Ariton despre Roşia Montană: Mi-aş dori o renegociere favorabilă pentru statul român

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că ministerul pe care îl conduce va reanaliza contractul privind proiectul minier de la Roşia Montană şi va decide dacă va propune o renegociere, afirmând că el şi-ar dori o renegociere favorabilă pentru statul român.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Ariton despre Roşia Montană: Mi-aş dori o renegociere favorabilă pentru statul român

Ariton despre Roşia Montană: Mi-aş dori o renegociere favorabilă pentru statul român (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ariton a spus, într-o conferinţă de presă, că contractul privind proiectul minier de la Roşia Montană este "în curtea" Ministerului Economiei, precizând că a purtat deja o discuţie cu premierul Emil Boc privind posibilitatea de a fi îmbunătăţite beneficiile statului român, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi putem să facem o reanalizare a lui. Am purtat o discuţie cu premierul, pentru a discuta condiţiile în care a fost încheiat acest contract, să vedem dacă putem îmbunătăţi pentru ceea ce înseamnă un beneficiu al statului român. Cred că o astfel de discuţie nu are de ce să nu fie oportună", a afirmat Ariton.

El a adăugat că o reanalizare la nivel de companie şi la nivel de minister privind contractul de la Roşia Montană va avea loc, precizând că aceasta va fi făcută documentat, cu specialişti.

"Acest lucru va trebui prezentat într-o şedinţă de Guvern, bineînţeles fundamentat, pentru a putea intra într-un dialog cu partenerii, în situaţia în care vom ajunge la o concluzie în acest sens", a spus Ariton.

Întrebat când va fi făcută această analiză, Ion Ariton a răspuns că nu poate da un termen cert.

"Bineînţeles, ca orice partener într-un contract - suntem ca stat partener în acest contract -, mi-aş dori o renegociere favorabilă pentru statul român şi, de ce nu, aţi văzut exemplul de la Bechtel, un exemplu elocvent, când colega noastră a renegociat acest contract şi au fost nişte clauze favorabile parteneriatului român", a spus Ariton.

Întrebat de ce nu este desecretizat contractul privind proiectul de la Roşia Montană, Ariton a spus că "la nivel de minister contractul este pus pe site, este un contract public".

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi seară, participanţilor la un flashmob la Cotroceni, că se va "ocupa" şi de desecretizarea contractului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Băsescu a fost întrebat de protestari dacă are în vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea minieră a zăcămintelor de aur la Roşia Montană.

"Da, asta mă interesează în perioada următoare, o să mă ocup şi de desecretizare", a răspuns preşedintele, după ce înainte menţionase că acest contract a fost semnat în 1997, însă clasa politică "s-a făcut că dezbate" proiectul, fără a întreprinde demersuri concrete.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită la cariera din Roşia Montană, după care a mers la Primărie, unde a fost aşteptat de câteva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit" şi "Vrem să muncim". Pe lângă aceştia, în centrul localităţii s-au aflat şi opozanţi ai proiectului minier.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în timpul vizitei făcute în cariera de la Roşia Montană, că este un susţinător al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind că a fost acolo şi în campania electorală pentru a se informa şi recomandându-le reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul.

După întâlnirea din sediul Primăriei Roşia Montană cu reprezentanţii administraţiei locale, cu opozanţii şi susţinătorii proiectului minier, şeful statului a mers la una dintre gurile fostei mine de aur din localitate, unde a văzut apele uzate care se revarsă în Abrudel şi îl poluează.Ulterior, şeful statului a mers într-o zonă din apropiere de Câmpeni, la confluenţa Arieşului cu Abrudelul, unde poate fi văzută cel mai bine poluarea de la fosta exploatare minieră.

Întrebat dacă va face lobby pentru proiectul de la Roşia Montană, preşedintele a răspuns: "Nu mai intens decât până acum. Pentru că eu am susţinut proiectul dintotdeauna, şi când eram primar general am fost aici şi am susţinut proiectul. L-am susţinut şi cu alte ocazii. Chiar cred în acest proiect şi cred că a venit timpul să exploatăm aurul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru că preţurile, nu ne uităm la vârfuri, şi la aur şi la argint şi la cupru ne permit acum, bazat şi pe tehnologiile noi, să exploatăm fără subvenţii".

Vizita şefului statului la Roşia Montană a venit după declaraţiile recente privind proiectul minier din zonă.

Preşedintele Traian Băsescu declara, anterior, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.

Băsescu declarase, recent, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de acesta, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.

El mai spunea că Guvernul "trebuie să aibă curajul" să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut.

Recent, premierul Emil Boc reafirma că nu este un "fan" al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revăzute", subliniind totodată că aşteaptă specialiştii să îi spună dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

Circa 30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă recentele declaraţii referitoare la proiectul de la Roşia Montană, considerate "presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate" să ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici