- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.01.2015, 09:28)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Artmark: Preţuri de la 300.000 de euro pentru vila lui Ceauşescu de la Predeal şi Cula Greceanu
Artmark Historical Estate, divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă, a scos la vânzare, miercuri, vila de la Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, cu un preţ de pornire de 300.000 de euro, dar şi Cula Greceanu, estimată între 400.000 şi 500.000 de euro.
Urmărește
1606 afișări
Artmark: Preţuri de la 300.000 de euro pentru vila lui Ceauşescu de la Predeal şi Cula Greceanu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Artmark Historical Estate, divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi de artă, a fost lansată miercuri seară, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti, de Alexandru Bâldea, managing partner Artmark, Constantin Prisecaru, directorul diviziei, şi Alina Chiciudean, membră a Asociaţiei Arche, fundaţie care dezvoltă proiectul "Monumente uitate".
"Artmark Historical Estate este un proiect, la fel ca Artmark-ul, despre frumos. Nu este şi nu va fi o agenţie imobiliară. Nu vom vinde metri pătraţi. Nu este despre metri pătraţi, nu este despre capacitatea locativă, este despre valorile culturale, despre frumos", a declarat Alexandru Bâldea, managing partner Artmark, în debutul evenimentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Din vastul portofoliu de proiecte Artmark s-a creat divizia Historical Estate, sub deviza "Unique Homes for the Connoisseur of Life". După modelul marilor firme internaţionale de consultanţă imobiliară, Artmark Historical Estate oferă accesul clienţilor la acest segment special de piaţă, dedicat proprietăţilor istorice şi de artă, precum palate, castele, cetăţi, conace şi vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.
"Proiectul «Monumente uitate» a început în studenţia unora dintre colegii mei ca un demers şcolăresc, respectiv ideea a fost, la momentul respectiv, în 2008, ca studenţii, în loc să predea o lucrare la o anumită materie, să meargă pe teren şi să identifice conace, castele extraurbane din interiorul arcului carpatic, deci din Ardeal a pornit toată această idee. Ulterior, ea a crescut, am pus bazele unei platforme dinamice. Acest proiect al Artmark vine ca o continuare firească a scopului pe care l-am avut noi iniţial", a spus Alina Chiciudean.
Constantin Prisecaru a declarat, la rândul său, că proprietăţile care sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro sunt cele cu care această divizie "pleacă la drum", afirmând că în România sunt aproximativ 1.000 de conace şi castele extraurbane, din care aproape 10% au rămas cu probleme litigioase.
"Peste 90% sunt calificate juridic. Aceasta a fost o mare problemă şi din cauza căreia au ajuns în stadiul de ruină multe dintre aceste bijuterii. În proprietate publică se află 30-40% şi restul fiind în proprietate privată. Din cele care sunt proprietate privată, faptul că acele procese de revendicare au durat ani şi ani de zile a blocat orice iniţiativă, din orice parte, atât a statului, cât şi a celui care a revendicat, bineînţeles nimeni neinvestind pentru conservarea acelui monument. Din păcate, s-a ajuns la această tristă situaţie în care monumente spectaculoase (...) suferă un proces de degradare", a completat Prisecaru, CEO al diviziei Artmark Historical Estate.
Proprietăţile care sunt scoase la vânzare sunt împărţite în şase categorii: istorice, artistice, vânătoreşti/ alpine, lacustre/ marine, castele/ conace şi monumente. Astfel, vila prinţului Barbu Ştirbey din Mamaia va fi scoasă la vânzare cu un preţ de pornire de 450.000 de euro, iar castelul contelui Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei (1791-1822), din judeţul Mureş, este estimat la o valoare situată între 500.000 şi 600.000 de euro.
De asemenea, în categoria proprietăţilor istorice este scoasă la vânzare Cula Greceanu de la Măldăreşti-Vâlcea, cea mai veche atestată şi una dintre cele mai spectaculoase din România. Clădirea istorică este înscrisă în patrimoniul cultural-naţional şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, care include şi Cula Duca şi Casa Memorială I.G. Duca. În prezent, după aproape 500 de ani, cula este neschimbată pe dinafară. Intrarea se face printr-o uşă masivă de stejar, cu zăvoare şi druguri de fier, care străpung zidurile. Construcţia îmbină armonios un privdor înalt şi câteva uşi de stejar, trei arcade trilobate şi turnul de apărare, unde se ajunge numai urcând pe-o scară mobilă acţionată de o sfoară. În odaia adiacentă se regăseşte trecutul Măldăreştilor, unde Olga Greceanu, urmaşa stăpânilor culei, a pictat în 1934 fresce din istoria familiei. Proprietatea este scoasă la vânzare cu un preţ de pornire de 400.000 de euro.
Una dintre atracţiile Artmark Historical Estate este vila "Vânătorul" din Predeal, reşedinţă care i-a aparţinut fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Preţul de pornire pentru această proprietate este de 300.000 de euro, având un teren de 1.350 metri pătraţi, opt camere şi o suprafaţă de 322 de metri pătraţi. Vila a fost ridicată în a doua jumătate a anilor '20, în zona sportiv-turistică Cioplea şi a fost reşedinţa de iarnă a profesorului Teodor Vasilescu. Construită în stil tradiţional, ce aminteşte de casele cu cerdac din zona muntenească, vila "Ceauşescu" avea să primească acest supranume ca urmare a utilizării ei de Nicolae Ceauşescu în perioada 1950-1958, când reşedinţa se afla în administrarea Ministerului Forţelor Armate. În acea perioadă, Nicolae Ceauşescu, în grad de general-maior de armată, îndeplinea funcţiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi Şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Astfel, vila devenea prima reşedinţă de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu înainte de preluarea puterii depline. După 1965, vila de protocol trece în administraţia Întreprinderii Economice de Odihnă, ieşind de sub juristicţia Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceauşescu devenea secretar general al Partidului Comunist Român (PCR).
Una dintre cele mai scumpe proprietăţi scoase la vânzare la Artmark este Vila Zottu, sediul "Clubului Aristocratic din Constanţa", care are un preţ de pornire de 800.000 de euro. Casa Zottu, denumită după primul ei proprietar - Gheorghe Zottu - se înălţa în perioada 1898-1900, anunţând apariţia altor edificii din împrejurimi: Casa Manisallian (arhitect Ion Berindei) şi mai ales Cazinoul. Construită într-un stil eclectic, cu mici motive rococo, casa are faţada principală spre mare, existând şi o faţadă secundară, cu vedere spre o curte interioară. Caracterul construcţiei este marcat însă de bovindoul prismatic ce îi oferă clădirii şi în prezent un aspect distins, integrându-se excelent în arhitectura zonei. Edificiul avea să fie pentru o perioadă sediul Consulatului Lituaniei din Constanţa (începând cu 1928), pentru ca în anii '30 să intre în posesia Societăţii de Asigurări Steaua Română.
În portofoliul Artmark Historical Estate se află şi castelul Pogány din Păclişa, o moştenire autentică a stilului baroc de la începutul secolul al XIX-lea, cu mici amprente neogotice, imaginea construcţiei îmbinându-se armonios cu meleagurile pitoreşti ale Haţegului. Construcţia, care dispune de 22 de camere înalte, luminate de ferestre mari tipice curentului baroc, are un preţ estimativ cuprins între 500.000 şi 600.000 de euro.
Casa Memorială Ion Mihalache din judeţul Argeş este o altă proprietate pe care Artmark Historical Estate o scoate la vânzare. Fosta reşedinţă a fondatorului Partidului Ţărănist reprezintă un ultim artefact de rememorare al marelui om politic. Preţul estimativ pentru această clădire construită în 1880 este situat între 70.000 şi 80.000 de euro. După 1947, proprietatea a intrat în posesia statului comunist, devenind anexă a spitalului Călineşti, statut pe care l-a avut până în cursul anului 2000.
Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională şi universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât şi în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).
Potrivit reprezentanţilor Artmark, statul român a primit o ofertă în cadrul procedurii de exercitare a dreptului de preemţiune.
Moşia şi conacul familiei princiare Şuţu, descendentă a lui Alexandru Şuţu, domnitor fanariot în Moldova şi în Ţara Românească (1801-1821), se află în portofoliul diviziei Historical Estate a casei de licitaţii Artmark. Preţul estimativ pentru această proprietate este cuprins între 650.000 şi 700.000 de euro.
De asemenea, Artmark Historical Estate propune două sculpturi, "Industria casnică" şi "Agricultura", realizate de Ioan Georgescu, în 1898, respectiv Ștefan Ionescu-Valbudea, ambele opere fiind estimate între 200.000 şi 300.000 de euro.
"Sunt multe alte proprietăţi pe care le avem în diverse stadii de discuţii şi pe care am dori foarte mult să vi le putem prezenta într-un viitor foarte apropiat şi să atragem atenţia investitorilor, iubitorilor de istorie", a spus Prisecariu.
Viitorii proprietari ai clădirilor clasate ca monumente vor trebui să respecte legea patrimoniului. "Dacă este monument de clasa A, trebuie restaurat cu proiect avizat de Ministerul Culturii, cu firme specializate, nu îi poate fi schimbată funcţiunea, nu poţi face fabrică într-un castel, totul cu respectatea legii. Funcţiunile sunt diverse, pentru că poţi face sanatoriu, poţi face un centru social, sunt finanţări europene şi există persoane care au luat bani, cămin de bătrâni, şcoli. La domenii mai mari se pot face complexe turistice, deci se permite în funcţie de ce stabileşte legiuitorul şi Comisia Monumentelor (din Ministerul Culturii, n.r.) ca şi funcţiune. La vânzare, noi am înştiinţat Ministerul Culturii prin organele sale centrale sau locale (...), este un drept de preemţiune pe care statul trebuie să îl exercite", a explicat Prisecariu pentru MEDIAFAX.
Întrebat dacă Ministerul Culturii şi-a arătat intenţia de a folosi dreptul de preemţiune pentru monumentele istorice scoase la vânzare de Artmark Historical Estate, Prisecariu a precizat că nu are cunoştinţă de nicio exercitare a acestui drept. "Au fost făcute înştiinţări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră", a completat directorul diviziei din cadrul casei de licitaţii Artmark.
Pe de altă parte, el a explicat pentru MEDIAFAX că, în cazul acestor proprietăţi, nu va exista o licitaţie publică, având în vedere că este un demers complex faţă de achiziţiile de artă plastică. "La licitaţiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziţii, ai licitat şi o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentaţie juridică pe care orice potenţial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunţate de depunere de oferte şi va fi o licitaţie de oferte. Oferta cea mai mare va avea câştig de cauză", a declarat acesta.
Clădirile scoase la vânzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe