Aproximativ 300 de angajaţi ai RFI vor să părăsească instituţia

Un număr de 296 de angajaţi ai Radio France Internationale (RFI) au depus cereri de plecări voluntare, în urma implementării planului propus de consiliul administrativ al instituţiei, care prevedea 201 plecări pe bază de voluntariat, informează lepoint.fr.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 300 de angajaţi ai RFI vor să părăsească instituţia

Aproximativ 300 de angajaţi ai RFI vor să părăsească instituţia

Planul de plecări voluntare este limitat la 201 persoane, deşi au fost mai mulţi angajaţi care au depus cerere în acest sens. Astfel, solicitările a circa 100 de angajaţi vor fi refuzate, deşi, înainte de implementarea planului, sindicatele salariaţilor au protestat vehement faţă de acesta, contestându-l chiar şi în instanţă.

Angajaţii îşi pot retrage cererea de plecare voluntară din cadrul companiei în termen de 10 zile de la depunerea ei.

Justiţia franceză a suspendat, la sfârşitul lunii septembrie, planul de disponibilizări al RFI, cerând revizuirea acestuia de către conducerea radioului, decizie considerată o victorie de către sindicate.

Instanţa a atras atenţia că planul, care a generat cea mai lungă grevă din istoria audiovizualului public francez după 1968, "abundă în nereguli" şi a pus mai multe condiţii pentru acceptarea planului social. Totodată, instanţa a spus că planul privind disponibilizările conţine propuneri insuficiente de reorientare profesională şi a cerut suprimarea distincţiei dintre jurnaliştii de limba franceză şi ceilalţi.

Conducerea RFI a anunţat, în ianuarie, un plan de concediere a 206 din cei 1.000 de angajaţi ai săi şi închiderea a şase birouri în limbi străine (germană, albaneză, poloneză, sârbo-croată, turcă şi laoţiană), pe motiv că acestea aveau o audienţă prea mică. Decizia conducerii RFI stă la originea unei greve în rândul salariaţilor, declanşată în mai, întreruptă în iulie şi care a fost reluată la începutul lui septembrie.

RFI are sediul principal la Paris, include 19 redacţii în diferite limbi străine, printre care şi limba română, şi emite în 74 de ţări din întreaga lume, având o audienţă de 45 de milioane de ascultători.

Surse apropiate radioului au declarat, în iunie 2009, pentru MEDIAFAX că şi redacţia în limba română din cadrul RFI de la Paris va fi restructurată. Astfel, din cei circa zece angajaţi şi colaboratori ai redacţiei ar putea să rămână doar doi sau trei, care ar urma să devină colaboratori ai postului de radio RFI România, cu sediul la Bucureşti.

În prezent, grupul Radio France Internationale, din care face parte RFI România, numără 1.000 de colaboratori - dintre care 400 de jurnalişti - şi o reţea de 600 de corespondenţi în lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici