- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.07.2012, 17:29)
- Oana Ghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Around the Black Sea", proiectul a doi jurnalişti români, prezentat în The New York Times
"Around the Black Sea", un proiect al jurnaliştilor Petruţ Călinescu şi Ştefan Cândea, care prezintă culturile şi poveşti ale oamenilor din jurul Mării Negre, are un articol dedicat pe blogul de fotografie al cotidianului The New York Times.
Urmărește
401 afișări
"Around the Black Sea", proiectul a doi jurnalişti români, prezentat în The New York Times (Imagine: New York Times)
"Pentru că a crescut în Constanţa, un oraş din România, pe coasta Mării Negre, Petruţ Călinescu a transformat acest spaţiu în locul lui de joacă. Îşi petrecea după-amiezele cu prietenii, căuta buncăre germane şi crea tot felul de jocuri. Îşi aminteşte că era foarte atras de apă", începe articolul de pe blogul the New York Times.
"Odată ce te uiţi la mare, vei vrea să afli ce este de partea cealaltă", spune Petruţ Călinescu. "Dar în cea mai mare parte a vieţii, nu a ajuns pe alte maluri ale Mării Negre. Aşa că proiectul «Around the Black Sea», pornit împreună cu prietenii săi, jurnaliştii Ştefan Cândea şi Ioana Hodoiu, s-a născut din nostalgia unui loc pe care, de fapt, nu l-a văzut niciodată", scrie lens.blogs.nytimes.com.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Cei trei au obţinut un grant din partea German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii şi au începput să exploreze nişte ţări cu care românii sunt foarte puţin familiari. Aceştia au călătorit peste 14.500 de kilometri în 80 de zile şi ş-au documentat călătoria pe un blog. Unele dintre cele mai bune fotografii ale lui Petruţ Călinescu au fost făcute sub apă.
"A fost ca o loterie. Făceam fotografii dar nu ştiam dacă o să fie înregistrată imaginea", mărturiseşte Călinescu.
Călătoria a început în România, trecând prin Bulgaria şi Turcia, Armenia şi Azerbaidjan (care, deşi nu au port la Marea Neagră, fac parte din regiunea economică a Mării Negre). Au ajuns în Rusia, Republica Moldova şi Ucraina şi au călătorit apoi în republicile separatiste din zonă. Călinescu, ale cărui fotografii ilustrează articolul The New York Times, a spus că s-a simţit acasă, faţă în faţă cu "estetica" comunistă pe care a regăsit-o, în diverse forme, în aceste ţări. Fotograful a fost uimit şi de frumuseţea stranie a regiunii separatiste Abkhazia care este, pe de o parte, un loc prielnic pentru naşterea unor mişcări teroriste. "Era visul oricărui cetăţean sovietic să îşi facă aici concediul", spune Călinescu.
Călinescu şi Cândea aplică pentru diferite granturi, pentru a-şi continua călătoriile. În iulie, cei doi au obţinut un al doilea grant de la German Marshall Fund.
Petruţ Călinescu - "cel cu fotografiile" - s-a născut la Constanţa, deci la Marea Neagră. În prezent este freelancer, colaborează cu agenţiile Panos Pictures, Getty Images şi Shoot the Earth şi are importante contribuţii în presa internaţională. A câştigat premii fotografice, a avut numeroase expoziţii de grup, iar în iunie 2010, a expus în Germania în cadrul Lumix Festival for Young Photojournalism. Proiectele sale fotografice personale pot fi văzute pe site-ul www.petrut-calinescu.com.
Ştefan Cândea - "cel cu scrisul" - este freelancer în diverse proiecte media şi non-guvernamentale. În 2001 a infiinţat împreună cu câţiva colegi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), care există şi astazi. Din 2007 este membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), iar în 2008, 2009 şi 2010 a câştigat importante premii internaţionale pentru jurnalism de investigaţie.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe