- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.05.2016, 16:10)
- Miruna Stroe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Arhitectură sau decizie politică? Conferinţă despre blocurile gri, comuniste din România
Mâine, 20 mai, are loc la Caru cu Bere conferinţa Mirunei Stroe despre arhitectura blocurilor construite în comunism, în lumina documentelor aflate în Arhivele Naţionale ale României. Griul nostru cel de toate zilele a fost decis de arhitecţi sau de puterea politică?
Urmărește
431 afișări
Arhitectură sau decizie politică? Conferinţă despre blocurile gri, comuniste din România (Imagine Bogdan Maran / Mediafax Foto)
Sesiunea de conferinţe a Arhivelor Naţionale ale României sub genericul "Poveşti din Bucureşti" continuă mâine, 20 mai. O prezentare în avanpremiră a subiectului de mâine, "Locuirea între proiect şi decizie politică" puteţi citi mai jos:
„Arhitecţii sunt de vină pentru blocurile gri comuniste care ne urâţesc oraşele” – cam aşa ar suna, exprimată colocvial, opinia cea mai răspândită despre cauzele care au dus la o bună parte a peisajului urban de astăzi. Conferinţa mea este o luptă peste realitatea anilor 1960 mergând pe firul surprinzătoarelor revelaţii pe care încă le ascund Arhivele Naţionale ale României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Arhitectura locuinţei în perioada comunistă este, în lipsa nuanţelor, asociată cu blocurile construite în anii 1980 şi cu regimul lui Nicolae Ceauşescu. Conotaţiilor negative legate de lipsa calităţilor arhitecturale şi constructive li se asociază, generalizând, culpa proiectată asupra arhitecţilor. Conferinţa de faţă propune o discuţie care recuperează parte din aceste nuanţe, bazată pe privirea în detaliile dinamicii decizionale care afectează construcţia de locuinţe, între propunerea profesională şi puterea politică. Este, practic, un puzzle care pune împreună propunerile arhitecţilor cu comentariile şi deciziile eşalonului înalt al partidului comunist, pentru a extrage motivele pentru care locuinţele construite în jurul anilor 1960 prezintă anumite aspecte şi ilustrează anumite valori.
Perspectiva conferinţei este cea a istoricului de arhitectură care încearcă să se îndepărteze de o abordare formală şi să păşească în teritoriul, în general ascuns publicului larg, al mecanismelor deciziilor politice. Pentru aceasta au fost esenţiale documentele aflate la ANR, în fondurile Comitetului Central al Partidului Comunist Român (Cancelarie şi Secţia Economică).
Perioada despre care vorbim, finalul anilor 1950 şi prima jumătate a anilor 1960, îl găseşte pe Gheorghe Gheorghiu Dej la putere, exprimând opinii surprinzătoare despre cum anume trebuie construite locuinţele. Un episod deseori uitat, este faptul că Dej este legat de revenirea la modernism după episodul realismului socialist, aşadar, o schimbare care pentru Uniunea Sovietică a ilustrat destalinizarea, a fost în cazul României o etapă a continuităţii politice.Neaşteptate sunt şi unele descoperiri referitoare la Ceauşescu, care, la începutul conducerii sale, se opune fervent demolărilor pentru construcţia noilor cartiere de locuinţe.
Dialogul între profesionişti şi politicieni oferă deseori priviri piezişe asupra decalajului dintre aceştia şi în atmosfera uneori tensionată, tinzând până la băşcălie, a discuţiilor directe.
Conferinţa va expune un cadru general al construcţiei de locuinţe în anii 1960 pe care îl va condimenta cu cele mai picante descoperiri din documentele de arhivă, pentru a ilustra unul din episoadele profesionale importante pentru istoria arhitecturii româneşti în secolul XX."
Cine este Miruna Stroe?
Miruna Stroe este arhitect şi lector universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului. Este arhitect asociat al biroului de proiectare MoodFactory. Este autorul volumului „Locuirea între proiect şi decizie politică. România, 1954-1966”, apărut în 2015 la editura Simetria. Este preocupată de istoria recentă a arhitecturii, în special în perioada comunistă, dar şi de tematici ale memoriei urbane.
Citeşte şi: IDENTITATE: Consecinţele expresiei "Eşti prost". Ce nasc în copilul român violenţa şi autoritatea din societate
Citeşte şi: INTERVIU Jim Baggott: "Particula lui Dumnezeu trebuia să se cheme «The Goddamn Particle». Afurisită Particulă!"
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe