Ateliere de artă teatrală, susţinute de mari personalităţi ale teatrului mondial, la FITS 2011

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) găzduieşte zece ateliere de artă teatrală susţinute de mari personalităţi ale teatrului mondial şi destinate atât profesioniştilor în domeniu, cât şi publicului larg sau chiar copiilor, urmărind familiarizarea participanţilor cu diferite tehnici.

Urmărește
21 afișări

Potrivit organizatorilor FITS, cea de-a XVIII-a ediţie a manifestării, care are loc la Sibiu în perioada 27 mai - 5 iunie, găzduieşte zece ateliere susţinute de personalităţi ale teatrului mondial, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un astfel de atelier se intitulează "Reconfigurarea clasicilor" şi va avea loc, marţi, la Facultatea de Litere din Sibiu, pe durata a cinci ore.

"«Reconfigurarea clasicilor» este un workshop de o zi cu dramaturgul multi-premiat Saviana Stănescu (New York) constând în excerciţii de scriere dramatică, teorie dramatică şi structură dramatică. Participanţii vor completa un monolog sau o piesă scurtă care reimaginează un personaj clasic (Antigona, Electra, Fedra, Agamemnon, Casandra, Ifigenia, Oedip, Hamlet, Ofelia), plasându-l într-un context contemporan", se arată în prezentarea atelierului postată pe site-ul oficial al FITS 2011.

Un alt atelier este "Costumul tradiţional asiatic şi influenţa sa în designul teatral" şi îşi propune "să investigheze costumul tradiţional asiatic şi relaţia dintre acesta şi formele de teatru tradiţional".

Un alt atelier destinat profesioniştilor - artişti, actori, studenţi la actorie - este "Luptă spre lumină", cu Ruth Cooper-Brown (Marea Britanie), un workshop despre respiraţia în timpul scenelor de luptă.

"Respiraţia înseamnă putere, menţinerea personajelor vii pe parcursul întregii poveşti prin luptă. Obiectivul atelierului: cum poate un interpret să-şi însuşească tehnicile de respiraţie şi joc pentru a accesa povestea în luptă", se arată în prezentarea acestui atelier.

Artiştii interesaţi de tehnicile teatrului japonez tradiţional pot participa la un atelier pe această temă, susţinut de Zvika Serper.

"Acest atelier nu este unul uşor. Este foarte solicitant din punct de vedere fizic în ceea ce priveşte mişcarea şi expresiile verbale. Este gândit pentru antrenamentul individual pentru interpreţii profesionişti şi studenţii avansaţi de la actorie", notează organizatorii în prezentarea evenimentului.

Pe durata FITS sunt prezenţi în Sibiu manageri, delegaţii de actori, scenarişti, regizori şi staff tehnic din peste 60 de ţări ale lumii, cei mai mulţi fiind interesaţi de schimbul de experienţă între diferite tipuri de teatru şi diferite culturi.

FITS prezintă însă şi ateliere pentru publicul larg şi chiar pentru copii.

Leds Metropolitan University şi Universitatea "Luciana Blaga" din Sibiu prezintă o serie de discuţii deschise publicului cu o seamă de artişti importanţi prezenţi la festivalul din acest an.

Potrivit organizatorilor, ideea este de a da unor artişti şansa de a discuta despre munca lor şi de a răspunde la întrebările publicului interesat de anumite aspecte.

De asemenea, pe durata festivalului vor avea loc trei ateliere pentru copii care explorează posibilităţile jocului - regulile jocului şi jocul ca şi componentă a spectacolului vizual. Folosind corpul, obiect şi material, trei studenţi la actorie din Marea Britanie vor prezenta spectacole de câte zece minute pe care copiii pot să le observe şi în care vor fi mai apoi invitaţi să se implice pentru a le dezvolta.

Atelierele din cadrul FITS 2011 au loc în cluburi, cafenele, săli de clasă sau chiar în aer liber.

FITS este considerat cel mai important festival al artelor din România şi al treilea din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici