Artmark a obţinut un credit de 1 milion de euro pentru proiecte de dezvoltare a pieţei de artă

Artmark a obţinut un credit de 1 milion de euro, pe care îl va investi în următorii 5 ani în piaţa de artă românească, iar după restituirea împrumutului acordat de un fond de investiţii elveţian, toate acţiunile casei de licitaţii se împart între asociaţii Alexandru Bâldea şi Manuela Plăpcianu.

Urmărește
191 afișări

Începând cu luna iunie 2011, casa de licitaţii Artmark are o nouă formulă de acţionariat, avocatului fondator Alexandru Bâldea revenindu-i 80% din acţiunile companiei iar Manuelei Plăpcianu, ex-CEO Bancpost şi actual CEO Artmark, 20%.

După o perioadă de trei ani în care acţionariatul Casei Artmark a fost deţinut de Alexandru Bâldea, Manuela Plăpcianu şi fondul elveţian de investiţii asociat iniţial, pachetul de acţiuni se împarte, începând cu luna iunie 2011, doar între Alexandru Bâldea (80%) şi Manuela Plăpcianu (20%). Acţionariatul a căpătat o nouă formă ca urmare a restituirii integrale a împrumutului obţinut la înfiinţarea companiei, în vara anului 2008, de la fondul de investiţii elveţian.

Asociaţii iniţiali ai casei de licitaţii, Radu Boroianu, regizor de teatru, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, fost ambasador al României în Elveţia, şi Alexandru Bâldea, avocat, profesor asociat de curs de marketing cultural la secţia de Istoria Artei a Facultăţii de Istorie, au contractat împrumutul de la fondul elveţian pe 3 ani, oferind ca garanţie un pachet de acţiuni ale Artmark

Totodată, Artmark a obţinut recent un credit de 1.000.000 de euro de la Millennium Bank. Contractul cu banca a fost încheiat pe o durată de 5 ani, timp în care casa de licitaţii va investi aceste fonduri în proiecte menite să ducă la maturizarea pieţei de artă din România.

În cei trei ani de existenţă, la Artmark au fost organizate peste 30 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare aproximativ 3.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro în 2009 la 5,5 milioane de euro în 2010 şi 4,75 milioane de euro în primul semestru al anului 2011, într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 3,7 milioane în 2009 la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010, pentru ca în prima jumătate a anului 2011 să se ajungă deja 6,6 milioane euro.

Anul acesta, Artmark a stabilit mai multe recorduri de vânzări, de la suma totală a unei licitaţii (1.602.700 de euro în Licitaţia de Vară), până la suma obţinută pentru o operă de artă ("Fata cu mărgele roşii", semnată de Nicolae Grigorescu şi adjudecată pentru 270.000 euro). În plus, s-a ajuns de la o rată a vânzării operelor licitate de maximum 50%, cât se înregistra în România până în 2008, la rate de adjudecare medii de 80,5%.

"Estimăm că, anul acesta, vânzările publice de artă vor fi în jur de 14 milioane de euro. De asemenea, există toate condiţiile pentru ca în 2011 să se stabilească un nou record istoric pentru piaţa românească de artă şi anume trecerea peste pragul de 300.000 de euro pentru achiziţionarea unei opere de artă", a afirmat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici