane”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe