Ateliere de film şi premiere europene, la Timishort

Ateliere de film susţinute de Andrei Ujică, Elad Keidan şi Vlad Trandafir, cele mai bune producţii ale unor importante şcoli de film şi premiera europeană a peliculei "Love Lost", de Lai Yok Wai, se numără printre evenimentele ce vor avea loc la Festivalul Internaţional de Film Timishort.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Ateliere de film şi premiere europene, la Timishort

Ateliere de film şi premiere europene, la Timishort

Potrivit organizatorilor, prima ediţie a Festivalului Timishort se desfăşoară, în perioada 6 - 10 mai, la Timişoara, sub motto-ul "Cafea şi filme. Nouă ne plac scurte şi tari".

Competiţia include 16 pelicule, multe prezentate pentru prima dată în România (două chiar în premieră mondială - "Înainte şi după", de Andrei Cohn, şi "Cealaltă fiică", de Ştefan Munteanu).

Festivalul oferă multe programe paralele atractive:

Panorama (care conţine scurtmetraje recente, remarcate la multe festivaluri, printre care o premieră europeană - "Disconnection", al foarte tânărului regizor iranian Mahmood Noori),

TimiShorts (cu filme realizate de cineaşti timişoreni sau în Timişoara),

Film Schools (cele mai bune producţii ale unor importante şcoli de film, reprezentate la Timishort de profesori şi studenţi meritorii: Lodz din Polonia, Sam Spiegel Ierusalim, NAFTA Sofia şi UNATC Bucureşti) şi

Festival Visit (selecţii relevante din programul unor festivaluri partenere: Brest, ARCIPELAGO, NexT etc.).

Regizorul britanic Simon Ellis, nominalizat în 2007, cu filmul "Soft", la premiile Academiei Europene de Film, va veni la Timishort pentru a prezenta publicului 11 scurtmetraje realizate de el în perioada 1998 - 2008.

Un alt focus al festivalului va fi dedicat celor mai bune scurtmetraje italiene din ultimii ani. Secţiunea Gala Screenings va aduce şi ea noi surprize pentru spectatorii timişoreni.

În timpul festivalului, sub genericul Timishort Talent Campus, se vor organiza ateliere de film creative, avându-i ca protagonişti pe invitaţii festivalului şi ca destinatari, pe tinerii cineaşti şi cinefili din Timişoara.

Vor susţine astfel de ateliere regizorii:

Andrei Ujică (documentarist remarcabil şi preşedinte al juriului),

Elad Keidan (cel mai recent câştigător al secţiunii de film studenţesc Cinéfondation a Festivalului de Film de la Cannes),

Simon Ellis,

Mihnea Columbeanu ("Pitbull") şi

Vlad Trandafir.

De asemenea, reprezentanţii unor importante festivaluri internaţionale (Semaine de la Critique Cannes, Fresh Film Fest Karlovy Vary, goEast Wiesbaden, Brest şi ARCIPELAGO) îşi vor împărtăşi experienţele, iar noii reprezentanţi ai NISI MASA în România (Ana Agopian şi Adriana Răcăşan de la Asociaţia Culturală Control N) vor vorbi despre activitatea acestei asociaţii, prezentă în 19 ţări europene, care îşi propune întărirea comunicării între tinerii pasionaţi de cinema.

Un alt invitat de marcă al Timishort este cineastul Corneliu Porumboiu (membru al juriului), recent selecţionat pentru a doua oară la Festivalul de Film de la Cannes (secţiunea Un Certain Regard), cu al doilea său lungmetraj, "Poliţist, adjectiv".

Scurtmetrajele din programul Timishort vor fi proiectate în cinematografele centrale "Timiş" şi "Studio" (singurele încă funcţionale în afara multiplexurilor). Sala Capitol a Filarmonicii Banatul va găzdui câteva proiecţii speciale. Atelierele creative se vor ţine în mansarda Facultăţii de Arte de Timişoara.

Intrarea la toate proiecţiile şi atelierele este liberă.

Festivalul Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei şi Consiliului Local Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici