Arturo Sandoval şi Omar Sosa, la Sibiu Jazz Festival - VIDEO

Artiştii cubanezi Arturo Sandoval şi Omar Sosa se numără printre muzicienii care vor concerta la ediţia de anul acesta a Sibiu Jazz Festival, care are loc între 11 şi 17 mai, au anunţat organizatorii evenimentului.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Arturo Sandoval şi Omar Sosa, la Sibiu Jazz Festival - VIDEO

Arturo Sandoval şi Omar Sosa, la Sibiu Jazz Festival

Trompetistul (şi pianistul) Arturo Sandoval, care va concerta în ultima zi a Festivalului, pe 17 mai, are deja asigurat un loc în panteonul jazzului.

Aspectul cel mai frapant al interpretării sale este virtuozitatea tehnică uluitoare. Sandoval reprezintă veriga vie dintre Dizzy Gillespie - descoperitorul american al inestimabilului filon cubanez - şi modul în care jazzul a supravieţuit în Cuba.

Pe lângă practicarea şi propagarea aşa-numitului latin jazz, el nu a ezitat să interpreteze compoziţii clasice, în anii 1980, împreună cu BBC Symphony Orchestra şi cu Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg.

Pianistul Omar Sosa este unul dintre cei mai uimitori creatori ai unei forme de jazz ce nu-şi uită rădăcinile insulare.

El va fi prezent în cadrul Festivalului pe 16 mai, la Sala Thalia din Sibiu, cu proiectul Omar Sosa Quartet Afreecanos, care include şi muzicieni din Mozambic şi Senegal.

Proiectul Afreecanos, care în actualul turneu european a fost redus la cvartet, mizează pe referinţe la străvechi culturi africane.

"El în fiecare seară cântă altceva", spune H. J. Konstantin Schmidt.

Tonul Festivalului este dat de tinerele talente reunite în tradiţionalul Concurs al debutanţilor, organizat în prima zi a festivalului (11 mai) de Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu.

Gala laureaţilor, programată pe 12 mai, va culmina cu recitalurile big band-ului Academiei de Muzică din Cluj, condus de Stefan Vannai, George Enescu Jazz College Orchestra (Bucureşti), Guilty Lemon (Sibiu), Headliner (Cluj) şi Iulia Constantin & Band (Sibiu).

Pe 13 mai, vor concerta Radio String Quartet din Viena şi pianistul Florin Răducanu, care îl are ca invitat pe Jasper Blom, saxofonist olandez cu o carieră prolifică.

Printre grupurile autohtone propuse pentru acest an se numără Theodora Enache & 4 Given, Headliner şi Marcian Petrescu & Trenul de Noapte.

Fanii jazzului vor avea ocazia să-l revadă pe Jan Ptaszyn Wroblewski, pe 15 mai. Grupul belgian Tricycle revine la Sibiu, pe 14 mai, într-o formulă "king size", adică sextet în loc de trio.

O prezenţă colorată, dar cu accente mai pronunţate de rock şi world music, se anunţă, pe 14 mai, formaţia ungară Kampec Dolores.

Sibiu Jazz Festival, aflat la a 39-a ediţie, este considerat un eveniment unic în România, având în vedere longevitatea, consecvenţa şi numărul impresionant de celebrităţi ale genului care au participat de-a lungul timpului.

Este cel mai vechi festival de jazz din România şi unul dintre cele mai vechi din lume. Scopul declarat al evenimentului este să contribuie la revitalizarea mişcării de jazz din România prin conectarea la tendinţele europene şi promovarea valorilor româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici