Arheologii au descoperit cel mai important templu din Dacia Romană

Singurul Capitoliu închinat zeului Jupiter din provincia romană Dacia a fost descoperit la Sarmisegetuza, la mijlocul lunii august, de o echipă de arheologi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

Urmărește
2 afișări

Directorul muzeului, Ioan Piso, cel care a condus echipa de arheologi, a declarat, joi, că în urma săpăturilor efectuate, s-au confirmat bănuielile vechi de 25 de ani privind localizarea celui mai important templu din Dacia Romană, şi anume Capitoliul, templul lui Jupiter şi al Triadei Capitoline, formată din Jupiter, Iunona şi Minerva.

Potrivit directorului MNIT, după modelul Romei, fiecare oraş roman a ridicat câte un Capitoliu. "Semnificaţia Capitoliului din Sarmisegetuza este unică, fiindcă o dată cu dedicarea acestui edificiu se poate spune că a fost adus în mod oficial cultul lui Jupiter în provincia Dacia", a spus Piso.

Arheologii clujeni estimează construirea Capitoliului de la Sarmisegetuza în jurul anului 150, în timpul domniei împăratului roman Antoninus Pius, iar data dedicării, 23 mai, a devenit cea mai mare sărbătoare a Daciei.

Capitoliul se află în zona "Forum novum", adică "Forul nou", la sud de "Forul lui Traian", numit şi "Forul vechi". "Capitoliul se aflã în partea de vest a acestui for nou, are deschiderea către răsărit, ziduri late de doi metri, cu fundaţii extrem de puternice, din blocuri de calcar şi a fost ridicat pe un podium înalt. Statuia lui Jupiter trebuia să se afle atât de sus pentru ca el, de pe tronul său, să poată vedea meterezele oraşului pe care îl apără", a arătat Ioan Piso.

Arheologii clujeni au făcut doar o secţiune în Capitoliu, urmând ca în anii următori să-l descopere în totalitate. Capitoliul are o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, iar pentru a-l descoperi în întregime, arheologii trebuie să sape la o adâncime de peste 3 metri.

(Serviciul AUDIO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie înregistrarea declaraţiilor făcute de directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso. Pentru a beneficia de acest serviciu puteţi accesa link-ul Mediafax audio de pe pagina de internet a agenţiei sau direct adresa de internethttp://audio.mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici