Octavian Penda era internat de mai multă vreme şi a murit la Spitalul „Matei Balş” din Capitală.
„A fost un artist interesant, un grafician foarte bun, un tehnician desăvârşit. Recuperase tehnici de gravură care nu erau accesibile multor graficieni. Ne pare rău că se subţiază lumea asta”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele UAP, Petru Lucaci.
„Într-o epocă bântuită mai degrabă de experimente artistice sterile, Octavian Penda a creat cu o forţă şi o naturaleţe copleşitoare, transformând materia în frumuseţe pură. A pictat biserici şi a modelat lutul şi bronzul, a făcut pictură de şevalet, a creat medalii şi a gravat însemne, timbre şi bancnote. A vorbit şi a scris, dăruind celor din jur învăţătură şi bucurie. Nu în ultimul rând, Octavian Penda a fost cel care a construit şi a condus o adevărată bijuterie, unică în România şi în această parte a Europei: Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Omul Octavian Penda a plecat prematur dintre noi, dar opera sa, vastă, proteică şi surprinzătoare, este un continent mirific ce-şi aşteaptă, încă, exploratorii”, se arată în omagiul ministrului Culturii, Kelemen Hunor, la moartea artistului.
Născut pe 19 iunie 1956, Ion Octavian Penda a fost pictor si gravor, sculptor şi medalist, ceramist şi sticlar, profesor. A absolvit Academia de Arte Vizuale din Bucureşti şi, în 1982, a câştigat concursul pentru proiectul medaliei comemorative „2050 ani de la crearea statului dac”. Octavian Penda a fost unul dintre puţinii specialişti în gravură în metal specifică bancnotelor şi hârtiilor de siguranţă, primele bancnote emise în ţară dupa 1989 fiind rodul gândirii şi măiestriei sale, potrivit site-ului Bibliotecii Centrale Universitare.
A lucrat şi în domeniul filateliei, semnând, printre altele, opt piese din ciclul aniversarilor anului 1999 – Honoré de Balzac, J.W. Goethe, George Calinescu, Gheorghe Cartan, „Eclipsa totală de soare din România”, „10 ani de la Revoluţia Română”, „165 ani de la crearea Uniunii Postale Universale”, „50 de ani de la înfiinţarea Consiliului Europei” – şi o emisiune cu tema „1498 – 1998, 500 de ani de Cultură şi Civilizaţie Europeană”. Tot în acest domeniu, el a realizat emisiunea comemorativă dedicată victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, „United We Stand – Uniţi vom învinge”.
A fost o prezenţă constantă în marile imprimerii şi ateliere de gravură „preţioasă” din Anglia, Canada, Italia, Japonia, China, Belgia, Cehia.
Trupul neînsufleţit al artistului va fi depus miercuri la capela cimitirului Bellu catolic din Bucureşti, urmând ca înmormântarea să aibă loc joi, de la ora 14.00.