- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.09.2013, 23:01)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Editorilor din România: Mihai Oroveanu, personalitate a culturii româneşti, istoric de artă şi spirit enciclopedic
Asociaţia Editorilor din România (AER) spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Mihai Oroveanu a fost o importantă personalitate a culturii româneşti actuale, istoric de artă şi spirit enciclopedic.
Urmărește
367 afișări
Mihai Oroveanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România a aflat cu tristeţe de dispariţia fulgerătoare a lui Mihai Oroveanu, importantă personalitate a culturii româneşti actuale, istoric de artă şi spirit enciclopedic", se spune în comunicatul AER.
Potrivit AER, numele lui Mihai Oroveanu este indisolubil legat de istoria pieţei de carte din România, el fiind, prin Fundaţia Artexpo, iniţiatorul primului proiect de târg de carte, Bookarest.
"Pasionaţii de lectură îşi amintesc sălile Teatrului Naţional înţesate cu cărţi, autori şi cititori entuziaşti care, începând din 1992, veneau să se întâlnească în fiecare vară în cadrul unui eveniment memorabil. Succesul proiectului Bookarest a creat premisele ca, în 2006, să apară Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ajuns în acest an la cea de-a VIII-a ediţie", se spune în comunicatul AER.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Totodată, Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România transmite familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut pe Mihai Oroveanu cele mai sincere condoleanţe.
Istoricul de artă şi curatorul Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani, au declarat pentru MEDIAFAX apropiaţi ai acestuia.
Potrivit surselor citate, Mihai Oroveanu era internat la un spital din Bucureşti, de luni, 26 august, după ce a suferit un infarct.
Trupul neînsufleţit al lui Mihai Oroveanu a fost deja depus la capela cimitirului Bellu din Bucureşti, slujba de înmormântare a acestuia urmând să aibă loc luni, de la ora 12.00. Ceremonia de înmormântare a lui Mihai Oroveanu va avea loc luni, în jurul orei 13.00, la cimitirul Bellu, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei acestuia.
Mihai Oroveanu, născut pe 20 septembrie 1946, la Bucureşti, a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi longevivi directori ai unei instituţii muzeale din România.
Istoric de artă, fotograf, curator şi colecţionar de artă el însuşi, Mihai Oroveanu a fost şi un bun cunoscător al artei internaţionale actuale.
Mihai Oroveanu a studiat istoria artei la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti. Curator de expoziţii la Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă (1970 - 1980), ulterior fotograf profesionist, Mihai Oroveanu a avut contribuţii în mod constant în revistele Arta şi Secolul XX.
În 1990, Mihai Oroveanu a devenit director general al Oficiului Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă.
Începând din anul 2001, Mihai Oroveanu a fost director general al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
Mihai Oroveanu a organizat şi co-organizat numeroase expoziţii şi a scris mai multe cărţi de artă, între care volumele "Ateliere de artişti din Bucureşti", "România Modernă. Documente fotografice 1859-1949 (Modern Romania. Photographic documents 1859-1949)" şi "Horia Bernea".
De asemenea, el a fost membru al unor jurii naţionale şi internaţionale ale unor concursuri de artă şi fotografie.
Din 1990, Mihai Oroveanu a fost membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, iar din 2008, preşedinte al acestei comisii.
De-a lungul vieţii sale, Mihai Oroveanu a primit numeroase premii şi distincţii.
Astfel, în anul 2000, Mihai Oroveanu a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, de către preşedintele României.
În 2005, Mihai Oroveanu a primit distincţia Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Comandor (Commendatore dell'Ordine della Stella della solidarietà italiana), decernat de preşedintele Italiei.
În 2008, Mihai Oroveanu a primit distincţia Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea statului francez (Officier des Arts et des Lettres).
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe