Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale cere reluarea procesului de trecere la televiziunea digitală

Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale, împreună cu alte companii şi personalităţi din sectorul telecomunicaţiilor şi al televiziunii, solicită autorităţilor urgentarea procedurilor legislative pentru resuscitarea procesului de trecere la televiziunea digitală, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
18 afișări

"Am adresat astăzi (marţi, n.r.) o scrisoare deschisă Guvernului României, autorităţilor din domeniu şi Comisiei Europene, prin care dorim să tragem un semnal de alarmă. Procesul de tranziţie la televiziunea digitală este blocat şi, pe măsură ce trece timpul, ne va fi extrem de greu să ne îndeplinim obligaţiile asumate în faţa organismelor europene şi internaţionale, în ceea ce priveşte închiderea emiţătoarelor analogice şi adoptarea în timp util a cadrului legislativ necesar. Trecerea la televiziunea digitală este un deziderat de la care autorităţile nu trebuie să abdice, indiferent de conjunctura în care aceasta se face", declară Mihai Constantin, preşedintele Asociaţiei pentru Comunicaţii Digitale.

Scrisoarea deschisă este adresată premierului Emil Boc, ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu, preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu, dar şi comisarului european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes.

În scrisoarea deschisă, Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale atrage atenţia că România a rămas în urmă în cursa procesului de digitalizare, iar acest fapt îi privează pe cetăţeni de dreptul de avea parte de servicii fireşti, moderne şi de calitate.

Astfel, asociaţia solicită revizuirea şi aprobarea Strategiei de Tranziţie la Televiziunea Digitală, până la finalul primului trimestru al anului 2011, care trebuie să stabilească 2013 ca dată limită pentru finalizarea acestui proces, precum şi crearea unui cadru care să asigure un proces bazat pe competiţie şi transparenţă, neutru din punctul de vedere al tehnologiei şi platformei, în concordanţă cu recomandările CE.

Totodată, asociaţia solicită "garantarea atribuirii multiplexelor printr-un proces bazat pe competiţie şi transparenţă, care să ofere egalitate de şanse jucătorilor din industrie, asigurând în acelaşi timp că dreptul cetăţenilor de a avea acces la informație este respectat". "În consecinţă, este absolut obligatoriu ca procesul să asigure accesul cetăţenilor la posturile TV publice, precum şi la cele mai importante posturi TV cu acoperire naţională", se spune în scrisoarea deschisă.

În plus, asociaţia cere "luarea tuturor măsurilor necesare pentru a se asigura că noua strategie creează cadrul pentru un proces neutru din punctul de vedere al tehnologiei şi platformei, în concordanţă cu recomandările CE, asigurând-se că cetăţenii beneficiază de cele mai moderne tehnologii", dar şi "crearea cadrului pentru o campanie de informare care trebuie să însoţească tranziţia la televiziunea digitală, pentru a creşte nivelul de informare cu privire la implementarea şi beneficiiile oferite de noua tehnologie".

Prin scrisoare se mai solicită "punerea în dezbatere publică a folosirii dividendului digital în vederea obţinerii tuturor beneficiilor economice", dar şi "implicarea industriei, prin Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale, şi a altor organizaţii reprezentative, în procesul de elaborare a tuturor reglementărilor referitoare la procesul de tranziţie la televiziunea digitală".

Membrii asociaţiei şi semnatarii acestei scrisori au anunţat că sunt pregătiţi să sprijine Guvernul în eforturile sale de a construi o societate digitală, modernă, în România, implicându-se activ în procesul de tranziţie la televiziunea digitală.

"Europa se apropie din ce în ce mai mult de renunţarea totală la transmisia în format analog. Cetăţenii săi beneficiază deja de o gamă completă de servicii de televiziune digitală interactivă, la costuri reduse. Dividendul digital eliberat prin trecerea de la transmisia analog la cea digitală reprezintă în mod clar o oportunitate majoră din punct de vedere economic şi politic pentru naţiunile foarte avansate în acest proces. Aceste ţări sunt bine plasate pentru a beneficia de avantajele economice ale tehnologiei moderne, în conformitate cu Agenda Digitală a Uniunii Europene, care vizează construirea unei economii digitale înfloritoare până în anul 2020. Din păcate, România a rămas în urmă în cursa procesului de digitalizare, iar acest fapt îi privează pe cetăţenii ţării de dreptul de a-şi îmbunătăţi viaţa de zi cu zi", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit scrisorii, există riscul de a pierde importante avantaje economice, oferite atât de trecerea la televiziunea digitală, cât şi de dividendul digital, ce constau în investiţii străine, locuri de muncă, precum şi o infrastructură modernă, care poate reduce consumul de energie, poate sprijini cetăţenii în vârstă, revoluţiona serviciile de sănătate sau îmbunătăţi serviciile publice.

"Procesul de trecere la televiziunea digitală a fost amânat anul trecut, într-un moment în care lucrurile se mişcau şi procesul de licitare pentru atribuirea primelor două multiplexuri digitale era în plină derulare. Mari companii internaţionale s-au arătat interesate să participe la licitaţie, iar anularea acesteia nu a ajutat mediul de afaceri din România. În motivarea anulării procesului de trecere la televiziunea digitală a fost menţionat interesul public în contextul crizei economice, dar trebuie amintit faptul că pentru acest proiect Guvernul român nu aloca fonduri publice. Mai mult, companiile private interesate de acest proces s-au arătat dispuse să susţină financiar acest proiect", se spune în scrisoarea deschisă.

Astfel, în prezent, procesul de tranziţie la televiziunea digitală este blocat. "Strategia guvernamentală de trecere la televiziunea digitală nu este actualizată şi nu există niciun semn că România ar fi dispusă să respecte recenta recomandare a Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să realizeze trecerea la televiziunea digitală până în 2013. Industria, cât şi simplii cetăţeni, sunt lipsiţi de orice informaţii cu privire la acest proces, care este esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării", se precizează în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea deschisă este semnată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (SES Astra, Eutelsat, Grayling, Prima 2 M Telecom, Rohde & Schwarz, Romkatel, Sony Central and Southeast Europe şi Televiziunea Română, Mihai Constantin, Cristi Creţan şi George Motoc), ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Absolute IT Solutions, Adisam Telecom S.A., Asociaţia Operatorilor Mobili din România, Centrul pentru Jurnalism Independent, Dever Service, Teledatanet, Cristian Corobana, Doru Petrescu şi Ioan Orghici.

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a anunţat, în 8 decembrie 2010, că proiectul de act normativ care va reglementa tranziţia la televiziunea digitală va fi discutat şi adoptat de Guvern în cursul anului 2011.

Prin HG 833/2010, Executivul a decis, în luna august, să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Iniţial, România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.

De asemenea, adoptarea HG 833/2010 a obligat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală. Caietele de sarcini au fost cumpărate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

Fondată în anul 2009, Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale este principalul for independent consacrat promovării tehnologiilor digitale în România şi în special al tranziţiei la serviciile de televiziune digitală terestră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici