Arhitectul chinez Wang Shu, recompensat cu premiul Pritzker pe 2012

Arhitectul chinez Wang Shu a primit, marţi, premiul Pritzker pe 2012, cea mai prestigioasă recompensă din domeniul arhitecturii.

Urmărește
255 afișări
Imaginea articolului Arhitectul chinez Wang Shu, recompensat cu premiul Pritzker pe 2012

Wang Shu (Imagine: www.pritzkerprize.com)

Comitetul care decernează acest trofeu a salutat "construcţiile în afara timpului" realizate de acest arhitect, într-o ţară aflată în plină transformare.

Niciun chinez nu a câştigat până acum premiul Pritzker, cu excepţia lui Ieoh Ming Pei, un american de origine chineză, premiat în 1983.

Wang Shu, în vârstă de 48 de ani, este autorul mai multor construcţii deosebite în partea de est a Chinei, printre care se numără Biblioteca universitară din oraşul Suzhou, care i-a adus un premiu naţional. El a construit şi Muzeul de artă şi istorie din Ningbo şi sediul Academiei de arte frumoase din Hangzhou.

Decizia juriului, prezidat de britanicul Peter Palumbo, a fost luată în unanimitate. Premiul îi va fi înmânat arhitectului chinez în cadrul unei ceremonii speciale, ce va fi organizată la Beijing, pe 25 mai.

Înfiinţat în 1979, la iniţiativa fundaţiei Hyatt, susţinută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează în domeniul turismului, originară din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie din bronz.

Premiul Pritzker, potrivit reprezentanţilor fundaţiei, "onorează în fiecare an un arhitect în viaţă, a cărui operă construită dovedeşte calităţi precum viziune, angajament şi talent, care a adus o contribuţie importantă şi constantă la dezvoltarea umanităţii şi la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice".

Procedura de nominalizare şi de desemnare a câştigătorilor este similară celei folosite de organizatorii premiilor Nobel, potrivit căreia "responsabili guvernamentali, scriitori, critici, academicieni şi arhitecţi" pot să propună fundaţiei liste cu candidaţi.

Juriul, alcătuit din şapte persoane, în principal arhitecţi, dar şi profesori universitari şi istorici, ia o decizie în urma unor deliberări şi a votului secret.

Primul premiu a fost acordat americanului Philip Johnson. Arhitecţii elveţieni Jacques Herzog şi Pierre de Meuron, care au proiectat Stadionul Olimpic din Beijing, au împărţit acest premiu în 2001. Câştigătorul din 2011 a fost arhitectul portughez Eduardo Souto de Moura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici