Aproximativ 1.000 de persoane, la întâlnirea cu Herta Müller de la Humanitas Kretzulescu

Aproximativ 1.000 de persoane au fost prezente, marţi seară, la întâlnirea cu Herta Müller, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală, unde celebra scriitoare a participat la lansarea seriei de autor care îi este dedicată la editura Humanitas şi a acordat autografe cititorilor.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 1.000 de persoane, la întâlnirea cu Herta Müller de la Humanitas Kretzulescu

Aproximativ 1.000 de persoane, la întâlnirea cu Herta Müller de la Humanitas Kretzulescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Lansarea seriei de autor Herta Müller, din care fac parte volumele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior", la Editura Humanitas Fiction, a fost ultimul eveniment public din cadrul vizitei la Bucureşti a scriitoarei care a primit premiul Nobel pentru literatură pe anul 2009.

Spaţiul de la librăria Humanitas Kretzulescu s-a dovenit neîncăpător pentru toţi cei care au venit să o vadă pe Herta Müller, oamenii formând mai multe rânduri în jurul librăriei, până în Calea Victoriei.

Pentru a face faţă mulţimii, organizatorii evenimentului au aşezat, în afara librăriei, în gangul înţesat de lume, un stand de unde admiratorii puteau cumpăra volumele autoarei, pentru a primi apoi un autograf de la aceasta, în librărie. Astfel, o parte dintre cei prezenţi stăteau la rând să cumpere cărţi, iar alţii, care aduseseră cărţi de acasă, stăteau la coadă pentru a lua autografe de la celebra scriitoare. Unii dintre admiratorii Hertei Müller aveau şi flori pe care aşteptau să i le ofere.

Lansarea celor două volume care deschid seria de autor Herta Müller, la Humanitas Fiction, a avut loc cu participarea lui Gabriel Liiceanu şi a lui Andrei Pleşu. Mulţimea putea asculta discursurile participanţilor la eveniment prin două boxe mari amplasate în afara librăriei.

Andrei Pleşu a spus de la bun început că va avea o intervenţie scurtă, deoarece ştie că Hertei Müller nu îi plac "lucrurile de protocol", scriitoarea fiind "un personaj autentic".

"Dacă ne uităm la situaţia asta în care suntem acuma, observăm că toţi suntem puţintel neautentici", a spus Andrei Pleşu. "Unii dintre dumneavoastră au venit ca să arate că au un autograf de la Herta Müller, alţii au venit pentru că au văzut înghesuială şi este o tradiţie în România, când vezi înghesuială să vezi ce se dă şi te repezi şi tu să vezi ce e acolo", a spus filozoful, fiind atunci întrerupt de un bărbat. "Mă scuzaţi dacă v-am jignit. Dacă ascultaţi, până la urmă o să vedeţi că reparăm lucrurile", i-a spus Andrei Pleşu.

Când respectivul om a insistat să se apropie, Pleşu a reacţionat cu umor: "Vrea cineva să ia cuvântul în locul meu? Că eu sunt încântat. Dacă vreţi, vă dau microfonul". "Vezi ce pasiuni stârneşti aici? Şi eu ce enervare... dar deja sunt obişnuit", s-a adresat el apoi Hertei Müller.

"Dacă Herta Müller a avut o respingere faţă de dictatură, a fost pentru că a fost un om autentic", a revenit Andrei Pleşu asupra temei sale. "Dacă este să fiu cu adevărat autentic, n-aş spune decât aşa: «Herta, mor după tine! Îmi place cum eşti, îmi place cum scrii, îmi place cum spui şi îmi place cum ai înţeles lucrurile»", a încheiat Andrei Pleşu.

Herta Müller a fost foarte concisă, ţinând să mulţumească editurii Humanitas pentru invitaţie, dar şi traducătorului său în limba română, Alexandru Al. Sahighian.

La sfârşitul evenimentului, care s-a desfăşurat între orele 17.00 şi 19.00, câteva zeci de persoane rămăseseră fără autograf de la Herta Müller.

Printre cei aflaţi în mulţimea de admiratori, s-au aflat cântăreaţa Ada Milea şi cineastul Andrei Ujică. Regizorul peliculei "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost de altfel printre ultimii oameni care au discutat cu scriitoarea, înainte ca aceasta să plece, în aplauzele celor rămaşi la librăria Humanitas Kretzulescu, în jurul orei 19.30.

Scriitoarea Herta Müller a participat, luni şi marţi, la Bucureşti, la o serie de evenimente, care au marcat lansarea seriei de autor care îi poartă numele la editura Humanitas. Volumele "Călătorie într-un picior" şi "Leagănul respiraţiei" sunt disponibile în librării la preţurile de 24 de lei şi, respectiv, 35 de lei.

Evenimentele dedicate scriitoarei, care au avut loc luni şi marţi în Capitală, fac parte din campania prin care editura Humanitas sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare. Luni, Herta Müller a susţinut o conferinţă de presă la Hotel Intercontinental şi a urcat pe scena Ateneului Român din Capitală, pentru un dialog public cu filozoful Gabriel Liiceanu.

Herta Müller va părăsi România în cursul zilei de miercuri, după cum a declarat pentru MEDIAFAX Simona Kessler, agentul literar al scriitoarei.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost nominalizată de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, premiu care i-a fost decernat în 2009, pentru "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".

Printre romanele publicate de Herta Müller se numără "Regele se-nclină şi ucide", "Animalul inimii", "Este sau nu este Ion", "Children of Ceauşescu", "The Passport", "Nadirs" şi altele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici