Artistul polonez Maksymilian Cieślak a câştigat premiul Henkel pentru Artă pe 2010

Maksymilian Cieślak, un artist din Polonia, a câştigat premiul Henkel pentru Artă pe 2010, în valoare de 7.000 de euro, informează un comunicat.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Artistul polonez Maksymilian Cieślak a câştigat premiul Henkel pentru Artă pe 2010

Artistul polonez Maksymilian Cieślak a câştigat premiul Henkel pentru Artă pe 2010 (Imagine: www.culture.pl)

Artistul basarabean Pavel Brăila s-a aflat printre cei cinci mari finalişti de la Viena. Premiul pentru tineri artişti din Austria a mers către Susanna Flock, în timp ce artista croată Nina Kurtela a primit Premiul pentru tineri artişti din Europa Centrală şi de Est. Fiecare din aceste premii valorează 2.000 euro.

Premiile au fost anunţate în cadrul galei care a avut loc pe 25 noiembrie, în auditoriul Muzeului de Arta Modernă al Fundaţiei Ludwig Vienna - MUMOK.

"Prin această competiţie, Henkel doreşte să contribuie la procesul de integrare europeană şi la cunoaşterea culturală a regiunii Europei Centrale şi de Est. Ne bucurăm şi suntem foarte mândri de reputaţia pe care a câştigat-o acest premiu. Acum nouă ani am început cu aproape 180 de înscrieri. Între timp, am ajuns să avem, anul acesta, peste 1.000 de participanţi", a spus Gϋnter Thumser, preşedintele Henkel Central and Eastern Europe.

Anul acesta au fost înscrise în competiţie 1.060 de lucrări de artă, o cifră record pentru acest premiu. Un juriu de experţi internaţionali - format din muzeologi, specialişti în artă, custozi renumiţi şi proprietari de galerii - l-a desemnat pe Maksymilian Cieślak, artistul polonez născut în Tomaszow Lubelski, drept câştigătorul Henkel Art Award 2010.

"Cu Maksymilian Cieślak, o întreagă generaţie de artişti tineri a câştigat premiul anul acesta. Aştept cu nerăbdare ca Maskymilian Cieślak să-şi expună lucrările într-o expoziţie individuală la MUMOK, anul viitor", spune preşedintele juriului Karola Kraus, director MUMOK în Viena, explicând motivele pentru care l-a ales pe tânărul artist polonez.

Lucrările cinematografice ale lui Maskymilian Cieślak sunt caracterizate de o mare intensitate narativă şi originalitate. Cieślak lucrează cu instrumente oferite de filmele mute, de estetica filmelor de amatori de pe Youtube, precum şi cu elementele unor filmări descoperite de el. Astfel reuşeşte să abordeze filmul ca mediu de comunicare într-o manieră total neortodoxă şi uneori amuzantă. Artistul foloseşte istoria filmului, momente legendare din istoria media, precum zborul în spaţiu al lui Iuri Gagarin sau un concert al trupei Doors, ca material pentru un limbaj cinematografic neconvenţional. Unele dintre lucrările lui, precum "Doctor Faustus" şi "Cloud Nine", pot fi interpretate drept satire agresive la adresa artei.

Anul acesta, printre cei cinci finalişti de la Viena ai premiului Henkel pentru Artă, selectaţi dintre cele 1.060 de înscrieri, s-a numărat Pavel Brăila, artist din Republica Moldova, cunoscut pe plan internaţional. Dan Perjovschi, care a expus alături de Pavel Brăila în 2010, în proiectul Fetish Factory, la Electroputere Craiova, îl caracterizează pe Pavel Brăila drept "un artist care face artă euroatlantică cu parfum de pârjoale moldoveneşti. El a sărit din Chişinău direct în Paris şi Berlin, oprindu-se oleacă la Dokumenta de la Kassel".

Artista croată Nina Kurtela a câştigat Premiul pentru tineri artişti din Europa de Est şi Centrală, acordat tinerilor artişti care fac parte din Programul de rezidenţă al KulturKontakt Austria, partenerul de durată al companiei Henkel. După finalizarea studiilor la Academia de Arte din Zagreb, Nina Kurtela a început să se ocupe intens de dans contemporan. Limbajul dansului a fost integrat în proiectele sale de film, oferindu-le un ritm şi o uşurinţă specifică. Premiul pentru Tineri artişti din Europa Centrală şi de Est, din partea Henkel, împreună cu bursa care oferă o perioadă de lucru de trei luni în Viena, îi permit tinerei artiste să îşi facă lucrările cunoscute în Austria şi să cunoască scena artistică locală.

În cadrul ceremoniei de gală de la Viena a fost acordat pentru a cincea oară şi Premiul pentru tineri artişti din Austria. Premiul de anul acesta a revenit Sussanei Flock. Lucrările nominalizaţilor, precum şi cele ale câştigătorilor au fost expuse, în perioada 26 - 28 noiembrie, la MUMOK în Viena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici