Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul": Hotel Marna şi Casa C-tin Rădulescu - demolate, deşi erau monumente

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" susţine că Hotel Marna şi Casa Constantin Rădulescu (Cinema Feroviarul) au fost demolate în mod infracţionar de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), cu avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti, imobilele păstrându-şi statutul de monumente de istorice.

Urmărește
320 afișări
Imaginea articolului Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul": Hotel Marna şi Casa C-tin Rădulescu - demolate, deşi erau monumente

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul": Hotel Marna şi Casa C-tin Rădulescu - demolate, deşi erau monumente (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Hotel Marna şi Casa C-tin Rădulescu (Cinema Feroviarul) au fost demolate joi şi vineri în bază autorizaţiilor de desfiinţare nr. 1 şi 2 din 13.01.2011 emise de primarul Municipiului Bucureşti, se arată în comunicatul Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a depus vineri plângere penală împotrivă semnatarilor autorizaţiilor de desfiinţare (Sorin Oprescu, Gheorghe Pătraşcu, Tudor Toma, Mădălin Dumitru din PMB) şi ai avizului de desfiinţare (Daniel Cherecheş şi Sergiu Luchian de la Direcţia de Cultură Bucureşti). Plângerea face obiectul dosarului 782/P/2011 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Cele două imobile au fost declasate prin ordine ale ministrulului Culturii pe 27 octombrie 2010, dar ordinele de declasare au fost contestate în instanţă de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul".

Pe 8 decembrie s-au emis primele autorizaţii de desfiinţare pentru cele două imobile. Ele au fost suspendate de Tribunalul Bucureşti pe 21 decembrie. În motivarea tribunalului se reţinea faptul că imobilele îşi păstrează statutul de monument istoric până la soluţionarea de instanţă a contestaţiilor privind ordinele de declasare, aşa cum prevede Legea 422/2001.

Cu toate că Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a prevenit atât Direcţia de Cultură Bucureşti, cât şi Primăria Capitalei asupra faptului că imobilele au statut de monument istoric, aceste instituţii au emis avizele şi autorizaţiile de desfiinţare.

Solicitări de suspendare a lucrărilor au fost adresate Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti, joi, şi Prefectului Capitalei, vineri.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a refuzat să intervină. Mai mult, conform declaraţiilor prefectului, reprezentanţii ISC i-au spus acestuia că nu deţin copii după autorizaţiile de desfiinţare, deşi la discuţiile de joi cu Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" aveau copii după autorizaţiile de desfiinţare.

Prefectul Capitalei a solicitat vineri la ora 14.00 primarului general să-i prezinte autorizaţiile de desfiinţare şi să oprească lucrările până la verificarea autorizaţiilor, ceea ce acesta din urmă a refuzat să facă. Mai mult, a trimis încă un excavator de mari dimensiuni pe şantier, pentru a termina lucrările şi a lăsa orice verificare fără obiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici