Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie, expoziţie de artă psihopatologică la Academia Română

"Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie" prezintă în premieră lucrări din colecţiile deschizătorilor de drum în domeniul terapiei prin artă şi îşi propune să contribuie la reducerea stigmatizării bolnavului psihic în societate, la Biblioteca Academiei, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
607 afișări
Imaginea articolului Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie, expoziţie de artă psihopatologică la Academia Română

Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie,expoziţie de artă psihopatologică la Academia Română

Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu Secţia de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer" şi Radio România, organizează prima expoziţie de artă psihopatologică – "Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie". Vernisajul va avea loc miercuri, 5 iunie, la ora 10.00, în Sala Cupola a Bibliotecii Academiei Române (Bucureşti, Calea Victoriei, nr.125) şi va fi urmat de o dezbatere cu tema „Arta psihopatologică componentă a patrimoniului cultural material, naţional şi transnaţional".

Evenimentul reprezintă prima încercare de a face accesibile pentru publicul larg lucrări de artă (desene, gravuri, picturi) realizate de-a lungul timpului de persoane diagnosticate cu tulburări psihice, din mai multe instituţii psihiatrice din România.

Pentru prima dată sunt expuse lucrări care ilustrează munca şi strădaniile în domeniu ale specialiştilor români, începând cu colecţia Prof. Dr. Aurel Romila, deschizător de drum în domeniul terapiei prin artă, căreia i se alătură colecţia Spitalului de Psihiatrie "Eftimie Diamandescu" - Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie Voila precum şi alte colecţii private.

Această ieşire din spaţiul instituţional a creaţiilor de artă psihopatologică poate avea şi în România, la fel ca în alte ţări, consecinţe pozitive. Printre acestea, o reducere a stigmatizării bolnavului psihic şi o mai bună poziţionare a psihiatriei în cadrul disciplinelor medicale din perspectiva opiniei publice. De asemenea, acest demers poate readuce în atenţie importanţa art-terapiei care a dispărut în ultima perioadă din spitale.

Coordonatorul ştiinţific al proiectului, Dr. Valentin-Veron Toma, susţine că "expoziţia Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie este situată la graniţa dintre artă şi ştiinţă, adresându-se specialiştilor desigur, dar în foarte mare măsură şi publicului larg. Acest eveniment setează premisele pentru o dezbatere privind oportunitatea de a aduce expresia plastică din spaţiul izolat al spitalului în spaţiul public. În România nu a fost constituită încă o colecţie la nivel naţional şi nu avem un muzeu de artă psihopatologică, însă această expoziţie face un pas în această direcţie, punând laolaltă lucrări realizate în câteva spitale psihiatrice".

Expoziţia "Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie" va fi deschisă publicului larg în perioada 5-30 iunie, în intervalul orar 10.00-16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici