- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.09.2010, 20:15)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 1.000 de persoane, la întâlnirea cu Herta Müller de la Humanitas Kretzulescu
Aproximativ 1.000 de persoane au fost prezente, marţi seară, la întâlnirea cu Herta Müller, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală, unde celebra scriitoare a participat la lansarea seriei de autor care îi este dedicată la editura Humanitas şi a acordat autografe cititorilor.
Urmărește
40 afișări
Aproximativ 1.000 de persoane, la întâlnirea cu Herta Müller de la Humanitas Kretzulescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Lansarea seriei de autor Herta Müller, din care fac parte volumele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior", la Editura Humanitas Fiction, a fost ultimul eveniment public din cadrul vizitei la Bucureşti a scriitoarei care a primit premiul Nobel pentru literatură pe anul 2009.
Spaţiul de la librăria Humanitas Kretzulescu s-a dovenit neîncăpător pentru toţi cei care au venit să o vadă pe Herta Müller, oamenii formând mai multe rânduri în jurul librăriei, până în Calea Victoriei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Pentru a face faţă mulţimii, organizatorii evenimentului au aşezat, în afara librăriei, în gangul înţesat de lume, un stand de unde admiratorii puteau cumpăra volumele autoarei, pentru a primi apoi un autograf de la aceasta, în librărie. Astfel, o parte dintre cei prezenţi stăteau la rând să cumpere cărţi, iar alţii, care aduseseră cărţi de acasă, stăteau la coadă pentru a lua autografe de la celebra scriitoare. Unii dintre admiratorii Hertei Müller aveau şi flori pe care aşteptau să i le ofere.
Lansarea celor două volume care deschid seria de autor Herta Müller, la Humanitas Fiction, a avut loc cu participarea lui Gabriel Liiceanu şi a lui Andrei Pleşu. Mulţimea putea asculta discursurile participanţilor la eveniment prin două boxe mari amplasate în afara librăriei.
Andrei Pleşu a spus de la bun început că va avea o intervenţie scurtă, deoarece ştie că Hertei Müller nu îi plac "lucrurile de protocol", scriitoarea fiind "un personaj autentic".
"Dacă ne uităm la situaţia asta în care suntem acuma, observăm că toţi suntem puţintel neautentici", a spus Andrei Pleşu. "Unii dintre dumneavoastră au venit ca să arate că au un autograf de la Herta Müller, alţii au venit pentru că au văzut înghesuială şi este o tradiţie în România, când vezi înghesuială să vezi ce se dă şi te repezi şi tu să vezi ce e acolo", a spus filozoful, fiind atunci întrerupt de un bărbat. "Mă scuzaţi dacă v-am jignit. Dacă ascultaţi, până la urmă o să vedeţi că reparăm lucrurile", i-a spus Andrei Pleşu.
Când respectivul om a insistat să se apropie, Pleşu a reacţionat cu umor: "Vrea cineva să ia cuvântul în locul meu? Că eu sunt încântat. Dacă vreţi, vă dau microfonul". "Vezi ce pasiuni stârneşti aici? Şi eu ce enervare... dar deja sunt obişnuit", s-a adresat el apoi Hertei Müller.
"Dacă Herta Müller a avut o respingere faţă de dictatură, a fost pentru că a fost un om autentic", a revenit Andrei Pleşu asupra temei sale. "Dacă este să fiu cu adevărat autentic, n-aş spune decât aşa: «Herta, mor după tine! Îmi place cum eşti, îmi place cum scrii, îmi place cum spui şi îmi place cum ai înţeles lucrurile»", a încheiat Andrei Pleşu.
Herta Müller a fost foarte concisă, ţinând să mulţumească editurii Humanitas pentru invitaţie, dar şi traducătorului său în limba română, Alexandru Al. Sahighian.
La sfârşitul evenimentului, care s-a desfăşurat între orele 17.00 şi 19.00, câteva zeci de persoane rămăseseră fără autograf de la Herta Müller.
Printre cei aflaţi în mulţimea de admiratori, s-au aflat cântăreaţa Ada Milea şi cineastul Andrei Ujică. Regizorul peliculei "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost de altfel printre ultimii oameni care au discutat cu scriitoarea, înainte ca aceasta să plece, în aplauzele celor rămaşi la librăria Humanitas Kretzulescu, în jurul orei 19.30.
Scriitoarea Herta Müller a participat, luni şi marţi, la Bucureşti, la o serie de evenimente, care au marcat lansarea seriei de autor care îi poartă numele la editura Humanitas. Volumele "Călătorie într-un picior" şi "Leagănul respiraţiei" sunt disponibile în librării la preţurile de 24 de lei şi, respectiv, 35 de lei.
Evenimentele dedicate scriitoarei, care au avut loc luni şi marţi în Capitală, fac parte din campania prin care editura Humanitas sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare. Luni, Herta Müller a susţinut o conferinţă de presă la Hotel Intercontinental şi a urcat pe scena Ateneului Român din Capitală, pentru un dialog public cu filozoful Gabriel Liiceanu.
Herta Müller va părăsi România în cursul zilei de miercuri, după cum a declarat pentru MEDIAFAX Simona Kessler, agentul literar al scriitoarei.
Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost nominalizată de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, premiu care i-a fost decernat în 2009, pentru "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".
Printre romanele publicate de Herta Müller se numără "Regele se-nclină şi ucide", "Animalul inimii", "Este sau nu este Ion", "Children of Ceauşescu", "The Passport", "Nadirs" şi altele.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă