Arta contemporană şi finanţarea norvegiană în România, într-o expoziţie deschisă, marţi, în Capitală

Lucrări create de studenţi la arte pentru a ilustra proiecte culturale, sociale sau ecologice din toată ţara finanţate de Guvernul norvegian sunt prezentate într-o expoziţie, vernisată marţi în Capitală, într-un nou spaţiu al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC).

Urmărește
27 afișări

Într-un bloc vechi de patru etaje, cu o curte mică în faţă, pe Calea Moşilor în zona Colţea, unde nu s-ar gândi cineva să intre să vizioneze o expoziţie de artă, a fost inaugurată, marţi, expoziţia EEA & Norway Grants "Instantanee: retrospective şi oportunităţi" - o documentare vizuală despre proiecte realizate în România cu finanţarea Guvernului norvegian.

Expoziţia a fost organizată de Ambasada Norvegiei, Innovation Norway şi Punctul Naţional de Contact în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti şi MNAC, care deţine clădirea menţionată mai sus.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate fotografii, colaje, mici instalaţii, rezultatul documentării vizuale realizate de studenţii Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, sub coordonarea artistului şi profesorului Iosif Kiraly, asupra unor proiecte sprijinite de guvernul norvegian, implementate în România, în cadrul programelor European Economic Area (EEA) & Norway Grants.

Fotografiile prezintă proiecte din toată ţara, dim domeniul patrimoniului, ecologiei, sănătăţii, educaţiei şi agriculturii. Pe un perete sunt dispuse câteva aparate de radio unde pot fi ascultate interviuri luate unora dintre cei implicaţi în proiecte.

O lucrare care atrage imediat atenţia este "Aurora digitalis" - o instalaţie cu imagini 3D de la Observatorul Astronomic, proiectate pe bucăţi de hârtie în formă de nori, suspendate din tavan, imagini prin care se încearcă o reconstituire a aurorei boreale, aşa cum se vede aceasta în unele ţări nordice.

Nu numai rezultatele proiectelor implementate sunt prezentate în această expoziţie, ci şi, ocazional, parcursul, ca în lucrarea "Sunetul birocraţiei" - o aplicaţie pe calculator în care sunt prezentate secvenţe din documentaţia necesară pentru obţinerea granturilor, cu un fundal sonor.

În perioada 2009 - 2011, au beneficiat de finanţări o serie de entităţi publice şi private, ca şi ONG-uri, din sectoare diferite de activitate. Prin intermediul acestor ample programe, României i-au fost alocate aproape 100 de milioane de euro. Au fost selectate 69 de proiecte individuale şi 115 proiecte de mici dimensiuni ale ONG-urilor, din domenii precum protecţia mediului, resurse umane, patrimoniu cultural, sănătate, o parte dintre acestea fiind prezentate în cadrul expoziţiei.

De asemenea, vizitatorii expoziţiei vor putea descoperi mai multe informaţii despre proiectele finanţate de guvernul norvegian şi prin intermediul a două display-uri multimedia, amplasate la intrarea în expoziţie.

"De când am devenit ambasador în România, am călătorit foarte mult în ţara dumneavoastră, vizitând proiecte finanţate prin programele EEA şi Norway Grants, în care Norvegia este principalul donator. Am vizitat fiecare regiune, de la Marea Neagră până în nordul ţării, în Munţii Maramureşului. Pentru mine, a fost un privilegiu să văd cum proiecte de succes capătă, încet-încet, viaţă, contribuind la dezvoltarea zonei în care erau implementate. O parte din aceste proiecte şi rezultatele lor constituie obiectul expoziţiei foto şi multimedia pe care o vernisăm astăzi. Sunt aşadar foarte mulţumit să văd proiectele susţinute de noi îmbrăcate într-o formă artistică şi aduse în Bucureşti în faţa publicului larg", a declarat Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, citat într-un comunicat.

Ambasadorul a mai declarat pentru MEDIAFAX că ceea ce este unic la această expoziţie este faptul că, în afară de componenta artistică, prezintă şi o abordare ştiinţifică. Studenţii care au călătorit în diferite locuri din ţară, unde sunt implementate proiectele, nu au fotografiat pur şi simplu ce au văzut, ci au încercat să şi cunoască locul, oamenii implicaţi şi să înţeleagă impactul proiectului, a mai spus Hovdkinn. "Cred că abordarea este una complexă şi relevă o imagine mai clară a ceea ce înseamnă munca de implementare a unui proiect", a declarat ambasadorul.

Printre proiectele care l-au impresionat, el a menţionat restaurarea Fortăreţei Măcelarilor din Baia Mare şi restaurarea instalaţiilor tehnice populare acţionate hidraulic din cadrul Muzeului Satului Maramureşean din Sighetu Marmaţiei - "un proiect superb bazat pe conceptul de «museum vivum» (muzeu viu), care este unic în România şi poate şi în Europa".

De asemenea, printre proiectele din domeniul patrimoniului finanţate de Guvernul Norvegiei se numără restaurarea Hanului Gabroveni din Capitală, prin EEA.

Hovdkinn a precizat că majoritatea proiectelor finanţate prin EEA sau Norway Grants sunt în afara Bucureştiului şi s-a dorit informarea publicului larg în legătură cu acestea, printr-o expoziţie de fotografie, dar şi prin editarea unei broşuri, anul trecut, unde sunt prezentate pe larg.

"Un proiect bine implementat care reuşeşte să-şi lase amprenta în zona în care se intervine sau în comunitatea respectivă este cel mai bun mijloc de promovare ce poate fi conceput", a încheiat ambasadorul.

Expoziţia EEA & Norway Grants "Instantanee: retrospective şi oportunităţi" a fost coordonată de Iosif Király, iar studenţii care expun sunt: Daiana Anghel, Emil Avasilichioaiei, Bogdan Bordeianu, Claudiu Cobilanschi, Daniel Djamo, Simona Dumitriu, Irina Ghenu, Delia Gheorghiu, Sabin Gârea, Cosmina Ivanov, Laura Ruczui şi Alexandra - Cristina Stroescu.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 24 mai - 4 iunie, în clădirea Foto Anexa a Muzeului Naţional de Artă Contemporană.

Mecanismul financiar Spaţiul Economic European/ European Economic Area, prin care cele trei ţări EFTA/EEA donatoare - Norvegia, Islanda şi Liechtenstein - au alocat României asistenţă financiară nerambursabilă în valoare totală de 98,5 milioane de euro, pe perioada 2009 - 2011, este destinat finanţării de proiecte în sectoare-cheie pentru dezvoltarea socială şi economică a ţării, între care şi conservarea patrimoniului cultural. Norvegia este donatorul principal în cadrul Mecanismului Financiar SEE, contribuind în proporţie de aproximativ 99% la bugetul acestui program.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici