Asociaţia Procurorilor din România dezaprobă modul în care TVR a tratat subiectul Turcu

Asociaţia Procurorilor din România afirmă într-un comunicat de joi, că "a constatat cu surprindere încălcarea gravă a deontologiei profesionale de către principalul post al televiziunii publice", prin faptul că a cerut telespectatorilor să se pronunţe dacă Elena Turcu mai poate fi judecător.

Urmărește
5 afișări

"Asociaţia Procurorilor din România a constatat cu surprindere încălcarea gravă a deontologiei profesionale de către principalul post al televiziunii publice, TVR 1. Astfel, în ziua de 27 aprilie 2011, în cadrul principalului program informativ al zilei, transmis începând cu ora 20,00, prezentatorul ştirilor, după ce a informat publicul că judecătoarei Elena Turcu i s-a respins cererea de pensionare de către preşedintele României şi în urma deciziei de achitare a Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar putea reveni în funcţia de judecător, a cerut telespectatorilor să se pronunţe dacă Elena Turcu mai poate să exercite funcţia de judecător", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, de către Asociaţia Procurorilor din România.

Pe parcursul litigiului, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au evitat să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei judecătoarei Turcu.

Asociaţia procurorilor acceptă "ca adevărată soluţia adoptată de suprema instanţă" şi consideră că a supune votului public o astfel de decizie înseamnă a aduce o atingere gravă autorităţii judecătoreşti.

"Dacă dorim ca România să beneficieze într-o bună zi de un adevărat stat de drept, trebuie să încetăm să discredităm instituţiile statului, să încetăm să provocăm populaţia la exprimarea unor sentimente primare. Este regretabil că această atitudine vine din partea celui mai vechi post de televiziune din România, a cărui tradiţie şi competenţă nu ar trebui să fie contestate", se mai arată în comunicat.

Hotărârea instanţei supreme din 8 aprilie, prin care a fost achitată judecătoarea Elena Turcu, acuzată că ar fi condus un autoturism sub influenţa alcoolului, a rămas definitivă, Parchetul nu a făcut recurs la completul de cinci judecători al ICCJ, în termenul legal de zece zile de la pronunţarea soluţiei.

Biroul de presă al instanţei supreme a confirmat, joi, pentru MEDIAFAX, că până miercuri nu se înregistrase nicio contestaţie (recurs - n.r.) în dosarul în care judecătoarea dâmboviţeană Elena Turcu a fost achitată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care au apreciat că fapta magistratei nu este prevăzută de legea penală.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că termenul legal de depunere a recursului a trecut, acesta fiind de zece zile de la pronunţarea soluţiei. Termenul a expirat în 19 aprilie, iar decizia în cazul magistratei a rămas definitivă prin nerecurarea hotărârii.

Chiar acuzarea a arătat - în pledoaria sa la ultimul termen de judecată al procesului, din 1 aprilie - că din nicio probă nu reiese valoarea înregistrată de alcooltest şi din cauză că procedura recoltării de probe de sânge a fost viciată în acest caz, însă Elena Turcu ar putea fi sancţionată contravenţional.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată pe Elena Turcu, în data de 1 iulie 2010.

Potrivit unor posturi de televiziuni, judecătoarea Elena Turcu ar fi acroşat uşor un autoturism în care se aflau doi tineri, iar aceştia au apelat la poliţie. Magistrata s-ar fi sustras recoltării probelor de alcoolemie, ea susţinând că se va supune unei asemenea analize doar în prezenţa şeful său. Refuzul judecătoarei i-ar fi enervat pe poliţişti care ar fi brutalizat-o pe judecătoare, timp în care au filmat incidentul, imaginile fiind transmise televiziunilor.

Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Florea Ungureanu, susţinea atunci că au fost secvenţial redate imaginile referitoare la atitudinea judecătorului dâmboviţean, prezentate pe posturile de televiziune, omiţându-se cele în care magistratul s-a exprimat cu privire la incident.

"În legătură cu prezentarea făcută de mai multe posturi de televiziune cu privire la implicarea unui judecător de la Tribunalul Dâmboviţa într-un accident de circulaţie, facem următoarele precizări: judecătorul, ca orice alt cetăţean român, beneficiază atât de dreptul la imagine, cât şi de prezumţia de nevinovăţie, aşa cum acestea sunt reglementate de prevederile articolului 6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi art. 23 (11) din Constituţie. Deşi doamna judecător s-a exprimat că nu doreşte să fie filmată, poliţiştii, nu numai că nu au luat măsuri să o protejeze şi să-i asigure respectarea acestui drept, dimpotrivă, au bruscat-o, acţionând în mod abuziv, comparativ cu alte situaţii similare din practica lor în această materie", afirma, într-un comunicat, preşedintele Ungureanu.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Dâmboviţa, "atitudinea brutală în care a fost tratată doamna judecător i-au creat o puternică stare emoţională, astfel că aceasta, la un moment dat, şi-a pierdut firea, depăşind limitele normale de comunicare".

Totodată, magistratul susţinea că posturile de televiziune au prezentat secvenţial imaginile, omiţându-le pe altele.

Din buletinul de examinare clinică rezulta că Turcu "pare sub influenţa alcoolului" şi că de la aceasta a fost recoltată o singură probă de sânge, în 7 mai 2007, la ora 23.40, iar motivul pentru care cea de-a doua probă nu a mai fost prelevată nu s-a consemnat în formular.

Persoanele prezente au arătat că magistratul ar fi refuzat în mod expres recoltarea celei de-a doua probe, Turcu negând acest lucru, ea precizând că nu i-a mai fost solicitată o altă probă de sânge şi că nici nu a cerut din proprie iniţiativă o a doua recoltare.

În 25 februarie 2009, după ce i-a fost refuzată cererea de pensionare de către Preşedinţie, pentru că nu îndeplinea condiţiile, Elena Turcu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici