Artiştii din instituţiile de spectacole ies în stradă

Sindicaliştii din cultură - artişti interpreţi, actori, bibliotecari - vor protesta pe 21 septembrie, în paralel cu manifestările din Festivalul Enescu, în faţa Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi a Sălii Palatului, cerând mărirea salariilor şi majorarea bugetului alocat culturii la 1% din PIB.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Artiştii din instituţiile de spectacole ies în stradă

Artiştii din instituţiile de spectacole ies în stradă

Uniunea Sindicatelor din Ramura Cultură, Federaţia Artiştilor Interepreţi din România, Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole şi Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România, sprijiniţi de Blocul Naţional Sindical (BNS), au decis să iasă în stradă pe 21 septembrie şi să protesteze faţă de "indiferenţa" autorităţilor pentru angajaţii din cultură.

Protestele stradale vor avea loc sub titulatura "Destul în umbră! Rezervaţi-ne locurile în faţă!", sub forma unor spectacole susţinute de sindicalişti în faţa TNB şi a Sălii Palatului, înainte de manifestările care se vor derula în cadrul Festivalului Enescu, respectiv spectacolul Companiei de balet Bejart şi cel al London Symphony Orchestra. La acţiunile de prostest se estimează că vor veni între 500 şi 700 de persoane.

"Neprimind nici un răspuns la revendicările pe care le au sindicatele din instituţiile de spectacol, respectiv artiştii interpreţi, actorii, salariaţii care lucrează în această zonă au decis să organizeze acţiuni de protest atipice. În cadrul Festivalului «George Enescu», ei vor face artă implicată social. Vor să organizeze spectacole de protest şi de promovare a revendicărilor lor în data de 21 septembrie, în faţa TNB şi în faţa Sălii Palatului (...) Vor să facă cunoscute problemele cu care se confruntă scena românească. De doi ani de zile artiştilor din România nu li se oferă nici măcar vrabia de pe gard", a declarat Matei Brătianu, secretar general al BNS, luni, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că Poliţia şi Primăria încearcă să le blocheze manifestările de protest. "Înţeleg că cel mai tare se opune Miliţia Română, iari cei de la Primărie, nu vor să permită ca acest spectacol de protest să aibă loc nici în faţa TNB şi nici la Sala Palatului. Nu cred că există vreun motiv ca artiştii interepreţi să fie opriţi de la acest spectaocol", a spus Brătianu, precizând că BNS îşi va trimite la cele două spectacole de protest membri din sindicatele din Bucureşti.

În plus, sindicatele din ţară se vor întâlni cu parlamentari ai diferitelor grupări politice, pentru a evalua susţinerea în Parlament a solicitărilor artiştilor.

Principalele revendicări ale artiştilor sindicalişti sunt: majoritatea salarială, pornind de la minimul pe economie, majorarea bugetului alocat culturii la minimum 1% din PIB, acordarea de tichete de masă, tichete de creşă, tichete cadou şi sporuri prevăzute în Contractul colectiv de muncă. Sindicaliştii cer respectarea Contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură cultură pentru anii 2006-2008 şi modificarea grilei de salarizare în conformitate cu realităţile existente în instituţiile de cultură.

"Noi nu ne-am propus să dăm jos miniştri sau guverne, dar nu se mai poate ca de ani şi ani de zile nimeni să nu ne bage în seamă. Iar atunci când la insistenţele noastre, ni se promit fel şi fel de lucruri, rezultatele sunt nule. Eu cred că artiştii din România trebuie să coboare din turnul lor de fildeş şi să-şi spună clar şi răspicat problemele şi soluţiile de rezolvare. Este uşor să te lauzi cu această cultură română. Multe persoane, în special din spectrul politic, se laudă cu realizările noastre, dar uită că suntem oameni, avem familii", a spus Cristian Şofron, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole.

Protestele vor include interpretări ale unor coruri din România, momente de cascadorie şi poezie. "Vrem să încercăm să dăm o altă tentă mişcării noastre. Nu cred că veţi auzi de la noi «jos unii, sus alţii», nu asta este intenţia noastră", a spus Şofron.

Potrivit reprezentanţilor sindicatelor, toate solicitările au fost puse deja pe masa Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), ultima dată pe 29 august, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat. "Niciodată nu am fost chemaţi când se puneau bazele unei legi care ne privea", a spus Cristian Şofron.

Alexandra Crăsneanu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Bibliotecile din România, a anunţat că sindicatul pe care-l reprezintă intenţionează să dea în judecată MCC pentru că nu respectă prevederile contractului colectiv de muncă al bibliotecarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici