- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.04.2008, 15:37)
Artistul plastic Marcel Chirnoagă a încetat din viaţă
Artistul plastic Marcel Chirnoagă a încetat din viaţă, joi dimineaţă, în urma unui stop cardio-respirator, pe fondul unei afecţiuni pulmonare mai vechi, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, unde artistul era internat.
Urmărește
203 afișări
Artistul plastic Marcel Chirnoagă a încetat din viaţă
Marcel Chirnoagă, în vârstă de 77 de ani, se afla internat la secţia de terapie intensivă.
Născut pe 17 august 1930, la Buşteni, Prahova, el a absolvit în 1952 Facultatea de Matematică şi Fizică din Bucureşti, studiind apoi, pe cont propriu, arta. Începând cu anul 1953, el a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Au urmat, de-a lungul anilor, zeci de expoziţii de grup şi individuale, atât în ţară, cât şi peste hotare - Stuttgart, Florenţa, Sarajevo, New York, Gainesville, Bruxelles, Paris, Padova, Stockholm. Jivaskila. Berlin, Tokyo, Roma, Beijing, Ulan Bator, Moscova, Belgrad, Veneţia, Praga, Cairo, Budapesta, Buenos Aires, Geneva, Alexandria, Milano, Montevideo, Cracovia, Köln, Tel Aviv etc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cătălin Predoiu, votat în unanimitate preşedinte interimar al PNL pentru următoarele trei luni
-
Ilie Bolojan a semnat. Atribuţiile preşedintelui Senatului, preluate de vicepreşedintele Mircea Abrudean
-
Război în USR. Lasconi vrea s-o dea afară din partid pe Clotilde Armand: Încearcă să saboteze campania electorală
Marcel Chirnoagă este autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului XX - ciclul de gravuri "Apocalipsa". Artistul a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări - gravuri, desene, picturi, sculpturi şi gravuri.
Printre distincţiile obţinute în cariera sa se află Premiul Tineretului al Uniunii Artiştilor Plastice (UAP) (1967), Premiul Käthe Kollwitz, Berlin (1967), Premiul al doilea la Bienala de la Cracovia (1968), Premiul pentru grafică al UAP (1970), Premiul Academiei Române (1975).
În prezent, lucrări de-ale sale se află expuse în colecţii şi muzee din marile capitale ale lumii. De asemenea, acestea sunt foarte bine cotate şi căutate de către colecţionari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Cine este gelatierul român care a câştigat un premiu la cea mai prestigioasă competiţie continentală din industria îngheţatei artizanale?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe