- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.05.2019, 16:54)
- Razvan Tupa
Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie, expoziţie de artă psihopatologică la Academia Română
"Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie" prezintă în premieră lucrări din colecţiile deschizătorilor de drum în domeniul terapiei prin artă şi îşi propune să contribuie la reducerea stigmatizării bolnavului psihic în societate, la Biblioteca Academiei, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
607 afișări
Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie,expoziţie de artă psihopatologică la Academia Română
Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu Secţia de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer" şi Radio România, organizează prima expoziţie de artă psihopatologică – "Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie". Vernisajul va avea loc miercuri, 5 iunie, la ora 10.00, în Sala Cupola a Bibliotecii Academiei Române (Bucureşti, Calea Victoriei, nr.125) şi va fi urmat de o dezbatere cu tema „Arta psihopatologică componentă a patrimoniului cultural material, naţional şi transnaţional".
Evenimentul reprezintă prima încercare de a face accesibile pentru publicul larg lucrări de artă (desene, gravuri, picturi) realizate de-a lungul timpului de persoane diagnosticate cu tulburări psihice, din mai multe instituţii psihiatrice din România.
Pentru prima dată sunt expuse lucrări care ilustrează munca şi strădaniile în domeniu ale specialiştilor români, începând cu colecţia Prof. Dr. Aurel Romila, deschizător de drum în domeniul terapiei prin artă, căreia i se alătură colecţia Spitalului de Psihiatrie "Eftimie Diamandescu" - Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie Voila precum şi alte colecţii private.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Această ieşire din spaţiul instituţional a creaţiilor de artă psihopatologică poate avea şi în România, la fel ca în alte ţări, consecinţe pozitive. Printre acestea, o reducere a stigmatizării bolnavului psihic şi o mai bună poziţionare a psihiatriei în cadrul disciplinelor medicale din perspectiva opiniei publice. De asemenea, acest demers poate readuce în atenţie importanţa art-terapiei care a dispărut în ultima perioadă din spitale.
Coordonatorul ştiinţific al proiectului, Dr. Valentin-Veron Toma, susţine că "expoziţia Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie este situată la graniţa dintre artă şi ştiinţă, adresându-se specialiştilor desigur, dar în foarte mare măsură şi publicului larg. Acest eveniment setează premisele pentru o dezbatere privind oportunitatea de a aduce expresia plastică din spaţiul izolat al spitalului în spaţiul public. În România nu a fost constituită încă o colecţie la nivel naţional şi nu avem un muzeu de artă psihopatologică, însă această expoziţie face un pas în această direcţie, punând laolaltă lucrări realizate în câteva spitale psihiatrice".
Expoziţia "Art In/sane: Expresia plastică în psihopatologie" va fi deschisă publicului larg în perioada 5-30 iunie, în intervalul orar 10.00-16.00.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ashton Kutcher a depus mărturie în procesul CRIMINALULUI în serie supranumit „Spintecătorul de la Hollywood”/ Cum a ajuns actorul în situaţia de martor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria