Arta, filmele de autor, tehnica 3D, Madonna şi Iranul - temele majore ale Berlinalei 2011

Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei, care va debuta joi, în prezenţa preşedintelui juriului, Isabelle Rossellini, mizează pe creativitate, înnoire, cinematograful de artă şi de autor, tehnica 3D, debutul lui Ralph Fiennes în spatele camerei şi ultimele zvonuri despre noul film regizat de Madonna.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Arta, filmele de autor, tehnica 3D, Madonna şi Iranul - temele majore ale Berlinalei 2011

Arta, filmele de autor, tehnica 3D, Madonna şi Iranul - temele majore ale Berlinalei 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, la Berlin se vorbeşte mult în aceste zile despre o posibilă apariţie în oraş a celebrei cântăreţe americane, în timp ce pasaje din cel mai recent lungmetraj al ei, intitulat "W.E.", vor fi prezentate în avanpremieră mondială la Târgul european de film de la Berlin, locul unde se vând şi se cumpără drepturile de difuzare şi distribuţie pe plan internaţional pentru peliculele ce urmează să fie lansate în curând.

Redusă la 16 lungmetraje - faţă de 20 câte au fost înscrise anul trecut -, competiţia pentru Ursul de Aur, trofeul suprem ce va fi decernat pe 19 februarie, face loc în acest an femeilor şi tinerilor cineaşti, conform dorinţei directorului festivalului, Dieter Kosslick.

Berlinala va debuta joi seară, odată cu proiecţia, în afara competiţiei, a filmului western "Adevăratul curaj/ True Grit", un remake realizat de fraţii Joel şi Ethan Coen după un clasic al genului regizat de Henry Hathaway în 1969. Lungmetrajul fraţilor Coen a obţinut 10 nominalizări la premiile Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" şi "cel mai bun actor" (Jeff Bridges), care a reluat rolul interpretat de John Wayne în pelicula originală.

Filmul "Margin Call", al regizorului american J.C. Chandor, va lansa competiţia oficială, vineri. În acest film joacă actori de renume - Kevin Spacey, Demi Moore, Paul Bettany şi Jeremy Irons -, cel din urmă interpretând rolul directorului unei corporaţii financiare în plină prăbuşire la bursă.

Urmând exemplul marilor succese hollywoodiene turnate în 3D, precum "Avatar" şi "Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3", cineaştii europeni s-au lansat şi ei în acest domeniu inedit, odată cu lansarea celui mai recent film al regizorului german Wim Wenders despre compatrioata sa, dansatoarea şi coregrafa Pina Bausch, intitulat "Pina", a documentarului "Cave of Forgotten Dreams", regizat de Werner Herzog, dar şi a filmului de animaţie "Les Contes de la nuit", regizat de francezul Michel Ocelot.

O altă noutate este filmul care marchează debutul în calitate de regizor al actorului britanic Ralph Fiennes, de două ori nominalizat la Oscar. De această dată, el aduce pe marele ecran tragedia lui Shakespeare "Coriolan", generalul roman victorios în revolta sa contra imperiului.

Zoe Kravitz, fiica rockerului Lenny Kravitz şi a actriţei Lisa Bonet, va fi şi ea prezentă în competiţie, cu "Yelling To The Sky", regizat de Victoria Mahoney, un film ce spune povestea unei adolescente de 17 ani care trăieşte într-unul dintre cartierele "dure" ale New York-ului.

Regizorul iranian Asghar Farhadi, deja premiat în 2009 pentru "Darbareye Elly / Despre Elly", revine la Berlin în acest an cu "Jodaeiye Nader az Simin/ Nader and Simin, a Separation", un film despre un cuplu separat care se reuneşte cu ajutorul unui eveniment neaşteptat.

Farhadi a primit o interdicţie temporară de a filma în ţara sa natală, după ce l-a susţinut pe compatriotul său Jafar Panahi, condamnat de autorităţile de la Teheran la şase ani de închisoare şi o interdicţie de a face filme timp de 20 de ani. De altfel, Berlinala, care l-a invitat pe Panahi în calitate de membru al juriului, îi va aduce un omagiu acestui cineast, difuzând filmele sale.

Anul trecut, Berlinala a premiat un film turcesc, "Miel", şi l-a recompensat pe cel al unui alt renegat - lungmetrajul "Marioneta/ Ghost Writer" regizat de Roman Polanski, pe atunci aflat în regim de arest la domiciliu în Elveţia, din cauza unei acuzaţii de pedofilie formulată de autorităţile americane în 1977.

Totodată, filmul românesc "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban, a câştigat două distincţii la Berlinala din 2010: trofeul Alfred Bauer şi premiul juriului. Tot atunci, Adrian Sitaru a câştigat premiul serviciului german de schimb academic (DAAD) la Berlinale Shorts.

Chiar dacă lipseşte din competiţia oficială în acest an, România este reprezentată la Berlinală la capitolul scurtmetraj. Astfel, peliculele "15 iulie", de Cristi Iftime, şi "Apele Tac", de Anca Lăzărescu, au fost selectate în competiţia dedicată scurtmetrajelor din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Totodată, pelicula "Little Red", regizată de Eva Pervolovici, a fost selectată în competiţia de scurtmetraje a Berlinale Talent Campus.

Cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 10 - 20 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici