- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.09.2008, 15:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Artiştii acuză autorităţile de "crimă culturală" în cazul Teatrului "Tony Bulandra" (Galerie Foto)
Regizorii Dan Puric, Mihai Măniuţiu şi actriţa Laura Vasiliu se numără printre zecile de persoane care, luni, s-au adunat la Green Hours, în Bucureşti, pentru a continua protestul faţă de decizia Consiliului Local Târgovişte de a transforma Teatrul "Tony Bulandra" într-o direcţie a municipalităţii.
Urmărește
490 afișări
Directorul Teatrului "Tony Bulandra" din Târgovişte, Mihai Constantin Ranin (Imagine: Mediafax Foto)
"Tony Bulandra", înfiinţat în 2002, este cel mai tânăr teatru de repertoriu din România, dar a devenit rapid cunoscut datorită echipei sale tinere de artişti.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Consiliul Local al municipiului a luat decizia de a comasa Teatrul "Tony Bulandra" şi Teatrul pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu" din Târgovişte într-o direcţie de cultură a primăriei, cele două instituţii pierzându-şi astfel dreptul de a funcţiona în baza Legii Teatrelor 502/2006.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
Mihai Constantin Ranin, directorul teatrului, a anunţat că va ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local.
Reorganizarea presupusă de această decizie ar însemna că actorii teatrului devin "referenţi" angajaţi ai primăriei, iar bugetul nu mai este gestionat de un manager, ci de Direcţia de cultură a primăriei.
"Nu mai avem pârghia necesară de a negocia cu artiştii (...). În afara faptului că dispar proiectele, dispar şi festivalurile - am avut două ediţii extraordinare ale Festivalului Babel", a declarat Ranin în cadrul conferinţei de presă - acţiunii de protest desfăşurate luni.
"E de ordinul incredibilului", a spus, la rândul său, regizorul Mihai Măniuţiu.
"E halucinant ce se întâmplă aici. Eu am făcut patru spectacole la Târgovişte şi sunt foarte legat de tot ce se construieşte (...). Am participat la construcţia Teatrului din Târgovişte şi a devenit un teatru modern, în care te simţi bine, în care poţi experimenta şi care are public", a mai spus el.
"Avem un public tânăr, care va fi privat şi care se va întoarce la manelismul discotecilor", a mai indicat Măniuţiu una dintre consecinţele desfiinţării teatrului.
"E dincolo de dezamăgire, mi se pare în continuare de neconceput, dar e real ce se întâmplă. Numai o minte strâmbă şi întunecată de român poate să nu fie mândru că teatrul din târgul lui începe să fie o carte de vizită", a punctat el.
"Ceea ce se întâmplă la Târgovişte este un semnal de alarmă pentru ceea ce se întâmplă în cultura română", a ţinut să precizeze Dan Puric, care a acuzat autorităţile precum Ministerul Culturii şi Cultelor de "indolenţă".
"Este un mecanism în care se fură bani legal", a mai spus acesta despre trecerea teatrului sub administrarea primăriei. "Îl găsesc în primul rând penal (gestul - n.r.). S-au pus pe absorbţie de fonduri", a mai zis regizorul, menţionând că trebuie mers până la darea în judecată - "Să denunţi public o crimă culturală".
"Nu moare un teatru, moare un fenomen (...). Este un fenomen de teatru care trebuie apărat. Trebuie să învăţăm să avem reflexul de a apăra un act artistic", a mai zis Puric.
De asemenea, Dan Puric a ţinut să sublineze faptul că teatrul românesc se află într-o criză, astfel de insule precum Teatrul "Tony Bulandra" fiind necesare supravieţuirii culturale.
"Acuz public MCC de indolenţă şi nesimţire naţională pentru că nu intervine", a mai zis acesta.
Totodată, Maria Nicola, una dintre actriţele Teatrului "Tony Bulandra", a declarat, vorbind şi în numele colegilor, că sunt foarte trişti din cauza celor întâmplate.
"E tragic ce se întâmplă, e foarte greu să începi astfel o stagiune. Aveam programată pe 4 octombrie o premieră, care, în aceste condiţii, nu ştim dacă se va mai întâmpla".
În final, directorul Ranin a promis că se vor urmări toate căile legale pentru a soluţiona această situaţie.
"Noi avem un public potenţial de 10.000 de spectatori. Dacă în acest moment îmi pleacă doi actori, nu mai avem repertoriu. Avem în prezent peste 30 de spectacole care se joacă", a mai spus el.
La conferinţa de luni a participat şi actriţa Laura Vasiliu, alături de alte personalităţi ale vieţii culturale.
Consiliul Local al Municipiului Târgovişte a decis, pe 21 august, transformarea teatrului într-o secţie a Direcţiei de Cultură.
Potrivit reprezentanţilor teatrului, Direcţia de Cultură va fi condusă de un economist, care va manageria atât Teatrul "Tony Bulandra", cât şi Teatrul pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu", Casa de cultură a Municipiului "I. Gh. Vasiliu" şi Direcţia de Sport, Turism, Tineret şi Agrement.
Aproximativ 50 de actori ai Teatrului "Tony Bulandra" şi ai Teatrului pentru Copii şi Tineret "Mihai Popescu", dar şi angajaţi ai Casei de Cultură au protestat atunci, timp de două ore, în faţa primăriei din Târgovişte, folosind tobe şi fluiere şi scandând lozinci la adresa primarului Gabriel Boriga.
Primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, a declarat atunci, la rândul său, că actorii şi ceilalţi angajaţi ai celor două teatre şi ai Casei de Cultură fac o mare greşeală, fiind manipulaţi şi dezinformaţi în ceea ce priveşte intenţiile Consiliului Local în legătură cu activitatea celor trei instituţii.
Boriga a mai susţinut că alocarea bugetului pe anul 2008 pentru cele trei instituţii este în derulare - aproximativ opt milioane de lei -, jumătate din bani revenind Teatrului "Tony Bulandra", iar bugetul local pentru anul viitor va cuprinde o sumă asemănătoare pentru cele două teatre şi Casă de Cultură a municipiului.
Citește pe alephnews.ro: Europei Centrale și de Est îi lipsește infrastructura de încărcare pentru EV-uri. Bogdan Alecu: „Soluția pentru cei cu mașini electrice este să stea acasă și să aibă panouri fotovoltaice”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe