Aproximativ 120 de filme vor fi proiectate la Sundance

Aproximativ 120 de filme din 21 de ţări figurează în programul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de la Sundance, un eveniment de marcă al filmului independent, care se va desfăşura în perioada 15 - 25 ianuarie, în Park City, statul american Utah.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 120 de filme vor fi proiectate la Sundance

Aproximativ 120 de filme vor fi proiectate la Sundance

Potrivit organizatorilor, 87 dintre filme vor fi prezentate în premieră mondială în acest an la festivalul fondat de actorul Robert Redford.

Un număr de 3.661 de pelicule au fost propuse pentru ediţia din acest an a festivalului, 64 dintre acestea fiind incluse în competiţie - câte 16 în fiecare categorie:

film de ficţiune american,

documentar american,

film de ficţiune internaţional şi

documentar internaţional.

Programul este completat de filme de colecţie, scurtmetraje, animaţii şi realizări cinematografice incluse în secţiunile în afara competiţiei - Spectrum şi New Frontier.

Filmul "Five Minutes to Heaven", o producţie Marea Britanie, în regia lui Oliver Hirschbiegel, cu Anamaria Marinca, Liam Neeson şi James Nesbitt, va fi proiectat în premieră mondială în secţiunea competitivă World Cinema, la categoria ficţiune. Filmul prezintă povestea a doi bărbaţi originari din acelaşi oraş irlandez, aflaţi în conflict din cauza unor chestiuni politice.

Secţiunea competiţională World Cinema Documentary prezintă mai multe filme cu accente politice, precum un documentar italian despre jurnalista rusă Anna Politkovskaia ("Anna", de Paolo Serbandini şi Giovanna Massimetti), unul danez despre represiunea politică în Birmania ("Burma VJ", de Anders Ostergaard), şi un altul, coproducţie Franţa/SUA/Coreea de Sud, în care foşti deţinuţi din închisorile nord-coreene, aflaţi în prezent în Coreea de Sud, îşi povestesc experienţele ("Kimjongilia", de NC Heikin).

Alte filme din această categorie prezintă personaje precum soţia şahului Iranului, exilată în urma revoluţiei islamice, care întâlneşte o fostă revoluţionară, fugită şi ea din ţară ("The Queen and I", de Nahid Persson Sarvestani - Suedia), lupta împotriva "crimelor de onoare" din Kurdistan ("Quest for Honor", de Mary Ann Smothers Bruni - Kurdistan/SUA) sau rezistenţa tibetanilor în faţa ocupaţiei chineze ("Tibet in Song", de Ngawang Choephel - Tibet).

Printre documentarele americane din competiţie se numără "When You're Strange", de Tom DiCillo, despre trupa The Doors, prezentată în imagini de arhivă, precum şi filme ecologiste, ca "The Cove", de Louie Psihoyos, despre protejarea faunei marine, peliculă filmată în Japonia, sau "Crude", de Joe Berlinger, despre defrişările amazoniene.

Într-o notă mai puţin serioasă, spectatorii de la Sundance vor descoperi, de asemenea, fascinaţia pentru podoaba capilară a afro-americanilor, prezentată de Chris Rock în "Good Hair", sau pe redactorul-şef al celebrei publicaţii Vogue, Anna Wintour, o figură puternică în lumea modei, în "The September Issue". Regizorul R. J. Cutler a obţinut în mod excepţional permisiunea de a o urmări pe Wintour timp de nouă luni pentru filmarea materialului.

"Filmele din acest an nu pot fi încadrate într-un tipar. Avem, în schimb, un amestec de genuri, ştergerea frontierelor geografice, socio-economice sau a limitelor de vârstă", a declarat directorul festivalului, Geoffrey Gilmore.

Posibilitatea ca festivalul să fie mai puţin frecventat în acest an, din cauza problemelor financiare, nu îl îngrijorează pe Robert Redford. "Nu mă deranjează dacă vine mai puţină lume. Mă interesează filmele care vor fi proiectate şi ce reprezintă ele", a declarat actorul pentru cotidianul local Salt Lake Tribune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici