- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.05.2011, 17:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arhitectul Dan Marin: Demolarea Casei Rosseti nu a fost discutată în Comisia Zonală a Monumentelor
Arhitectul Dan Marin, membru în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX că avizul de desfiinţare dat de Direcţia de Cultură Bucureşti pentru patru corpuri ale Casei Rosetti-Soleşti, monument istoric, nu a fost discutat în comisie.
Urmărește
469 afișări
Mai multe corpuri ale Casei Rosetti-Soleşti din Capitală, de pe Strada Povernei nr. 1-3, clasată ca monument istoric de categoria B, sunt în curs de demolare, de joi dimineaţă.
Autorizaţia de desfiinţare a fost dată de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) pe baza unui aviz dat de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Bucureşti din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).
Contactaţi, joi, de MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat că numai corpul 1 al casei de pe Str. Povernei nr. 1-3 este monument istoric, iar pentru acesta nu a fost emisă vreo autorizaţie de desfiinţare.
Consilierul pe probleme de patrimoniu al Ministerului Culturii, Csilla Hegedus, a precizat că a existat un studiu istoric şi un aviz al Direcţiei de Cultură Bucureşti din 2006, în care se preciza valoarea tuturor corpurilor de clădire, fiind clasat ca monument istoric numai corpul 1 - Casa Rosetti-Soleşti.
Celelalte patru corpuri de clădire sunt în zona de protecţie a monumentului de categoria B, aşa că pentru demolarea lor a fost necesar un aviz de la Direcţia de Cultură Bucureşti.
Totodată, dacă se intenţionează construcţia unei alte clădiri pe locul corpurilor ce vor fi demolate, va fi din nou necesar avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti, iar noua construcţie ar trebui să respecte toate reglementările din zona respectivă, a mai spus Hegedus.
Contactat de MEDIAFAX, directorul executiv al DCPN Bucureşti, Ioan Daniel Cherecheş, a spus, de asemenea, că avizul de desfiinţare a fost dat pentru corpurile de clădire care nu sunt monumente istorice, cu consultarea unui studiu istoric realizat de un arhitect atestat de Ministerul Culturii. Cherecheş a spus că s-a făcut un studiu de fundamentare pentru toată zona respectivă şi un studiu special pentru imobilele din Str. Povernei nr. 1-3, iar Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul DCPN Bucureşti a aprobat această documentaţie.
Pe de altă parte, Cherecheş nu a putut preciza dacă această Comisie Zonală a Monumentelor Istorice a dat aviz favorabil pentru demolarea celor patru corpuri de clădire din Str. Povernei nr. 1-3.
Comisia Zonală a Monumentelor Istorice dă un aviz consultativ pentru DCPN Bucureşti în cazul intervenţiilor la monumente istorice de categoria B sau în zona de protecţie a acestora, aşa cum Comisia Naţională a Monumentelor Istorice din cadrul MCPN dă un aviz consultativ, care poate fi validat sau nu de ministru, în cazul monumentelor de categoria A.
Contactat de MEDIAFAX, arhitectul Dan Marin, membru în Comisia Zonală a Monumentelor Bucureşti, a spus că nu a fost pe ordinea de zi a comisiei vreun imobil de la adresa Str. Povernei nr. 1- 3.
Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Primăria Capitalei precizează că a emis autorizaţia de desfiinţare (nr. 436/949953/01.11.2010) pentru corpurile C2,C3,C4 şi C5 ca anexe la Corpul Principal C1 - care se păstrează şi se restaurează - din Str. Povernei nr. 1-3, pe baza tuturor cerinţelor prevăzute în Certificatul de Urbanism emis anterior, în principal cu Avizul Favorabil nr. 983/Z/06.10.2010 emis de DCPN Bucureşti.
"Precizăm că Legea nr. 422/18.07.2001 cu modificările şi completările ulterioare - privind protejarea monumentelor istorice, la cap. III - prevede că intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului conform (adică obligatoriu) emis de către MCPN sau după caz de serviciile publice deconcentrate ale acestuia", mai spun reprezentanţii PMB.
Deputatul PDL Theodor Paleologu, alături de reprezentanţi ai unor ONG-uri, precum şi Roxana Wring, preşedintele asociaţiei ProDoMo, şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", s-au aflat joi pe Strada Povernei nr. 1-3 unde a început demolarea.
"Din păcate, nu mai sunt ministru, nu mai am putere executivă, aş fi făcut tot posibilul să opresc demolarea. Actualul ministru poate da în judecată Direcţia de Cultură Bucureşti", a spus Paleologu, menţionând că a blocat intrarea în curtea vilei şi a luat o a doua amendă cu această ocazie.
Roxana Wring a spus la rândul ei că studiul istoric invocat de DCPN Bucureşti pentru eliberarea avizului de desfiinţare a fost făcut de o firmă privată (SC Quatro Design SRL) şi ar fi normal ca avizul Ministerului Culturii să se sprijine pe un studiu făcut de Institutul Naţional al Patrimoniului, pe care îl are în subordine, nu de firme private care pot fi plătite
De altfel, în apropiere, la intersecţia străzilor Povernei cu Visarion, a fost demolată o altă casă, din care au rămas nişte grămezi de cărămizi.
Corpul 1 al Casei Rosetti-Soleşti , care este clasat ca monument istoric, a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, pentru Theodor Rosetti-Soleşti, fratele Elenei Cuza, povesteşte Silvia Colfescu, editor la Vremea, care locuieşte în zonă. Ulterior, în 1928, clădirea a fost transformată şi i s-au adăugat noi corpuri de către arhitecta Virginia Haret Andreescu. Stilul imobilelor este academist cu elemente art-nouveau. Gardul de piatră este de asemenea decorat în stil art nouveau.
Corpul central, care este clasat ca monument istoric, este de mari dimensiuni şi are trei etaje, însă corpul care se remarcă imediat, chiar în faţa intrării în curte, este unul de dimensiuni mai mici, cu coloane, acesta fiind printre cele patru care vor fi demolate.
(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la demolarea de joi)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe